Οικία Πλατάκη: Παίρνει τη θέση που του αξίζει το σπίτι του αείμνηστου κρητολόγου

Λασίθι
Οικία Πλατάκη: Παίρνει τη θέση που του αξίζει το σπίτι του αείμνηστου κρητολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου για να αναστηλωθεί και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία το σπίτι του σπουδαίου κρητολόγου

Στην τοπική κοινωνία, ως ένας πνευματικός-ερευνητικός “φάρος”, θα αποδοθεί, αφότου αναστηλωθεί από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, η οικία του αείμνηστου κρητολόγου και εκ των πρωτεργατών της Σπηλαιολογίας στην Ελλάδα Ελευθερίου Πλατάκη, που βρίσκεται στο Βραχάσι...

Την περασμένη Τετάρτη,  επισφραγίστηκε οριστικά η συμφωνία παραχώρησης της ιστορικής οικίας Πλατάκη στον Δήμο Αγίου Νικολάου, μετά από νέα συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός και η Ειρήνη Πλατάκη-Τουτουντζάκη, ανιψιά του σπουδαίου Κρητικού επιστήμονα.

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, η οικία Πλατάκη, σε πρώτη φάση, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας της δομής που θα δημιουργηθεί, μετά την ανακαίνιση του οικήματος που με τόση γενναιοδωρία δέχτηκε να παραχωρήσει η οικογένεια του αείμνηστου Ελευθερίου Πλατάκη.

Βεβαίως, η κίνηση αυτή, που επισφραγίστηκε διά της Ειρήνης Πλατάκη-Τουτουντζάκη, δεν προξενεί έκπληξη... Η οικογένεια Πλατάκη διαχρονικά έχει να επιδείξει μια σημαντική, απλόχερη προσφορά στο Βραχάσι και όχι μόνο. Άλλωστε ο αείμνηστος Ελευθέριος Πλατάκης μέσα από μια δέσμη επιστημονικών και συγγραφικών πονημάτων έκανε γνωστό το Βραχάσι εκτός Κρήτης. Ακόμα και εκτός ελληνικών συνόρων...

Στα χνάρια της αγάπης για τον τόπο, η ανιψιά του, Ειρήνη Πλατάκη-Τουτουντζάκη, προχωρά σε αυτή την ευγενική δωρεά της οικίας μαζί με τα χειρόγραφα, τα βιβλία και τα προσωπικά αντικείμενα του ξακουστού κρητολόγου και “πατέρα” της Σπηλαιολογίας στον Δήμο, ώστε να αξιοποιηθεί καταλλήλως προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Η οικία του αείμνηστου κρητολόγου Ελευθερίου Πλατάκη, τα χειρόγραφα, τα βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα του διακεκριμένου επιστήμονα θα πρέπει να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι” του τόπου μας και ευρύτερα», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χθες με την ανιψιά του διακεκριμένου Βραχασιώτη επιστήμονα, κ. Ειρήνη Τουτουντζάκη, προκειμένου να καθοριστούν σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την παραχώρηση της οικίας.

Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης, ενώ ο Δήμος, μέσω των συνεργατών του, έχει προχωρήσει στην αποτύπωση του συγκεκριμένου χώρου.

Μάλιστα, σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου κ. Μανόλη Λεμπίδη, συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τη μελλοντική αξιοποίηση του κτηρίου (υλοποίηση δράσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος), την επισκεψιμότητα, καθώς και την περαιτέρω λειτουργία του, σε συνεργασία με την Κοινότητα Βραχασίου αλλά και τους συλλόγους της περιοχής.

Σε πρώτη φάση, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, η οικία Πλατάκη θα παραχωρηθεί στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας της δομής που θα δημιουργηθεί, μετά την ανακαίνιση του κτηρίου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη οικία, καθώς και τα πολύτιμα βιβλία, αντικείμενα και χειρόγραφα του Ελευθερίου Πλατάκη θα πρέπει να πάρουν τη θέση που τους αξίζει!

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Πλατάκης

Ο Ελευθέριος Πλατάκης γεννήθηκε στο Βραχάσι του Λασιθίου στις 24 Ιουνίου 1910. Το 1928 ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και πήρε πτυχίο το 1933. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Φυσικό, παρακολούθησε και μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. Την περίοδο 1944-1949 σπούδασε Ψυχολογία, Γενική Βιολογία και Παιδαγωγική στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, από όπου και πήρε πτυχίο Παιδαγωγικής. Δίδαξε επί χρόνια σε αρκετά γυμνάσια της Ελλάδας (Λάρισα, Λαμία, Αθήνα, Σπέτσες, Αμύνταιο, Ηράκλειο, Παλαιόχωρα, Ρέθυμνο), ενώ διατέλεσε και γυμνασιάρχης. Το 1968 αφοσιώθηκε στο σπουδαίο κρητολογικό ερευνητικό του έργο.

Ο Ελευθέριος Πλατάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, της Βιβλιογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, καθώς και επίτιμο μέλος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Κρήτης και της Διεθνούς Ένωσης Σπηλαιολογίας.

Όταν επέστρεψε μόνιμα πλέον στην Κρήτη, ίδρυσε το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Έχοντας ήδη πλουσιότατη διοικητική εμπειρία, μεγάλη επιστημονική κατάρτιση και πολύ σημαντικές διεθνείς επαφές, εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση της σπηλαιολογικής έρευνας στην Κρήτη.

Συγκέντρωσε πληροφορίες για 3.320 καρστικές μορφές στην Κρήτη, ενώ μελέτησε πάνω από 450 σπήλαια στο νησί, μερικά μόνο από τα οποία δημοσίευσε. Τα υπόλοιπα υπάρχουν στο αρχείο του.

Ο Ελευθέριος Πλατάκης ανήκει στις κορυφαίες πνευματικές μορφές της Κρήτης. Τιμήθηκε εν ζωή με έπαινο και βραβείο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (1955), με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος Γεωργίου του Α’ (1947), με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων (1949) και με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940-41 (1953). Το μοναδικής αξίας αρχείο του, με το πλούσιο και σπάνιο φυτολογικό και σπηλαιολογικό περιεχόμενό του, φυλάσσεται μετά τον θάνατο του, το 1986, στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, και είναι στη διάθεση του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News