Μάλλες Ιεράπετρας: Πως κατάφεραν να σώσουν την παραγωγή του ελαιολάδου;

Λασίθι
Μάλλες Ιεράπετρας: Πως κατάφεραν να σώσουν την παραγωγή του ελαιολάδου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτυχαν αξιοζήλευτες αποδόσεις σε παραγωγή και ποιότητα

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος που οδεύει σιγά – σιγά προς το τέλος της, καταγράφεται ως η χειρότερη της τελευταίας εικοσαετίας σε παραγωγή αλλά και σε ποιότητα για τους ελαιοπαραγωγούς του κάμπου της Ιεράπετρας.

Ωστόσο μετά τα Χριστούγεννα και ειδικότερα μετά την επικράτηση του ψύχους λόγω της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Ζηνοβία», στις όψιμες ορεινές και ημιορεινές περιοχές δυτικά της Ιεράπετρας, στις Μάλλες, στο Χριστό,  στην Ανατολή αλλά και στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα ανατολικά και βόρεια του Μακρύ Γιαλού, η ποιότητα και παραγωγή, άρχισε να βελτιώνεται καθώς οι καιρικές συνθήκες εξολόθρευσαν τους δακοπληθυσμούς.

Ειδικότερα, στην ορεινή περιοχή των Μαλλών που ξεκινά πάντα το λιομάζωμα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, λόγω της οψιμότητας της, η ποιότητα του λαδιού που παράγεται μέχρι και σήμερα αλλά και η απόδοση των ελιών είναι αξιοζήλευτες.

«Βρισκόμαστε περίπου στο μέσον της συγκομιδής και η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών στις Μάλλες μετά τα Χριστούγεννα βγάζει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητες από 0,3 έως 0,5 γραμμές. Εμείς οι ελαιοπαραγωγοί μετά το τέλος του προγράμματος της δακοκτονίας  το Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη ασχοληθήκαμε οι περισσότεροι με τους ελαιώνες μας, γιατί είχαμε βεντέμα και κάναμε τις απαραίτητες εφαρμογές εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών, ώστε να κρατήσουμε γερές τις ελιές μας πάνω στα δέντρα μας. Μας βοήθησε και ο καιρός μετά τα Χριστούγεννα ,που δεν ήταν σύμμαχος μας μέχρι τότε, και καταφέραμε τελικά και καλή παραγωγή να έχουμε, αλλά και εξαιρετική ποιότητα λαδιού να βγάλουμε», μας είπε ο ελαιοπαραγωγός, τέως πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών κ Μπάμπης Αρχοντουλάκης.

Το ρεκόρ παραγωγής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών είναι 600 τόνοι ελαιολάδου και φέτος, αν οι καιρικές συνθήκες μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν διαφορετικές, η ορεινή αυτή περιοχή της Ιεράπετρας, είχε πολλές ελπίδες να σπάσει αυτό το ιστορικό ρεκόρ.

«Μέχρι σήμερα και λίγο πριν φτάσουμε στο μέσον της συγκομιδής έχουμε παραγάγει 260 τόνους ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας. Ελπίζουμε ότι, μέχρι τα τέλη του Μάρτη που θα κλείσουμε την περίοδο της συγκομιδής, να έχουμε καταφέρει να πλησιάσουμε τους 600 τόνους», μας είπε ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών κ Νίκος Φραγκιαδάκης.

Πως τα κατάφεραν οι Μάλλες

Οι ορεινές κυρίως περιοχές της Ιεράπετρας, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες από το τμήμα Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Λασιθίου, δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με το δάκο.

«Μόλις ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της δακοκτονίας και επειδή επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία,  δώσαμε τις οδηγίες που πήραμε από τον γεωπόνο μας κ Νίκο Μαυρομανωλάκη στους συνεταίρους μας ελαιοπαραγωγούς, συνιστώντας τους, εκτός από την καταπολέμηση του δάκου να κάνουν και μια διαβροχή με ένα χαλκούχο σκεύασμα, για να προλάβουμε τις προσβολές των διαφόρων μυκήτων. Όσοι μας άκουσαν έβγαλαν και καλές ποιότητες λαδιού αλλά και καλές ποσότητες. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν ακολούθησαν τις οδηγίες που δώσαμε και δεν τους βγήκε σε καλό.

Επειδή ήταν η καλή μας χρονιά αυτή και περιμέναμε με τη βεντέμα που είχαν τα ελαιόδεντρα μας, να ξεπεράσουμε τους 600 τόνους ελαιολάδου, ελπίζαμε ότι αυτό θα αντανακλούσε και στην τοπική αγροτική οικονομία. Επειδή όμως οι επικρατούσες τιμές του λαδιού είναι πάρα πολύ χαμηλές και ο κόπος του ελαιοπαραγωγού δεν πληρώνεται , φοβούμαι ότι πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ελαιοκαλλιέργεια που για εμάς στις Μάλλες είναι μονοκαλλιέργεια. Έχει καταντήσει πλέον να είναι ασύμφορη και για τον αγρότη και για το ελαιουργείο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών κ Νίκος Φραγκιαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News