Ανατολή Ιεράπετρας: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο - «Πέρασμα» για νταλίκες και αγροτικά

Λασίθι
Ανατολή Ιεράπετρας: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο - «Πέρασμα» για νταλίκες και αγροτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δρόμοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πιο παραγωγικού τμήματος στον νομό Λασιθίου

Από τις βροχοπτώσεις του περυσινού και του φετινού χειμώνα, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα, στον φθαρμένο ασφαλτοτάπητα του επαρχιακού δρόμου Γρα Λυγιάς- Μύρτου, καθώς και σε όλους τους αγροτικούς δρόμους της ίδιας περιοχής, που χρήζουν άμεσα σοβαρές παρεμβάσεις, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειονότητας των κατοίκων της περιοχής που είναι αγρότες.

Τα παράπονα των ιδιοκτητών επαγγελματικών φορτηγών αυτοκινήτων, των επαγγελματιών οδηγών και των ίδιων των αγροτών που μεταφέρουν με τα δικά τους αγροτικά αυτοκίνητα τα κηπευτικά που παράγουν, είναι συχνά και δικαιολογημένα.

«Είναι αλήθεια ότι όλοι διαμαρτύρονται. Ο αγροτικός κόσμος που μεταφέρει μέσα από διαλυμένους αγροτικούς δρόμους τα κηπευτικά του προς τα δημοπρατήρια και τις εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις , οι οδηγοί των φορτηγών ψυγείων που φορτώνουν τα κηπευτικά μας για να τα μεταφέρουν στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών μεταφορών,  που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τις συχνές ζημιές στα οχήματα τους. Όλοι τους  έχουν δίκιο να εκφράζουν την αγανάκτηση τους, ζητώντας  να γίνουν τα απαραίτητα έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των δρόμων  στο αγροτικό αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο. Εμείς ζητούμε από το Δήμο και την Περιφέρεια, να δώσουν προτεραιότητα σε αυτά τα σημεία από τη Γρα Λυγιά μέχρι το Μύρτο, καθώς εδώ έχει καταγραφεί λόγω της παραγωγής και της εμπορίας των κηπευτικών ο μεγαλύτερος κυκλοφοριακός φόρτος», μας λέει ο νέος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος, αγρότης και ο ίδιος που αντιμετωπίζει καθημερινά αυτό το τεράστιο πρόβλημα των κατεστραμμένων δρόμων.

«Στην περιοχή της Γρα Λυγιάς, της Νέας Ανατολής και του Νέου Μύρτους Ιεράπετρας,  χτυπά η καρδιά της παραγωγής των ποιοτικότερων και των αποδεδειγμένα μέσα από  εργαστηριακές αναλύσεις και πιστοποιήσεις, πιο υγιεινών κηπευτικών της Ευρώπης , Είναι η περιοχή η οποία παράγει πλούτο και συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία . Η πολιτεία λοιπόν οφείλει να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που καταθέτουν ο Δήμος Ιεράπετρας και η Περιφέρεια Κρήτης και αφορούν στην βελτίωση και των εκσυγχρονισμό αυτών των περιοχών. Το επαρχιακό δίκτυο, οι αγροτικοί δρόμοι και τα αρδευτικά έργα έχουν την ανάγκη άμεσης  χρηματοδότησης. Όπου έχουν αργήσει να εγκριθούν τα  απαραίτητα κονδύλια , για να φτιαχτούν τα έργα υποδομής, που τελικά ενισχύουν την αγροτική και την εθνική οικονομία, ζητούμε να επισπευστούν οι διαδικασίες έγκρισης», μας λέει ο κ Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κάμιρος» και εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιεράπετρας.

Από την περασμένη πενταετία της προηγούμενης δημοτικής  Αρχής με αντιδήμαρχο τεχνικών έργων τον κ Μάνο Λουτσέτη και σήμερα ειδικό σύμβουλο του κ Θεοδόση Καλαντζάκη, είχε κατατεθεί ο φάκελος για τη χρηματοδότηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων(ΟΧΕ)

«Έχει εγκριθεί και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις ΟΧΕ. Σε αυτές προβλέπεται να φτιαχτούν και τα τμήματα που βρίσκονται εντός των οικισμών Γρα Λυγιάς και Στομίου.  Και μέσα στη Γρα Λυγιά λοιπόν και μέσα στο Στόμιο θα γίνουν πεζοδρομήσεις, θα φτιαχτούν οι δρόμοι και θα γίνουν κάποιες αναπλάσεις. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι στην αρμοδιότητα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου», μας λέει ο κ Μάνος Λουτσέτης.

Στο τμήμα της στενής επαρχιακής οδού Γρα Λυγιάς – Μύρτου, όπου σύμφωνα με ανεπίσημες μετρήσεις κινούνται κάθε μέρα περισσότερα από 3000 τροχοφόρα τα περισσότερα εκ των οποίων είναι νταλίκες και αγροτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα, το οδόστρωμα έχει πολλά χρόνια να συντηρηθεί, ο ηλεκτροφωτισμός είναι υποτυπώδης , δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για να κινούνται οι πεζοί στις άκρες του δρόμοι και τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα είναι πολλά τα τελευταία χρόνια.

«Το θέμα αυτό το συζητήσαμε πρόσφατα στον Άγιο Νικόλαο στην επίσκεψη που έκανα στον νέο αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να δώσει τις λύσεις που μπορούν να δοθούν τώρα. Εμείς θέλουμε να γίνει από την αρχή ένας καινούργιος μεγαλύτερος δρόμος με πεζοδρόμια για τους πεζούς και με σωστό ηλεκτροφωτισμό γιατί τώρα είμαστε μέσα στα σκοτάδια», μας λέει ο πρόεδρος της Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος.

«Έχουμε ζητήσει και δεν έχει εγκριθεί ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση των φθαρμένων τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ιεράπετρας και της Σητείας. Από αυτό το κονδύλι θα διαθέσουμε για τη βελτίωση του ασφαλτοτάπητα στα πιο δύσκολα σημεία τα οποία έχουν καταγραφεί από τις τεχνικές υπηρεσίας μας. Θα ακολουθήσουν οι διαγραμμίσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου υπάρχει ανάγκη και τα τεχνικά έργα που κι αυτά χρειάζονται τις παρεμβάσεις τους σε πάρα πολλά σημεία για να έχουμε την απορροή των όμβριων υδάτων.

Γνωρίζω ότι η κατάσταση του επαρχιακού δρόμου μετά τη Γρα Λυγιά, προς Μύρτο δε μας τιμά και για το λόγο αυτό θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News