Γρίπη: Στην εντατική γυναίκα με τον ιό Η3N2

Λασίθι
Γρίπη: Στην εντατική γυναίκα με τον ιό Η3N2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταφέρθηκε από την Ιεράπετρα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ο πρώτος ασθενής με γρίπη Η3N2 που εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για φέτος, καταγράφηκε στο Λασίθι. Πρόκειται για μια 80χρονη γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου από την Ιεράπετρα -με εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος- στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Εκεί διαγνώστηκε με γρίπη και εισήχθη στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Χάνι Μασούντ που μίλησε στο neakriti.gr «η ασθενής παραμένει διασωληνωμένη και με μηχανική υποστήριξη στην εντατική. Η κατάστασή της είναι βελτιούμενη και ελπίζουμε σύντομα να βγει από την εντατική».

Σε ότι αφορά στο ερώτημα αν η 80χρονη ήταν εμβολιασμένη ο κ.Μασούντ απάντησε ότι «η ασθενής ήταν εμβολιασμένη. Για όσους εμβολιάζονται μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης γρίπης και αυξάνεται η πιθανότητα να μην πεθάνουν από γρίπη».

Σε νοσοκομεία της Κρήτης, νοσηλεύονται ακόμη 3 άνθρωποι με Η3Ν2

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, εκτός από την 80χρονη γυναίκα, υπάρχουν και άλλοι ασθενείς στην Κρήτη με γρίπη Η3N2, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του νησιού και πριν νοσήσουν ειχαν εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο neakriti.gr, η κ. Μπορμπουδάκη, «Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται δύο ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί και είναι εκτός κινδύνου. Επίσης δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία ενός 85χρονου που έχει γρίπη και νοσηλευτεί στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου του Ρεθύμνου.  

Στο Βενιζέλειο δεν έχει νοσηλευτεί ασθενής που να έχει ταυτοποιηθεί με το στέλεχος της γρίπης Η3N2  ενώ τέλος  στο ΠΑΓΝΗ, νοσηλεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα, δύο νεαροί  ηλικίας 17 και 24 ετών, οι οποίοι πήραν πρόσφατα εξιτήριο.

Η κ. Μπορμπουδάκη απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης  ατόμων που ανήκουν κυρίως σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί δηλαδή  άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά, έγκυες, παχύσαρκα άτομα και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις δομές Υγείας της χώρας,

Η  διοικήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί την ίδια ώρα και στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στην Κρήτη που φθάνουν και ξεπερνούν το 70% με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Βενιζέλειου νοσοκομείου όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού ανέρχεται στο 80%.

Επιδημιολογικά αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, έξαρση της γρίπης και σύμφωνα με τα στατιστικά από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα.

Η γρίπη στη χώρα μας εμφανίζεται συνήθως μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, η επίπτωση της στον πληθυσμό κορυφώνεται Ιανουάριο και Φεβρουάριο και η κάμψη της καταγράφεται από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Την περίοδο 2018-2019 κατεγράφησαν 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 374 άνθρωποι.

8 σοβαρα κρούσματα 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας):

Κατά την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.

Τα 8 (15,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News