Αρχαία «Ολούς»: Νέες αποκαλύψεις για τη βυθισμένη πόλη

Πολιτισμός
Αρχαία «Ολούς»: Νέες αποκαλύψεις για τη βυθισμένη πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδυόμενοι αρχαιολόγοι και επιστήμονες του ΙΤΕ ενώνουν δυνάμεις

Νέες αποκαλύψεις για την βυθισμένη αρχαία Ολούς.

Αρχαιολόγοι σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ΙΤΕ, συμπληρώνουν τα κομμάτια από το μεγάλο παζλ, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της.

Συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο… Στην περιοχή του Πόρου εντοπίζεται το αστικό κέντρο της αρχαίας πόλης, με τους αρχαιολόγους να εντοπίζουν τμήματα της οχύρωσής της.

Στην τελευταία αποστολή εντοπίστηκαν με μεθόδους τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας, βυθισμένα κτιριακά συγκροτήματα στους κόλπους Βαθύ και Μελισσός της Κολοκύθας καθώς και αρχαία λατομεία σε τρία διαφορετικά σημεία της χερσονήσου.

Συναρπαστικά είναι τα υποθαλάσσια ευρήματα, όπως έρματα πλοίων, άγκυρες και όχι μόνο, ενώ σημαντικές είναι και οι ενδείξεις για ένα βυζαντινό ναυάγιο καθώς και για ένα νεότερο ναυάγιο του 20ού αιώνα.

Στην υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα στον κόλπο της Ελούντας, η οποία συνεχίστηκε τον Οκτώβριο του 2019, συμμετείχαν μια μεγάλη επιστημονική ομάδα από αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, γεωφυσικοί, σχεδιαστές, βιολόγοι, δύτες και εθελοντές.

Και όλα αυτά, με την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα να παρουσιάστηκαν στο Κοινοτικό κατάστημα της Ελούντας, με φορείς και Ιδιώτες να αγκαλιάζουν με θέρμη την όλη προσπάθεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News