Βυθισμένη Αρχαία Ολούς: Στο… φως η «Ατλαντίδα» της Κρήτης

Πολιτισμός
Βυθισμένη Αρχαία Ολούς: Στο… φως η «Ατλαντίδα» της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των ερευνών ΙΤΕ και Εφορίας Εναλίων σε ξηρά και βυθό στην Ελούντα

Η καταποντισμένη σε μεγάλο βαθμό αρχαία Ελούντα, ο Ολούντας, ή Ολούς, όπως ήταν το όνομα της πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εκατό της αρχαίας Κρήτης, αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά της, καθώς οι αρχαιολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους επιστήμονες του ΙΤΕ, συνεχίζοντας την εξερεύνηση των θαμμένων στη γη αλλά και βυθισμένων στη θάλασσα καταλοίπων της και τη μελέτη των όσων συναρπαστικών τεκμηρίων του παρελθόντος ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας.

Μια μεγάλη επιστημονική ομάδα από αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, γεωφυσικούς, σχεδιαστές, βιολόγους, δύτες και εθελοντές συνέχισε τον Οκτώβριο του 2019 την υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα στον κόλπο της Ελούντας αναζητώντας τα κατάλοιπα του αρχαίου Ολούντος στην ακτή, τον βυθό και κάτω από αυτόν και τα αποτελέσματα αυτής της νέας φάσης εξερεύνησης της πόλης θα παρουσιαστούν στους ντόπιους και τους ενδιαφερόμενους για την ιστορία της περιοχής. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας και στα σίγουρα αυτό το ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο θα είναι συναρπαστικό, καθώς οι επιστήμονες θα συμπληρώσουν κομμάτια από το μεγάλο παζλ, που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό λιμενικών υποδομών, αρχαία λατομεία, τμήματα οχύρωσης και συναρπαστικά υποθαλάσσια ευρήματα όπως ναυάγια, ή ενδείξεις για αυτά, καθώς και κτήρια που φτάνουν σε βάθος μέχρι και ενάμιση μέτρο κάτω από τη στάθμη του βυθού.

Για τρίτη χρονιά στα πλαίσια του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που εκπονούν από το 2017 το κρητικό παράρτημα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, η μεγάλη αυτή επιστημονική ομάδα εστίασε τόσο στα ίχνη της αρχαίας Ελούντας που βρίσκονται θαμμένα στην ξηρά, όσο και εκείνα που περιμένουν υπομονετικά τους αρχαιολόγους να τα ανακαλύψουν στον βυθό. Με την έμπρακτη στήριξη τόσο του Δήμου Αγίου Νικολάου όσο και ντόπιων φορέων και ιδιωτών, η έρευνα περιλαμβάνει δύο πεδία δράσης: την υποβρύχια επισκόπηση των ακτών του κόλπου της Ελούντας και της χερσονήσου της Κολοκύθας και την τεκμηρίωση και αποτύπωση των βυθισμένων δομών που βρίσκονται στις ακτές του κόλπου και ιδιαίτερα στην περιοχή του Πόρου, όπου εντοπίζεται το αστικό κέντρο της σημαντικής αυτής αρχαίας πόλης.

Σύμφωνα με τους δυο συνεργαζόμενους φορείς, Εφορία Εναλίων και ΙΜΣ του ΙΤΕ, στην τελευταία αποστολή εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν με μεθόδους τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας, πέραν του Πόρου, βυθισμένα κτηριακά συγκροτήματα στους κόλπους Βαθύ και Μελισσός της Κολοκύθας, καθώς και αρχαία λατομεία σε τρία διαφορετικά σημεία της χερσονήσου. Σε ένα από αυτά η έρευνα εντόπισε λαξευτές δέστρες και την πλατφόρμα φόρτωσης. Ανακαλύφθηκαν επίσης έρματα πλοίων, άγκυρες, τυχαίες απορρίψεις, ενδείξεις για ένα βυζαντινό ναυάγιο, καθώς και κατάλοιπα ενός νεότερου ναυαγίου του 20ού αιώνα. Στην περιοχή του Πόρου εντοπίστηκαν και αποτυπώνονται σταδιακά, μετά από επιφανειακούς καθαρισμούς, τμήματα της οχύρωσής της, τόσο στις δύο πλευρές του ισθμού, όσο και στον παρακείμενο όρμο στα νοτιοδυτικά του, στου “Χαβά τον Λάκκο”, σύμφωνα με το τοπικό τοπωνύμιο. Οι μαρτυρίες της επιφάνειας του βυθού και της ακτής συμπληρώνονται αντίστοιχα με τη διερεύνηση του υποπυθμένα της περιοχής με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης (μαγνητική και ηλεκτρική τομογραφία), η οποία δείχνει την ύπαρξη δομών σε βάθος μέχρι -1,5 μ. κάτω από τη στάθμη του βυθού.

Ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και πρόληψη κινδύνων

Εκτός όμως από τις έρευνες στην περιοχή, οι δύο φορείς, μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχουν πετύχει τη χρηματοδότηση του προγράμματος “ΔΙΑΤΟΠΟ-Διαχρονικά τοπία πολιτισμού της Κρήτης: Αναδεικνύοντας τον θαλάσσιο και ορεινό πλούτο του Μιραμπέλου”, από την Περιφέρεια Κρήτης. Όπως αναφέρουν, άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και διάχυση πρακτικών τεκμηρίωσης και ανάδειξης του θαλάσσιου (Ελούντα) και ορεινού (Οξά) πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και πρόληψης κινδύνων συνδεδεμένων με φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες. Αντίστοιχα, μέσω της ανάπτυξης του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος τελικά στοχεύει στην ενδυνάμωση της περιφερειακής οικονομίας στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News