«Τσίμπησαν» οι τιμές παραγωγού - Πόσο πωλείται το Λασιθιώτικο αρνάκι

Λασίθι
«Τσίμπησαν» οι τιμές παραγωγού - Πόσο πωλείται το Λασιθιώτικο αρνάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξήσεις που παρατηρούνται στο χοιρινό κρέας, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών περισσότερο στο αρνάκι, που λόγω της αυξημένης ζήτησης έχει αυξηθεί και η τιμή

Μετά από μια δύσκολη τριετή περίοδο, όπου οι τιμές παραγωγού στο αρνί, δεν κάλυπταν τα λειτουργικά έξοδα των κτηνοτρόφων του Ν. Λασιθίου, εφέτος παρατηρείται ότι, τα αρνάκια που έχουν ξεκινήσει να διατίθενται για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά, αγοράζονται από τους κρεοπώλες και τις αλυσίδες τροφίμων 0,50 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δίνει μια νότα αισιοδοξίας στους ανθρώπους που αγωνίζονται για να μας προσφέρουν καλό και υγιεινό κρέας.

«Είναι αλήθεια ότι εφέτος στις εορτές των Χριστουγέννων , ο καταναλωτής θα πληρώσει λίγο ακριβότερα το κρέας που θα βάλει στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του.

Οι αυξήσεις που παρατηρούνται στο χοιρινό κρέας, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών περισσότερο στο αρνάκι, που λόγω της αυξημένης ζήτησης έχει αυξηθεί και η τιμή παραγωγού γύρω στα 0,50 λεπτά το κιλό.

Πέρυσι το αρνάκι πουλήθηκε από τους Λασιθιώτες κτηνοτρόφους, μέχρι 4,80 το κιλό. Εφέτος έχει διατεθεί μέχρι στιγμής από 4,80 μέχρι 5,30 το κιλό.

Από τη στιγμή που ο κρεοπώλης το αγοράζει σφαγμένο, απευθείας από εμάς τους κτηνοτρόφους, θεωρώ ότι μπορεί να το πουλήσει άνετα γύρω από τα 7,50 ευρώ, να κερδίσει το ποσοστό του και να αφήσει ευχαριστημένο τον πελάτη του, που θα αγοράσει ντόπιο ποιοτικό και υγιεινό κρέας σε καλή τιμή και θα το ευχαριστηθεί με την οικογένεια του», μας λέει ο κ. Γιάννης Μπρόκος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου.

«Εφέτος έχουμε καλή παραγωγή αρνιών για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς και του καταναλωτή που επιζητεί το καλό ντόπιο κρέας. Οι καιρικές συνθήκες εφέτος είναι ευνοϊκές για τις εκτροφές των ζώων μας. Το ήπιο Φθινόπωρο και ο Ανοιξιάτικος χειμώνας με τις βροχές που έχουν πέσει μέχρι στιγμής, μας έχουν δώσει κάποιες ανάσες, καθώς έχουν πάει καλά μέχρι τώρα τα βοσκοτόπια μας.

Ευτυχώς δεν έχουμε προβλήματα στα κοπάδια μας με ασθένειες μέχρι τώρα , αλλά δε γνωρίζουμε αν δυσκολέψει η κατάσταση αργότερα, καθώς οι παλιοί βλέπουν ότι ο χειμώνας θα είναι όψιμος», προσθέτει ο κ. Γιάννης Μπρόκος.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Ν Λασιθίου την κακή νοοτροπία μικρής μερίδας συναδέλφων του, που από συνήθεια αφήνουν τα κοπάδια τους ανεπιτήρητα, η επιλέγουν να βάλουν φωτιά σε συγκεκριμένα σημεία για να βγει χορτάρι, προκειμένου να μπορούν να ταΐσουν τα ζωντανά τους, υποστηρίζει ότι, «και στο δικό μας επάγγελμα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δε μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες. Καταδικάζουμε αυτές τις συμπεριφορές, γιατί εξαιτίας τους ο κόσμος άθελα του μας θεωρεί όλους ανεύθυνους, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Θεωρώ πάντως ότι καλώς δεν ισχύει πλέον το μέτρο της απώλειας της κοινοτικής επιδότησης για τους παραβάτες κτηνοτρόφους, γιατί κατά την εφαρμογή του, υπήρξαν πολλές υπερβολές και την πλήρωσαν ακριβά, σοβαροί και υπεύθυνοι κτηνοτρόφοι, που δεν έχουν αυτή την νοοτροπία», συμπληρώνει ο κ. Μπρόκος.

Αναφορικά με την αναθεώρηση της καταβολής του τρόπου των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ, υποστηρίζει ότι τους Λασιθιώτες κτηνοτρόφους τους συμφέρει  η επιδότηση κατά κεφαλή ζώου και αυτό ζήτησαν στην τελευταία τους συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

«Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να επιδοτείται ο κτηνοτρόφος ανάλογα με τα ζώα που εκτρέφει, αρκεί να τα εκτρέφει σωστά και να παράγει κρέας , γάλα και άλλα προϊόντα. Δε θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιδοτείται εκείνος που έχει εγκαταλείψει στο βουνό τα ζώα του, χωρίς να παράγει και να πουλά κρέας και γάλα και χωρίς να κάνει κανονική εκτροφή όντας πάντα δίπλα και μαζί με το κοπάδι του.

Να έχει δηλαδή έναν μεγάλο αριθμό ζώων παρατημένα στο έλεος του Θεού, μόνο για να εισπράττει την επιδότηση, χωρίς να ενδιαφέρεται για όλα τα υπόλοιπα. Δυστυχώς και στο Νομό Λασιθίου έχουμε τέτοιες περιπτώσεις που δεν είναι ευτυχώς οι πιο αντιπροσωπευτικές του κλάδου μας.

Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και στον Ανατολικότερο Νομό της Κρήτης», καταλήγει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News