«Γέμισε» νερό το φράγμα από τη σήραγγα του Οροπεδίου

Λασίθι
«Γέμισε» νερό το φράγμα από τη σήραγγα του Οροπεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρεμιέρα» για το έργο

Με μια πρώτη “δόση”... 100.000 κυβικών μέτρων νερού μέσα σε ένα 24ωρο έκανε την “πρεμιέρα” της για το φετινό υδρολογικό έτος 2019-2020 η σήραγγα του Οροπεδίου που κατεβάζει μέσω ειδικού αγωγού νερό μέσα στο φράγμα του Αποσελέμη.

Οι βροχοπτώσεις στο οροπέδιο του Καθαρού ενεργοποίησαν τον χείμαρρο Χαυγά και επέτρεψαν να κατέβουν για πρώτη φορά φέτος τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου μέσα στο φράγμα, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περί τα 15 εκατομμύρια κυβικά νερού και με μια φυσιολογική ροή βροχοπτώσεων αναμένεται να γεμίσει μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως δηλαδή είχε συμβεί και πέρυσι, στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και είχε υπερχειλίσει για πρώτη ο Αποσελέμης, γράφοντας ιστορία...

Το φετινό υδρολογικό έτος, πάντως, θα είναι ξεχωριστό για τον Αποσελέμη, καθώς για πρώτη φορά θα δούμε σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία τη σήραγγα του Οροπεδίου, η εποπτεία της λειτουργίας της οποίας γίνεται πλέον με τηλεματικό χειρισμό και παρακολούθηση μέσα από ειδικό κέντρο τηλεματικού ελέγχου που έχει φτιάξει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στο διυλιστήριο του φράγματος...

Η “παρθενική” για το φετινό υδρολογικό έτος λειτουργία της σήραγγας γνωστοποιήθηκε επισήμως από τον ΟΑΚ Α.Ε, που αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «χθες (σ.σ. προχθές) Τετάρτη 11/12/2019 ξεκίνησε η ενίσχυση του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη μέσω της σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία διοχετεύει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στον ταμιευτήρα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις στο οροπέδιο Καθαρού ενεργοποίησαν τη ροή του χειμάρρου Χαυγά και τη λειτουργία της σήραγγας και για το υδρολογικό έτος 2019-2020. Στον ταμιευτήρα Αποσελέμη, μέσω της σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου, εισέρχονται περίπου 5.000 κ.μ. νερού την ώρα».

Την ικανοποίησή του για την επίσημη πρώτη της λειτουργίας της σήραγγας εξέφρασε στη “Ν.Κ.” ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος έδωσε και τα στοιχεία ως προς το πόσο νερό έχει το φράγμα Αποσελέμη και τι ποσότητες δίνει καθημερινά στους 3 Δήμους (Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου) που τροφοδοτεί. «Πράγματι, είχαμε την έναρξη της ενίσχυσης του ταμιευτήρα του Αποσελέμη μέσω της σήραγγας του Οροπεδίου για πρώτη φορά στο φετινό υδρολογικό έτος.

Το νερό κατέβηκε από το ψηλότερο οροπέδιο του Καθαρού και τον χείμαρρο του Χαυγά, γιατί στο Οροπέδιο δεν είχαμε μέχρι τώρα μεγάλες βροχοπτώσεις.

Ανοίξαμε τη σήραγγα χθες Τετάρτη και την κλείσαμε σήμερα (σ.σ. χθες). Μέσα στο διάστημα αυτό, χοντρικά ενός 24ωρου, κατέβηκαν μέσω της σήραγγας στον ταμιευτήρα 100.000 κυβικά μέτρα νερού. Όλα γίνονται διά αποστάσεως με ειδικά συστήματα τηλεματικού χειρισμού και μέσα από ειδικό χώρο παρακολούθησης που έχουμε δημιουργήσει στον χώρο του διυλιστηρίου.

Όλα αυτά τα συστήματα θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος και έχουμε κι εμείς από τη μεριά μας το ενδιαφέρον και την αγωνία να δούμε πώς θα λειτουργήσουν επί του πρακτέου και πώς θα αποδώσει στην πλήρη πια λειτουργία της η σήραγγα του Οροπεδίου», ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία μας, μέσα στον ταμιευτήρα υπάρχουν περί τα 15 εκατομμύρια κυβικά νερού. Από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν αρχίσαμε να τροφοδοτούμε ξανά τους τρεις Δήμους από το γεμάτο τότε φράγμα, μέχρι τώρα, έχουμε δώσει στις τρεις ΔΕΥΑ 10,5 εκατομμύρια κυβικά νερού. Όπως ήταν δηλαδή η σχετική συμφωνία μεταξύ του ΟΑΚ και των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Όλα κυλούν ρολόι μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις συμφωνίες. Την περίοδο αυτή από το φράγμα δίνουμε στους Δήμους γύρω στα 13.000-14.000 κυβικά ημερησίως και περί τα 400.000 κυβικά τον μήνα».

«Η σημερινή ποσότητα φυσικά επιτρέπει από μόνη της την ομαλή τροφοδοσία των Δήμων και για φέτος και για του χρόνου. Φυσικά προσμένουμε και προσδοκούμε ότι η πλήρωση του ταμιευτήρα θα αυξηθεί περαιτέρω από βροχοπτώσεις και από τα πλημμυρικά νερά που θα κατεβαίνουν μέσω της σήραγγας.

Με τον καιρό, τις διαθέσεις του και τις βροχοπτώσεις φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ή να προεξοφλεί οτιδήποτε. Όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες θα δούμε το φράγμα να γεμίζει μέσα στους επόμενους μήνες», κατέληξε ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News