«Η ποίηση είναι έρωτας» για τον 80χρονο Κρητικό

Λασίθι
«Η ποίηση είναι έρωτας» για τον 80χρονο Κρητικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιώργος Καπαράκης εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο

Ο 80χρονος συνταξιούχος οικοδόμος Γιώργος Μ. Καπαράκης, μετά από δεκαετίες αγώνων και προσπαθειών για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έφθασε στο σημείο που μπόρεσε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

 Με τη βοήθεια της «Ιεράπετρας 21ος Αιών», κατάφερε να συγκεντρώσει ποιήματα και μαντινάδες που έχει γράψει και να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Κρήτη μου όμορφο νησί», το οποίο κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες.

Ο Γιώργος Καπαράκης γεννήθηκε στο Χριστό Ιεράπετρας. Από τα εφηβικά του χρόνια ο πρώτος του έρωτας, ήταν η κρητική παραδοσιακή μουσική.

Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το βιολί και πήρε μέρος σε όλα τα γλέντια και τις καντάδες της νεολαία της εποχής εκείνης.

Φοίτησε στην τεχνική σχολή της Νεάπολης και έμαθε την τέχνη του σοβατζή. Εργάστηκε ως σοβατζής στην Αθήνα για μερικά χρόνια και αργότερα μπήκε στις εργολαβίες πολυώροφων κτηρίων, αναλαμβάνοντας μόνο τους σοβάδες.

Το 1964 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Καματερό Αττικής, όπου για την ευαισθησία του στα πολιτιστικά και στα τοπικά προβλήματα, τον τίμησαν οι κάτοικοι να τους εκπροσωπήσει σαν επικεφαλής σε πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου του Δήμου Καματερού.

«Όταν το 1982 επέστρεψα στο χωριό μου αισθάνθηκα την ανάγκη να συνεχίσω να προσφέρω. Μπήκα στο Δ.Σ. του ελαιουργικού Συνεταιρισμού, και εκπροσώπησα τους χωριανούς μου στην κοινότητα από το 1986 έως το 1990 μέχρι που κληθήκαμε από το υπουργείο Εσωτερικών να συγκροτήσουμε τον Καποδιστριακό Δήμο Νέας Μάλας μαζί με το Μεταξοχώρι και τις Μάλες, προχωρώντας με έτοιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα σαν νεοσύστατος Δήμος.

Σήμερα ο Δήμος Νέας Μάλας έχει ενσωματωθεί με το Δήμο Ιεράπετρας», μας λέει ο 80χρονος Γιώργος Καπαράκης.

Η αγάπη του για το βιολί, την μαντινάδα και την ποίηση, συνδυάζεται στο χωριό με τις αγροτικές δουλειές και τη μελισσοκομία, που τον αναζωογονεί γιατί τον κάνει να περνά πολλές ώρες στο δάσος του Σελάκανου εισπνέοντας τη μυρωδιά των αρωματικών φυτών και το καθαρό οξυγόνο από τα πεύκα και την άγρια χλωρίδα.

«Το μεράκι μου για την κρητική μουσική και την παράδοση παραμένει κυρίαρχο στην καθημερινότητα μου. Τις ελεύθερες μου ώρες συνεχίζω να γράφω, πράγμα που με ξεκουράζει και με κάνει να ξεχνώ τη σωματική κούραση. Η σκέψη μου αφοσιώνεται στην ποίηση, μέσα από την οποία επιχειρώ να προσφέρω κοινωνικό έργο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη, προσπαθώ να τον ξεκουράσω, αναπολώντας καλές εποχές, της νεανικής του ζωής, που σημάδεψαν περισσότερο θετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και της οικογενειακής γαλήνης μιας αγνής εποχής της νιότης», προσθέτει ο Γιώργος Καπαράκης.

Στα ποιήματα που περιλαμβάνονται στο πρώτο του βιβλίο ξεχωρίζει εκείνο που έχει τίτλο «Η ποίηση είναι έρωτας».

Όλα του τα ποιήματα και οι μαντινάδες μπορούν να μελοποιηθούν και να «ντυθούν» με κρητική παραδοσιακή μουσική. Αυτό θα του έδινε πάρα πολύ μεγάλη χαρά και θα τον έκανε να συνεχίσει να γράφει στίχους…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News