ΕΛΜΕΠΑ: Έντονες αντιδράσεις στο Λασίθι

Λασίθι
ΕΛΜΕΠΑ: Έντονες αντιδράσεις στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεδριάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού για τις επόμενες κινήσεις

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως να ανασταλεί η λειτουργία των υπό ίδρυση τμημάτων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων σε αυτούς τους δύο Δήμους, που προχωρούν σε έκτακτες μονοθεματικές συνεδριάσεις για την έκδοση ομόφωνων ψηφισμάτων διαμαρτυρίας και χάραξη «οδικού χάρτη ενεργειών και δράσεων» από τα Δημοτικά τους Συμβούλια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου συνεδρίασε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, λόγω απουσίας του δημάρχου Ιεράπετρας στο εξωτερικό.

Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας ζήτησε από την Πέμπτη 8.11 το βράδυ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα”, Αργύρης Πανταζής, υποστηρίζοντας ότι «είναι εντελώς ανυπόστατες και απαράδεκτες οι αιτιάσεις της κ. Κεραμέως, με τις οποίες προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφασή της να ανασταλεί η λειτουργία των δύο τμημάτων στον νομό Λασιθίου.

Μας δημιουργεί έντονη ανησυχία το γεγονός ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η κ. Κεραμέως κατάφερε να αναστείλει τη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου στο Καβούσι και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, ξεχνώντας ότι με το σχέδιο “Αθηνά” ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε κλείσει το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης και είχε αποφασίσει με προεδρικό διάταγμα να ιδρύσει το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, που δεν άνοιξε ποτέ. Ζητούμε σαν παράταξη την ακύρωση αυτής της απόφασης και τη λειτουργία του τμήματος Φυσικοθεραπείας Ιεράπετρας από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο», καταλήγει ο κ. Πανταζής.

«Αντί για σχολεία και πανεπιστήμια, μας στέλνουν... “σβούρους” (ανεμογεννήτριες) και φυλακές για το Λασίθι!»... Με αυτό τον τρόπο αντιδρά και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου στην απόφαση της αναστολής λειτουργίας των δύο τμημάτων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα. «Δεν πέσαμε από τα σύννεφα.

Ήταν συνεπείς με τη μέχρι τώρα πολιτική τους. Μετά την “αναστολή” λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, την κατάργηση των προγραμμάτων Διετών Σπουδών, την κατάργηση των τμημάτων Ελεύθερης Εισαγωγής, τα κενά στα σχολεία, δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, την “αναστολή” των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση, την κατάργηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση, και βέβαια τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, το δίδυμο Κεραμέως-Διγαλάκη καταργεί με μια απόφαση τα νέα τμήματα που είχαν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κάλυπταν τις ανάγκες εκπαίδευσης σε νέους τομείς, διόρθωναν περιφερειακές ανισότητες και διαμόρφωναν δυνατότητες ανάπτυξης, αξιοποιώντας τη γνώση.

Με το γνωστό ύφος, που χαρακτηρίζει τη συστηματική ψευδολογία τους από τότε που ήταν αντιπολίτευση, ισχυρίζονται ότι ήταν προεκλογικές εξαγγελίες, όταν είναι γνωστό ότι η διαβούλευση για τον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας γινόταν τουλάχιστον δύο χρόνια με τα Ανώτατα Ιδρύματα και ενσωματώθηκαν ανάγκες και προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων των πανεπιστημίων.

Ιδιαίτερα για το Λασίθι, έγινε μεγάλη διαβούλευση και είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Γυμναστικής Ακαδημίας στον Άγιο Νικόλαο και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, που, σε συνδυασμό με το Τμήμα Διαιτολογίας στη Σητεία, διαμορφώνουν μια “συστάδα” σχολών που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και μαζί με το Κέντρο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης της Νεάπολης, αλλά και τα ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά του Λασιθίου (κλίμα, τουριστικές υποδομές, ποιοτικά τρόφιμα) δημιουργούν νέες εναλλακτικές και ποιοτικές δυνατότητες ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στη γνώση και την έρευνα, θα αφορά όλες τις πόλεις του νομού και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Τα τμήματα αυτά, ταυτόχρονα, καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης σε αυτούς τους γνωστικούς τομείς και μειώνουν σημαντικά τη φοιτητική μετανάστευση από το νησί, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Να προσθέσουμε και το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο, που σίγουρα θα “ανασταλεί” και αυτό!», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

«Είναι σαφές, από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ., ότι για το Λασίθι επιφυλάσσουν αυτό που πάντα ήθελαν. Αντί για σχολεία, πανεπιστήμια και ποιοτικές υποδομές, θα “φυτέψουν” παντού ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικά και φυλακές. Είναι το ίδιο κόμμα που έκανε το σχέδιο “Αθηνά”, και μέσα σε μια νύχτα άνοιγε και έκλεινε τμήματα και σχολές ανάλογα με τα τηλεφωνήματα πολιτικών παραγόντων και κομματαρχών.

Αυτό το κόμμα τολμά να μιλά για σχεδιασμό και “ακαδημαϊκά κριτήρια” όταν, και τότε και τώρα, στόχος τους είναι ο περιορισμός της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης και η δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το δίδυμο Κεραμέως-Διγαλάκη φρόντισαν να διευκολύνουν αμέσως την εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, παρά το Σύνταγμα και τους νόμους.

Το “ετσιθελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη φυσικά δεν μπορεί να βρει λεφτά για διορισμούς εκπαιδευτικών και νέα τμήματα, αφού πρέπει να αποκαταστήσει τόσους “μετακλητούς” και συγγενείς και να “αποζημιώσει” τις τράπεζες και τις Novartis για τα 4,5... δίσεκτα χρόνια που πέρασαν! Οι μαθητές είδαν από τους πρώτους μήνες τα κενά στα σχολεία, ενώ οι γονείς θα δουν γρήγορα το τεράστιο κόστος και τα αδιέξοδα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, που διαμορφώνει η πολιτική της Ν.Δ. Δεν πρόκειται για λάθη ή ανικανότητα. Είναι επιλογή τους και θα την τηρήσουν μέχρι να φύγουν. Το κόστος, όμως, θα το πληρώσουμε όλοι μας», καταλήγει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News