Πότε πρέπει να μαζέψουν τις ελιές οι Λασιθιώτες

Λασίθι
Πότε πρέπει να μαζέψουν τις ελιές οι Λασιθιώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου, κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Λασιθίου ολοκληρώθηκαν για το 2019, με την εκτέλεση από τέσσερις έως έξι ψεκασμών, κατά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες.

Παρά το γεγονός ότι τη φετινή περίοδο κάποιες παράμετροι ήταν βελτιωμένες (όπως η έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού και η χρηματοδότηση), όμως η έλλειψη φαρμάκων σε μια καθοριστική χρονική φάση και γενικότερα η τεράστια γραφειοκρατία δημιούργησαν προβλήματα και πάλι, με τις επακόλουθες επιπτώσεις στην προστασία της ελαιοπαραγωγής.

Τη φετινή περίοδο οι πληθυσμοί του εντόμου ήταν πρωτόγνωρα υψηλοί, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Με αυτά τα δεδομένα καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο εφικτό, με άξονα τις δυνατότητες που είχαμε. Έτσι λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες που πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή (με βάση τις εγκρίσεις κυκλοφορίας κάθε εντομοκτόνου), προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, ορίζουμε τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής:

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ

Α) Στο Δήμο Αγίου Νικολάου:

Άμεσα στις περιοχές Κριτσάς, Λιμνών, Χουμεριάκου, Μετόχια Νεάπολης, Νικηθιανού

6-11-2019 Βουλισμένης, Κρούστα, Λακωνίων Μέσα-Έξω, Λατσίδας, Καρυδίου Καστελίου, Νεάπολης, Φουρνής

8-11-2019 Βραχασίου,Ταπών

10-11-2019 Βρυσών, Μιλάτου

12-11-2019 Αγίου Αντωνίου, Αγίου Νικολάου, Βρουχά, Ελούντας,Καλού Χωριού, Λούμα, Πρίνας, Σκινιά

Β)Στο Δήμο Ιεράπετρας:

Άμεσα- στις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Κάτω Χωριού, Καβουσίου, Παχιάς Άμμου, Καλαμαύκας, Μακρυλιάς, Μεσελέρων, Μύρτου, Γδοχίων, Μουρνιών, Μύθων, Ρίζας, Σταυροχωρίου

12-11-2019 Ανατολής

15-11-2019 Αγίου Ιωάννη, Ορεινού, Σχινικαψάλων

18-11-2019 Ιεράπετρας

Β)Στο Δήμο Σητείας:

Άμεσα όλες οι ενταγμένες Τοπικές Κοινότητες

Στις Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες, Έξω Μουλιανών, Μαλλών, Μεταξοχωρίου, Χριστού και Σφάκας, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την Υπηρεσία μας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή, ανάλογα με το εντομοκτόνο που έχουν χρησιμοποιήσει. Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από τις αγορές, παρακαλούνται:

Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή και εφόσον έχουν διενεργήσει παράλληλα και μόνοι τους ψεκασμούς κάλυψης, να εφαρμόσουν το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα, από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή,.

Οι ελαιοτριβείς του Νομού να μην ξεκινήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, ούτε να δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους, πριν τις παραπάνω ημερομηνίες.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιολάδου τόσο από την Υπηρεσία μας, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από την εργαστηριακή εξέταση αποδειχθεί η ύπαρξη τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Ειδικά στις παραλιακές περιοχές, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί καλός καιρός (κάτι σύνηθες για τον τόπο μας) και η συγκομιδή καθυστερεί, αναμένεται να προκληθούν πολύ μεγάλες ζημιές από το δάκο, μετά το τέλος του προγράμματος.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε:

Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι συγκομιδές, όπου αυτό είναι εφικτό.

Εάν παρόλα αυτά καθυστερήσουν οι συγκομιδές, οι παραγωγοί θα πρέπει μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας την ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούν, ώστε αυτό να είναι εγκεκριμένο για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε τηρώντας τη δοσολογία και το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News