Κτηματολόγιο Λασιθίου: Τελειώνει ο χρόνος, αυξάνει ο εκνευρισμός

Λασίθι
Κτηματολόγιο Λασιθίου: Τελειώνει ο χρόνος, αυξάνει ο εκνευρισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο δε κτηματολογικό γραφείο της Ιεράπετρας, ο κόσμος προσέρχεται πριν την ανατολή του ήλιου, για να πάρει σειρά και να ανοίξει λίστα  αναμονής

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της παράτασης της τελευταίας προθεσμίας που έχει δοθεί (μέχρι τις 31 Οκτωβρίου), για να δηλωθεί εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο Νομού Λασιθίου η ακίνητη περιουσία όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, και όσο μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος, τόσο αυξάνεται ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση, όλων εκείνων που εμπλέκονται με τον οποιονδήποτε τρόπο στην πολύπλοκή και πολυδάπανη διαδικασία της εξεύρεσης των απαραίτητων παραστατικών και ντοκουμέντων, που αποδεικνύουν την κυριότητα του κάθε ακινήτου.

«Στην Ιεράπετρα λίγο πριν εκπνεύσει και η τελευταία παράταση που έχει δοθεί έχουμε φτάσει κοντά στο 40% των ολοκληρωμένων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, για να είναι εμπρόθεσμοι, έχουν ανοίξει ήδη φάκελο και αρχίζουν σιγά-σιγά να συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή της δήλωσης του κάθε ακινήτου στο Κτηματολογικό γραφείο, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η κατάθεση των φακέλων στο Κτηματολόγιο μετά τις 31 Οκτωβρίου θα γίνεται με ραντεβού», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ Μπάμπης Δραγασάκης.

Στο Κτηματολογικό γραφείο της Ιεράπετρας, στα τεχνικά γραφεία, στα συμβολαιογραφεία, στα λογιστικά γραφεία, στο ΚΕΠ του Δήμου Ιεράπετρας και στα ιδιωτικά γραφεία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται, συγκεντρώνεται καθημερινά πάρα πολύς κόσμος, περιμένοντας στην ουρά να εξυπηρετηθεί.

Στο δε κτηματολογικό γραφείο της Ιεράπετρας, ο κόσμος προσέρχεται πριν την ανατολή του ήλιου, για να πάρει σειρά και να ανοίξει λίστα  αναμονής.

Στο Υποθηκοφυλακείο της Ιεράπετρας, η δουλειά είναι αυξημένη. Οι υπάλληλοι ζητούν 20 μέρες προθεσμία για να παραδώσουν στον ενδιαφερόμενο δημότη το συμβόλαιο που χρειάζεται για να δηλώσει το ακίνητο του.

«Όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και έχουν προλάβει σε πρώιμο χρόνο να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αν έρθουν πολύ πρωί και πάρουν καλή σειρά προτεραιότητας εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους του Κτηματολογικού Γραφείου χωρίς πολύωρη αναμονή. Όσοι δεν έχουν προετοιμάσει σωστά το φάκελο τους, πάνε κι έρχονται σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Εκείνοι πάντως που δεν έχουν όλα τα δικαιολογητικά τους έτοιμα, μπορούν να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και να κλείσουν ραντεβού, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε όταν έρθουν ξανά, να έχουν πλήρη φάκελο και να τελειώσουν εμπρόθεσμα και χωρίς καθυστέρηση τη δήλωση τους», μας λέει ο κ. Κώστας Νοτάκης, συνταξιούχος αγρονόμος.

Στα χωριά της Ιεράπετρας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι, μόνο το 30 - 35% έχει κάνει τη δήλωση του στο Κτηματολόγιο.

«Ο περισσότερος κόσμος στα χωριά δεν έχει κάνει ακόμα τη δήλωση. Στο Καβούσι όπου μένω εγώ, μόνο το ένα τρίτο των συγχωριανών έχει κάνει ήδη τη δήλωση των ακινήτων του στο Κτηματοιλόγιο.

Επειδή το κόστος της διαδικασίας μέχρι και την υποβολή της δήλωσης, είναι απαγορευτικό για τους συνταξιούχους με τις μικρές συντάξεις των 380 ευρώ, οι περισσότεροι δεν έχουν καν ξεκινήσει τη διαδικασία , γιατί απλά δεν τους βγαίνει ο λογαριασμός. Όλοι θέλουν να κάνουν τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Εκτιμώ ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί το κόστος της δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, και επίσης θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί και άλλη μεγαλύτερη παράταση, για να γίνει η απαραίτητη διαδικασία χωρίς νεύρα και καθυστερήσεις. Τώρα έχουν μπλοκάρει τα πάντα. Ουρές και πολύωρη αναμονή σε κάθε γραφείο…», μας είπε ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης.

Οι ένορκες βεβαιώσεις

Επειδή στην Ιεράπετρα όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, πολλά ακίνητα μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά προφορικά και χωρίς συμβόλαια, οι άτυπες γονικές παροχές και οι χρησικτησίες, δημιουργούν προβλήματα αν δεν υπάρχουν αυτά τα ακίνητα του ιδιοκτήτη στο Ε9 πριν το 1997-1998.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι έρχονται με δυο μάρτυρες και ζητούν από το συμβολαιογραφικό μου γραφείο, που είναι απέναντι από το Κτηματολογικό γραφείο, να τους φτιάξω ένορκες βεβαιώσεις, για να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία που απαιτείται. Είμαστε 5 συμβολαιογράφοι στην Ιεράπετρα και ένορκες βεβαιώσεις κάνω μόνο εγώ, καμία άλλη συνάδελφος. Οι άλλες αρνούνται…

Έχω ζητήσει από τον κ. Εισαγγελέα να παρέμβει ώστε το κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο να αναλάβει τις ένορκες βεβαιώσεις των ανθρώπων που έχει εξυπηρετήσει και στο παρελθόν, γιατί τώρα έχουν πέσει όλοι πάνω μου. Με έχει χάσει η οικογένεια και το σπίτι μου και έχει μείνει πίσω όλη η υπόλοιπη δουλειά του γραφείου μου, ενώ είμαι έτοιμη να συνταξιοδοτηθώ.

Τώρα τις τελευταίες μέρες δεν μας φτάνει ο χρόνος και πρέπει να δοθεί και νέα παράταση», καταλήγει φανερά εκνευρισμένη, η συμβολαιογράφος κ. Ελένη Κουναλάκη, που έφτασε στο σημείο να απειληθεί από κάποιον θερμόαιμο, ο οποίος δεν μπορούσε να περιμένει τη σειρά του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News