Μαθητές 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας: Εξαντλήθηκε η υπομονή τους και προχώρησαν σε καταλήψεις

Λασίθι
Μαθητές 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας: Εξαντλήθηκε η υπομονή τους και προχώρησαν σε καταλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγος της κατάληψης τα προβλήματα που «ζητούν» λύση εδώ και ένα χρόνο

Μετά τις καταλήψεις των Γυμνασίων από μαθητές στο Χάρακα και στη Βιάννο, σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας το πρωί της Τρίτης.

Τα αιτήματά τους, όπως αναφέρει το 15μελές των μαθητών, έχουν να κάνουν με την κάλυψη των κενών σε καθηγητές γαλλικών, γερμανικών, χημείας και φυσικής.

Από το Δήμο Ιεράπετρας ζητούν να προχωρήσει στην κατασκευή μιας λυόμενης αίθουσας που έχει ανάγκη το σχολείο, καθώς και στην αντικατάσταση των παλαιών ανεμιστήρων που θέτουν σε κίνδυνο με την προβληματική λειτουργία τους την ασφάλεια των μαθητών.

Οι μαθητές που αποφάσισαν την κατάληψη υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά από πέρυσι, αλλά δεν επιλύθηκαν ούτε από το Σύλλογο Γομνέων, ούτε από το Δήμο Ιεράπετρας. Για τους ίδιους λόγους είχε γίνει κατάληψη και πέρυσι.

Οι καταληψίες υποστηρίζουν ότι από την πλευρά του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου έχει επιχειρηθεί, να δοθούν λύσεις σε πολλά άλλα ζητήματα, πράγμα που δεν έχει γίνει από το Σύλλογο Γονέων και από το Δήμο Ιεράπετρας.

Ενώ οι μαθητές προχώρησαν εν αρχή, σε 24ωρη κατάληψη του σχολείου τους, με προοπτική να επιστρέψουν στα μαθήματα τους το πρωί της Τετάρτης, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Γυμνασίου εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση για τα παιδιά και τους γονείς των καταληψιών   που προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των μαθητών.

«Εν όψη των εξελίξεων νιώθουμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε. Οφείλουμε όλοι οι γονείς να γνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Κατάληψη δημόσιου σχολείου: Ποινικές ευθύνες γονιών και παιδιών

Όλο και περισσότερα δημόσια σχολεία της χώρας μας έρχονται αντιμέτωπα με το φαινόμενο της κατάληψης, το οποίο όσο και αν το αρνούμαστε αποδίδοντας το στη «νεανική ψευδοεπαναστατικότητα» και στον εφηβικό παρορμητισμό και μιμητισμό, δε συνιστά τίποτα άλλο ουσιαστικά παρά ένα ξέσπασμα – απόρροια των χρόνιων προβλημάτων ενός νοσηρού εκπαιδευτικού συστήματος. Η περίφημη δημόσια και δωρεάν παιδεία μας αναμφίβολα νοσεί και χωλαίνει, υποσκελιζόμενη αφενός από τις ελλείψεις κονδυλίων, υλικοτεχνικών υποδομών και έμψυχου δυναμικού και αφετέρου από τη βρισκόμενη πάντοτε σε άνθιση φροντιστηριακή παραπαιδεία.

Μπορεί οι λόγοι και τα κίνητρα των καταληψιών να είναι ορθά τουλάχιστον εν μέρει, αφού υπάρχει αναμφίβολα και η άλλη πλευρά και το θιγόμενο συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στην παιδεία των μαθητών που δε θέλουν να συμμετάσχουν στην κατάληψη και υφίστανται τον «αποκλεισμό» των συμμαθητών τους από τις αίθουσες…, προβλέπονται όμως από το νόμο για αυτούς και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα σε αυτούς σοβαρές ποινικές κυρώσεις…

Συγκεκριμένα η κατάληψη Δημοσίου κτιρίου είναι αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως και οι γονείς τιμωρούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σύμφωνα με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News