Επείγει ο καθαρισμός ρεμάτων στον Μακρύ Γιαλό, για να μην επαναληφθούν εικόνες αποκάλυψης

Λασίθι
Επείγει ο καθαρισμός ρεμάτων στον Μακρύ Γιαλό, για να μην επαναληφθούν εικόνες αποκάλυψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και οι καθαρισμοί στην Ιεράπετρα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, η εικόνα στο Μακρύ Γιαλό δεν είναι ίδια

Το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας νομού Λασιθίου, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τον καθαρισμό των ρεμάτων των χειμάρρων και των ποταμών ανατολικά και δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας.

Δυτικά της Ιεράπετρας έχουν καθαριστεί σχεδόν όλα τα ρέματα μέχρι και ο Μπραμιανός ποταμός, που εκβάλει στην είσοδο της Γρα Λυγιάς, αλλά και το ρέμα των Διαβατών που εκβάλει στη δυτική έξοδο του οικισμού.

«Έχουμε ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών στα δυτικά της Ιεράπετρας, αλλά δεν έχουμε πειράξει καθόλου το δέλτα του Καλαμαυκιανού ποταμού στην είσοδο του Στομίου, καθώς είναι χαρακτηρισμένος προστατευόμενος υδροβιότοπος και απαγορεύεται να κάνουμε εκεί το παραμικρό. Είναι ο μοναδικός ποταμός που και πέρυσι έμεινε ακαθάριστος και είναι και ο μοναδικός που ξεχείλισε και πλημμύρισε για άλλη μια φορά, θερμοκήπια σπίτια και επιχειρήσεις», μας είπε ο υπεύθυνος μηχανικός του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Γιώργος Πάγκαλος.

Σε αντίθεση με τον κανονισμό προστασίας των υδροβιότοπων ωστόσο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» και δεκάδες αγρότες και κάτοικοι της γειτνιάζουσας με τον Καλαμαυκιανό ποταμό περιοχής, έστειλαν χθες έγγραφη αίτηση στο Δήμο Ιεράπετρας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση για τον καθαρισμό του τμήματος εκείνου που κάθε χρόνο πλημμυρίζει και καταστρέφει τους ίδιους αγρότες και τις ίδιες επιχειρήσεις.

Η αίτηση αναφέρει στο τέλος ότι, αν δεν πράξουν τα δέοντα όσοι υπεύθυνοι ενημερωθούν και αφήσουν τους ίδιους ανθρώπους να υποστούν και πάλι τις συνέπειες μιας νέας πλημμύρας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους για τις οποίες θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Το αίτημα αυτό έχει σταλεί στο Δήμο Ιεράπετρας, παρότι είναι γνωστό ότι, η ευθύνη του καθαρισμού του ποταμού δίπλα στο γήπεδο της Παναγίας Κοτσυφιανής, ανήκει στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της οποίας, θα πρέπει να ζητηθεί εγγράφως, ο κατά παρέκκλιση ήπιος καθαρισμός της κοίτης και όχι της όχθης του ποταμού, χωρίς να πειραχτούν οι φωλιές των διαφόρων ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, αλλά και της χελώνας που λέγεται ότι ζει στα νερά του ποταμού.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Μακρύ Γιαλός

Αν και οι καθαρισμοί στην Ιεράπετρα συνεχίζονται και η εικόνα των ρεμάτων σήμερα είναι πολύ καλύτερη και στην ανατολική πλευρά της πόλης, τα ποτάμια που τον περασμένο Απρίλη πλημμύρισαν στον Κουτσουρά τον Μακρύ Γιαλό και τον Γούδουρα, θέλουν ακόμη πολλή δουλειά για να ξαναγίνουν ποτάμια, που θα μπορούν να οδηγούν τα νερά της βροχής στη θάλασσα.

«Η κατάσταση σε αυτά τα ποτάμια της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, είναι πολύ δύσκολη. Έχω ζητήσει από την περιφέρεια Κρήτης άλλα 4 εκατ. ευρώ για να ξανανοίξουμε τα μπαζωμένα ποτάμια που καταστράφηκαν μετά τις περυσινές πλημμύρες. Εμείς καθαρίσαμε τον ποταμό του Γούδουρα, αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά στον Κλαμοκανιά, στον Άσπρο Ποταμό και στη Λαγκάδα. Στα σημεία αυτά, δε φαίνεται που βρίσκονταν η κοίτη των ποταμών και θα πρέπει να τα ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Δεν ξέρω αν έχουμε φέτος έντονες βροχοπτώσεις ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το νερό για να φτάσει στη θάλασσα», μας λέει ανήσυχος ο κ. Γιώργος Πάγκαλος και στο μυαλό μας έρχονται οι εικόνες αποκάλυψης που καταγράψαμε στις πλημμύρες του περασμένου Απρίλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News