Μπαίνει μπροστά το έργο της νέας προσαγωγού διώρυγας των μύθων

Λασίθι
Μπαίνει μπροστά το έργο της νέας προσαγωγού διώρυγας των μύθων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόδειγμα για όλους ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει από το υπουργείο Υποδομών, το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας, που θα εμπλουτίζει με αρδευτικό νερό τον ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών, θα εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες στα τέλη του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που πήρε από τους αρμόδιους της εταιρίας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης επικοινωνώντας μαζί τους το πρωί της περασμένης Τρίτης.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους, μου είπαν ότι θα εγκατασταθούν και θα ξεκινήσουν το έργο στα τέλη του Σεπτέμβρη. Η εγκατάσταση τους εδώ στην Ιεράπετρα θα γίνει παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών. Εάν δεν παρουσιαστούν προβλήματα κατά την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του μεγάλου αυτού αγωγού που θα τροφοδοτεί με πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού τον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, το έργο θα πρέπει λογικά να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή στα τέλη του 2020», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης, ο οποίος ωστόσο υπενθυμίζει στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι ακολουθούν και τα συμπληρωματικά έργα που έχουν ώριμες μελέτες και περιμένουν την ένταξη τους και τη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν.

Στο μεταξύ σήμερα στον ταμιευτήρα του Φράγματος των Μπραμιανών, υπάρχουν και είναι αποθηκευμένα γύρω στα 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, καθώς η αγωγιμότητα του είναι 1.200 mS/cm.

«Μέχρι τις αρχές Αυγούστου στον ταμιευτήρα είχαμε 9.800.000 κυβικά μέτρα νερού. Τώρα(ένα μήνα μετά) που άρχισαν οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια και οι αρδεύσεις των ελαιώνων, έχουμε ξοδέψει γύρω στα 800.000 κυβικά μέτρα νερού, περιμένοντας τις πρώτες βροχές του χειμώνα. Αν ο χειμώνας που έρχεται μας δώσει ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και συνεχίσουμε να παίρνουμε το νερό που παίρνουμε τώρα από τις πηγές της Μαλαύρας και από τις γεωτρήσεις των Μύθων, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν τον χειμώνα του 2020-2021 μας δοθεί για χρήση και η νέα προσαγωγός των Μύθων , θα είμαστε πιο ασφαλείς σε ότι αφορά την επάρκεια του νερού», τόνισε ο κ Μανόλης Παπαδάκης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετώπισε την τελευταία τριετία της ανομβρίας η Ιεράπετρα, καθώς και στον περασμένο βροχερό χειμώνα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας υδάτων Δρ. κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, έδωσε απαντήσεις σε όσους δια του Τύπου κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια.

«Τη μεγαλύτερη επίπτωση της παρατεταμένης και έντονης ανομβρίας των ετών 2015-2018 που έπληξε όλη την Κρήτη, φαινόταν να έχει η Ιεράπετρα, κυρίως για την καλλιεργητική περίοδο 2018, εξαιτίας της έλλειψης υδατικών πόρων. Το φράγμα Μπραμιανών διέθετε μόλις 1,2 εκατ. κ.μ. νερού όταν ο κάμπος απαιτούσε 12 εκατ.κ.μ. για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων (Θερμοκήπια 15.000 στρ., Ελαιόδεντρα 450.000, Εσπεριδοειδή και διάφορα δένδρα 150.000). Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα ήταν και η ποιότητα του νερού, στο οποίο η αγωγιμότητα υπερέβαινε τα 2000 mS/cm.

Οι ποσότητες νερού που έλλειπαν από τη περιοχή για την καλλιεργητική περίοδο 2018 ήταν της τάξης των έξι (6) εκατ. κ.μ., δηλαδή, δεν έπρεπε να φυτευτεί περίπου το 50% των υφιστάμενων καλλιεργειών ενώ οι υπόλοιπες καλλιέργειες έπρεπε να αρδευτούν με νερό υποβαθμισμένο, λόγω της αυξημένης αγωγιμότητας από την πηγή της Μαλαύρας που εμπλουτίζει με περίπου 5 εκατ. κ.μ. το φράγμα», εξήγησε ο κ. Κριτσωτάκης

Υπόδειγμα για όλους ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Την ευθύνη υδροδότησης όλων των καλλιεργειών την έχει ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ο οποίος είναι ένας από τους εξέχοντες πανελλαδικά τόσο για την υποδειγματική και με σύγχρονους κανόνες διαχείριση (εξοικονόμηση νερού άρδευσης), όσο και για την ευρωστία του (βιωσιμότητα).

«Με πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ, οργανώθηκαν έγκαιρα συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τη Διεύθυνση Υδάτων, με θέμα την ανεύρεση της συγκριτικά μεγάλης ποσότητας των 6 εκατ. κ.μ. νερού που έλλειπαν από τον ΤΟΕΒ. Μόνη άμεση λύση ήταν η ποσότητα αυτή να αντληθεί από τον καρστικό υδροφορέα της περιοχής Πολιανά – Μύθων, κατόπιν, βεβαίως, συμφωνίας μεταξύ Δήμου, ΤΟΕΒ και Διεύθυνσης Υδάτων.

Με βάση τα δεδομένα της Διεύθυνσης Υδάτων, ο υδροφορέας των Μύθων μπορούσε να προμηθεύσει την ποσότητα αυτή, χωρίς καμιά διακινδύνευση για υφαλμύρινσή του, καθώς επίσης φιλοξενούσε «ανανεώσιμα αποθέματα» μη εκμεταλλεύσιμα. Ανανεώσιμα αποθέματα είναι το νερό του υδροφορέα που ανανεώνεται σε υπερετήσια βάση με τις βροχοπτώσεις και που, αν δεν χρησιμοποιηθεί, θα καταλήξει με την πάροδο του χρόνου, υπογείως στη θάλασσα. Τα αποθέματα αυτά είχαν κατ’ αρχή δεσμευτεί με κανονιστική απόφαση, λόγω της ποιότητάς των, για την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δ/νση υδάτων συμφώνησαν, υπό όρους, να δοθούν για άρδευση στον ΤΟΕΒ μέχρι τη λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού στην πόλη της Ιεράπετρας, οπότε θα επανεξετασθούν οι όροι. Η οικονομική ευρωστία του ΤΟΕΒ έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο γεωτρήσεων στην περιοχή Πολιανά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Υδάτων και να αντληθούν το έτος 2018 επτακόσια (700) κ.μ./ώρα από τον υδροφορέα των Μύθων, δηλαδή περισσότερα από τα έξι (6) εκατ. κ.μ. για το 2018.

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η «λήψη απόφασης» δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης Υδάτων και του ΤΟΕΒ. Η συνεργασία των τριών φορέων ανέδειξε μια καλή πρακτική «Χρηστής Διακυβέρνησης» των νερών για την κάλυψη των αναγκών μιας περιοχής. Επίσης, με τη συνεργασία των παραπάνω μερών, δρομολογήθηκαν έργα για την αντιμετώπιση μελλοντικής λειψυδρίας και κυρίως, η κατασκευή της προσαγωγού Μύρτους που θα εμπλουτίζει το φράγμα με ποσότητες πλημμυρικού νερού, οι οποίες σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα. Είναι αυτονόητο ότι η περιβαλλοντική απορροή στον Μύρτο έχει προτεραιότητα έναντι άλλων χρήσεων και επ’ αυτού έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα», προσθέτει ο κ. Κριτσωτάκης.

Όσον αφορά στις δημοσιεύσεις και τις απόψεις ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα προκαλέσουν «την καταστροφή των στρατηγικών αποθεμάτων» του καρστικού υδροφορέα των Μύθων», αυτές είναι ανυπόστατες και επιστημονικά αβάσιμες καθώς ο υδροφορέας διαθέτει ανανεώσιμα αποθέματα.

«Ο υδροφορέας παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Υδάτων και από τον ΤΟΕΒ και από τα διαγράμματα μεταβολής στάθμης που παρατίθενται, με την άντληση των 6 εκατ. κ.μ., το 2018, είχε πτώση στάθμης εννέα (9) μέτρα. Τα αποθέματα αυτά (υπερ)επαναπληρώθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2018-2019 και μάλιστα εμφάνισαν άνοδο στάθμης τριάντα δύο (32) μέτρα, γεγονός που οφείλεται στο «υγρό έτος» 2018-2019.

Συνοψίζοντας, η περιοχή της Ιεράπετρας δέχεται τις λιγότερες βροχοπτώσεις, όταν η οικονομία της στηρίζεται στους υδατικούς πόρους, λόγω των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και των κλιματικών συνθηκών. Ωστόσο, οι αναγκαίοι υδατικοί πόροι μπορεί να εξασφαλιστούν με τη συνδυασμένη χρήση επιφανειακών (φράγμα Μπραμιανών και προσαγωγός Μύρτου) και υπόγειων νερών (καρστικός υδροφορέας Μύθων και πηγή Μαλαύρας). Η διαχείριση της ζήτησης από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας είναι υποδειγματική και θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και στο μέλλον ώστε να έχουμε ορθολογική χρήση και περιορισμό των απωλειών ενός αγαθού του νερού», καταλήγει ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News