Ξεκίνησε το πρώτο σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στο Λασίθι

Λασίθι
Ξεκίνησε το πρώτο σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γεγονός το πρώτο σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στο Λασίθι

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης Λασιθίου Κρήτης (ΚΕΔΙΛΑΣ) έκανε στις 24 Αυγούστου την έναρξη του Α’ Σεμιναρίου Βασικής Εκπαίδευσης στη Διαμεσολάβηση, σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης εταιρεία International Mediation Consulting του Καναδά, διάρκειας 80 ωρών (10 ημέρες εκπαίδευσης και μία ημέρα αξιολόγησης), που οδηγεί στη λήψη του τίτλου του Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή (Accredited Mediator), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3898/2010 και το Π.Δ. 123/2011.

Το σεμινάριο αυτό θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοί του, «το ΚΕΔΙΛΑΣ είναι προϊόν σύμπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου και του BIC Κρήτης, που έχει ως στόχο να εκπαιδεύει και να πιστοποιεί διαμεσολαβητές. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του BIC Κρήτης, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη του».

«Η Διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, στην οποία τα μέρη, με τη βοήθεια και συνδρομή του διαμεσολαβητή, ενός τρίτου προς τα μέρη ουδέτερου προσώπου, διαπραγματεύονται προκειμένου να καταλήξουν σε μια βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση της διαφοράς, χωρίς την ανάγκη να προσφύγουν σε μια χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαμάχη», μας είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Γιώργος Παραουλάκης.

Η εκπαίδευση των πρώτων 13 υποψήφιων διαμεσολαβητών γίνεται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ. (με ενδιάμεσα διαλείμματα), στην ελληνική γλώσσα και διερμηνεία από την αγγλική στην ελληνική όπου κρίνεται απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα συντάχθηκε από τη διεθνούς φήμης διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών κ. Μαρία Δαμιανάκη, η οποία έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην οικογενειακή, επιχειρηματική και κοινωνική διαμεσολάβηση και είναι σύμβουλος κυβερνήσεων διαφόρων κρατών σε θέματα ανάπτυξης πολιτικών σχετικά με τη διαμεσολάβηση και την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 2.500 διαμεσολαβήσεις σε οικογενειακές, κυρίως, διαφορές.

«Με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές ιδιωτικού δικαίου με συμφωνία των μερών, αν αυτά έχουν την εξουσία να διαθέτουν το αντικείμενο της διαφοράς. Διαφορές που μπορούν να υπαχθούν σε διαμεσολάβηση είναι οι αστικές διαφορές και εμπορικές διαφορές, δηλαδή, ενδεικτικά, οι οικογενειακές διαφορές, οι διαφορές οροφοκτησίας, οι εργατικές διαφορές, οι διαφορές για αξιώσεις ηθικής βλάβης λόγω προσβολής της προσωπικότητας, οι υποθέσεις αστικής ιατρικής ευθύνης, οι διαφορές μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηστών», πρόσθεσε ο διευθυντής του φορέα κ. Νίκος Παπαδάκης, δικηγόρος.

Ποιοι είναι οι εκπαιδευτές

Εκπαιδευτές είναι οι εξής:

- Μαρία Δαμιανάκη: Επικεφαλής εκπαιδεύτρια με πλέον των 30 ετών εμπειρίας στην οικογενειακή, επιχειρηματική και κοινωνική διαμεσολάβηση. Πρόεδρος της Επιτροπής για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση του διεθνούς οργανισμού International Mediation Institute (IMI). Μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την πιστοποίηση διαμεσολαβητών στον Καναδά, με έμφαση στα διεθνή προγράμματα πιστοποίησης.

- Βικτωρία Λιούτα: Δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια CEDR Λονδίνου και υπουργείου Δικαιοσύνης Ελλάδος, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών από Ινστιτούτο Διαμεσολαβητών Καναδά (IMC), πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών LL.M. στα Ναυτιλιακά, στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας, International Commercial Arbitrator, FCIArb, κάτοχος ευρωπαϊκών και διεθνών πιστοποιήσεων στη διαμεσολάβηση, ενεργό μέλος ενώσεων και φορέων που προωθούν τη διαμεσολάβηση σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, και διαμεσολαβήτρια εμπορικών και ναυτιλιακών υποθέσεων.

«Είναι το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών στην Κρήτη, που λειτουργεί πλέον στην Ιεράπετρα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου και εκπαιδεύει όχι μόνο δικηγόρους αλλά και πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ άλλων ειδικοτήτων.

Η Διαμεσολάβηση είναι ένας νέος θεσμός για την Ελλάδα, που βοηθά στην επικοινωνία των δύο πλευρών που έχουν μια διαφορά.

Το θετικό της διαμεσολάβησης που μπορεί να γίνει ή πριν ή κατά τη διάρκεια μιας δίκης είναι ότι ο διαμεσολαβητής καταφέρνει να επιλύσει μια διαμάχη ή μια σύγκρουση χωρίς να νιώθει κανείς από τους δύο ηττημένος», μας είπε η κ. Βικτωρία Λιούτα.

Το πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εστιάζει στην ανάλυση τρόπων επίλυσης των συγκρούσεων, σε σύνοψη μοντέλων διαμεσολάβησης, σε τεχνικές επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης, τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στη διαμεσολάβηση, παιχνίδια ρόλων, δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για δυνατότητα συμμετοχής των εκπαιδευομένων σε εξετάσεις που ορίζονται στο άρ. 6 παρ. 3 του Ν. 3898/2010 για διαπίστευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθώς και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα περαιτέρω κατάρτισης.

Οι συμμετέχοντες που θα εκπαιδευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια των 80 ωρών του προγράμματος και επιτύχουν στην τελική αξιολόγηση θα λάβουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών εκπαιδευμένου διαμεσολαβητή από το International Mediation Consulting του Καναδά, σε συνεργασία με το ΚΕΔΙΛΑΣ.

«Είμαι πολιτικός μηχανικός και επέλεξα να παρακολουθήσω αυτό το πρώτο σεμινάριο, γιατί πιστεύω ότι θα με βοηθήσει στο μέλλον να διαχειριστώ συγκρούσεις σε τεχνικές και σε οικονομικές υποθέσεις. Φυσικά και δεν έχω σκοπό να αφήσω το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Είναι πρωτόγνωρο ότι εμείς τώρα μαθαίνουμε πώς να φέρνουμε σε επαφή τα δύο μέρη που έχουν συγκρουστεί σε κάποια υπόθεση, επιτυγχάνοντας στο τέλος να λύσουν το πρόβλημά τους μένοντας και οι δύο πλευρές ικανοποιημένες», μας είπε, τέλος, ένας εκ των 13 μαθητών του σεμιναρίου, ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Σωμαράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News