Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στο Λασίθι

Λασίθι
Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στην Κρήτη

Άμεσα αντιμέτωποι με την απώλεια περιουσίας βρίσκονται 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα, που κινδυνεύουν να δουν τα ακίνητά τους να καταλήγουν είτε στο Δημόσιο, είτε στα χέρια τρίτων, κατά βάση γειτόνων...

Η απώλεια περιουσίας συντελείται τόσο για τα ακίνητα για τα οποία η προθεσμία του Κτηματολογίου έληξε το 2017, με τον σχετικό αριθμό να εκτιμάται στα 9.850 ακίνητα, όσο και για τα ακίνητα για τα οποία η αντίστοιχη προθεσμία έληξε το 2018, κάτι που αφορά σε 5.000 ακίνητα.

Στη μέγγενη της απώλειας ακινήτου κινδυνεύουν να πιαστούν ιδιοκτήτες ακινήτων και εδώ στην Κρήτη. Μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η σχετική προθεσμία για να διορθωθούν τα οποιαδήποτε λάθη στο Κτηματολόγιο περιορίστηκε δραματικά. Συγκεκριμένα, αντί για τα τέλη του 2026, η προθεσμία διευθέτησης των διορθώσεων λήγει πλέον στα τέλη του 2020, ξεπροβάλλοντας έτσι στον ορίζοντα η απώλεια περιουσιών.

Σε τοπικό επίπεδο, στο «κόκκινο» από πλευράς κινδύνου βρίσκονται περιοχές όπως η Ελούντα και ο Άγιος Νικόλαος, όπου αν και το Κτηματολόγιο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, υπάρχουν πολλά ακίνητα (κατά βάση βεβαίως ορεινά) που δε δηλώθηκαν, καθώς επίσης η Σούδα αλλά και περιοχές του δήμου Ηρακλείου.

«Καμπανάκι» χτύπησε μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

«Υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί καν. Είναι δηλαδή αγνώστου ιδιοκτήτη. Υπάρχουν, επίσης, ακίνητα για τα οποία υπάρχει επικάλυψη. Δηλαδή το ακίνητο στο σύνολό του ή ένα τμήμα του έχει δηλωθεί στο όνομα άλλου ιδιοκτήτη. Φαίνεται, δηλαδή, καταχωρισμένο στο Κτηματολόγιο σε άλλο πρόσωπο», εξήγησε ο κ. Αράπογλου και σημείωσε: «Όταν λέμε ότι μπορεί να χαθεί ή χάνεται ένα ακίνητο, εννοούμε ότι το εν λόγω ακίνητο περνά στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου λόγω αγνώστου ιδιοκτήτη ή ότι περνά στην ιδιοκτησία του γείτονα ή οποιουδήποτε 3ου προσώπου».

Τι μέλλει όμως γενέσθαι με τα ακίνητα που θα περάσουν στο Δημόσιο;

«Λογικά όλα αυτά τα ακίνητα θα καταλήξουν στο λεγόμενο υπερταμείο. Θα είναι όμως πολύ χαμηλής, ελάχιστης αξίας. Ίσως δε θα συμφέρει καν το Δημόσιο να τα έχει στην κατοχή του. Εδώ στον δήμο μας π.χ. μιλάμε για τις βουνοκορφές», σημείωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Σε επίπεδο Κρήτης, τα χρονικά περιθώρια π.χ. για το Μεραμπέλο και τις περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας δεν είναι μεγάλα. Ο χρόνος όμως, αν και περιορισμένος, μπορεί να αποδειχτεί αρκετός για να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο απώλειας περιουσίας.

Καθησυχαστικός σχετικά εμφανίστηκε μάλιστα από τη μεριά του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, δεδομένου, όπως είπε, ότι υπάρχει και η προθεσμία για τις διορθώσεις του Κτηματολογίου, που θα δοθεί μετά την πρώτη ανάρτηση.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει μετά την πρώτη καταγραφή. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, ακολουθεί η πρώτη ανάρτηση, όπου προβλέπονται ενστάσεις. Υπάρχει συνεπώς χρόνος μέχρι να φτάσουμε στο λεγόμενο σημείο μηδέν, όπου τα ακίνητα θα περάσουν πλέον στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε ο κ. Ζερβός.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Τις δικές του συστάσεις προς τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων εδώ στο νησί μας έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου είναι να πάρει στα χέρια του ένα αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου και κτηματολογικού διαγράμματος. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξει τις εγγραφές. Να τσεκάρει αν είναι σωστές. Αν οι εγγραφές δεν είναι σωστές, θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη.

Μέσα στην προθεσμία αυτή, όσοι συμπολίτες μας έχουν χτίσει οικοδομές σε εξ αδιαιρέτου ακίνητα θα πρέπει να ανεξαρτητοποιήσουν τα οικόπεδα, ώστε να μπορέσουν κατόπιν να μεταβιβάσουν την οικοδομή με το ανεξάρτητο πλέον οικόπεδο στα παιδιά τους. Ή φυσικά να την πουλήσουν αν θέλουν. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ακίνητα θα παραμείνουν εξ αδιαιρέτου», υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσεχώς, συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για 14 περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και περιοχές του Ηρακλείου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News