Σπιναλόγκα: Φως στο «νησί των λεπρών»

Λασίθι
Σπιναλόγκα: Φως στο «νησί των λεπρών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει και το "μίνι" καλώδιο της Κρήτης

Γνωστό και πολυσυζητημένο το μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης (Κορακιά-Αττική) που έχει περάσει και συνεχίζει να περνά από περιπέτειες. Γνωστό επίσης και το μικρό καλώδιο (Χανιά-Πελοπόννησος) που είναι ήδη σε εξέλιξη και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2020.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο υποθαλάσσιο καλώδιο. Ένα “μίνι”... καλώδιο! Είναι το καλώδιο που θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τη Σπιναλόγκα από την Πλάκα! Ένα έργο που συζητιέται εδώ και μερικά χρόνια και τώρα φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού διευθετήθηκε το κρίσιμο κομμάτι, δηλαδή το οικονομικό...

Το έργο της καλωδιακής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σπιναλόγκας, έργο που θα επιτρέψει να γίνουν άλλες υποδομές και παρεμβάσεις στο “νησί των λεπρών” και θα δώσει άλλη “πνοή” στο ιδιαίτερα αγαπημένο αυτό τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει πολλές χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Ήδη μάλιστα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση του έργου “Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας”, υλοποιώντας παλαιότερη δέσμευσή του για χρηματοδότηση του “μίνι” καλωδίου της Σπιναλόγκας! Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ως διευθύνουσα υπηρεσία υποδεικνύεται η Διεύθυνση Μελετών του Δήμου, προϊσταμένη δε Αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση του περιφερειάρχη, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, «η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Σπιναλόγκας διαθέτει από το 2016 έτοιμη τεχνοοικονομική μελέτη. Τη μελέτη την είχε εκπονήσει η ΔΕΗ. Αυτό που απλώς θα ζητηθεί τώρα είναι μια μικρή επικαιροποίηση-επιβεβαίωση των οικονομικών στοιχείων της μελέτης, ώστε να αποσαφηνιστεί το τελικό κόστος του έργου που θα καλυφθεί χρηματοδοτικά με διάθεση πίστωσης 1,2 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΕΠ002 της Περιφέρειας Κρήτης του έτους 2019.

Το 2016 ο προϋπολογισμός βάσει της μελέτης της ΔΕΗ ήταν στα 900.000 ευρώ. Θα δούμε αν έχει αλλάξει ή αν παραμένει. Αν δεν έχει αλλάξει, είναι προφανές ότι περισσεύουν χρήματα από την πίστωση των 1,2 εκατ. ευρώ που ενέκρινε ο περιφερειάρχης, τα οποία ασφαλώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες κατευθύνσεις.

Έχω ήδη στείλει επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, η αναγκαία αυτή επικαιροποίηση του προϋπολογισμού του έργου, που έχει ως ενδιάμεσο φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Κρήτης».

Όπως σημείωσε ακόμα ο κ. Ζερβός, «το έργο του καλωδίου έχει περάσει από το ΚΑΣ. Το γνωρίζουν καλά το θέμα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο Πολιτισμού και η νέα υπουργός, η κ. Μενδώνη, που έχει τόσα χρόνια παρουσίας στο ΥΠ.ΠΟ.

Αυτό που χρειάζεται απλώς να δει το ΚΑΣ και να εγκρίνει είναι το πού θα μπουν οι δύο οικίσκοι. Δύο οικίσκοι που θα τοποθετηθούν στην αφετηρία (Πλάκα) και στο τέρμα (Σπιναλόγκα) του ποντισμένου καλωδίου».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, «το υποθαλάσσιο καλώδιο θα ξεκινά από την Πλάκα, συγκεκριμένα από το σημείο όπου είναι το νεκροταφείο, και διανύοντας μια υποθαλάσσια διαδρομή 900 περίπου μέτρων θα καταλήγει στη Σπιναλόγκα. Το σημείο προσαιγιάλωσης δε θα είναι στον χώρο που σήμερα δένουν τα καραβάκια και αποβιβάζουν τους επισκέπτες του μνημείου, αλλά στον παλιό μόλο που δε χρησιμοποιείται σήμερα».

"Οι δυνατότητες των σημερινών δεδομένων ηλεκτροδότησης σταματούν εκεί. Με το υποθαλάσσιο καλώδιο η Σπιναλόγκα θα ηλεκτριστεί κανονικά"

Φως στο “νησί των λεπρών”!

Το συγκεκριμένο έργο, εφόσον λάβει σάρκα και οστά, έρχεται να λύσει σε μόνιμη, ολοκληρωμένη πλέον βάση το θέμα της ηλεκτροδότησης της Σπιναλόγκας. Η “νήσος των λεπρών” ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια έχει ρεύμα, με τη βοήθεια όμως γεννήτριας. Υπάρχουν υποδομές που επιτρέπουν το μνημείο να είναι φωτισμένο τις περισσότερες καλοκαιρινές νύχτες, μέσω προβολέων που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της παρέμβασης που έγινε με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Όμως οι δυνατότητες των σημερινών δεδομένων ηλεκτροδότησης σταματούν εκεί.

Με το υποθαλάσσιο καλώδιο, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, «η Σπιναλόγκα θα ηλεκτριστεί κανονικά, επιτρέποντας να γίνουν επιπλέον σημαντικές υποδομές, σε πρακτικό επίπεδο και σε επίπεδο περαιτέρω τουριστικής ανάδειξής της. Θα μπορούν να οργανωθούν επίσης άλλης εμβέλειας δραστηριότητες και εκδηλώσεις στη Σπιναλόγκα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ενόψει - μην το ξεχνάμε - της ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News