Φράγμα Αποσελέμη: Η μοιρασιά στο νερό για τους Δήμους της Κρήτης

Κρήτη
Φράγμα Αποσελέμη: Η μοιρασιά στο νερό για τους Δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “εφημερίδα "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει τη μηνιαία κατανομή στο διάστημα της τρέχουσας διετίας

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 21,5 εκατομμύρια κυβικά νερού θα πάρουν συνολικά από το γεμάτο φράγμα Αποσελέμη στη διαδρομή της τρέχουσας διετίας (μέχρι δηλαδή τις αρχές του καλοκαιριού του 2021) οι τρεις Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου...

Από τα 21,5 εκατομμύρια κυβικά, τα μισά - εν προκειμένω 11,080 εκατ. κυβικά νερού - θα απορροφηθούν από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ οι δύο άλλοι Δήμοι θα μοιραστούν από 5,25 εκατ. κυβικά νερού ο καθένας.

Αυτές είναι οι βασικές πτυχές της σχετικής συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τις τρεις ΔΕΥΑ μέσα στην άνοιξη και των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΟΑΚ Α.Ε. που είχαν αναρτηθεί στη “Διαύγεια”, και τις οποίες παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα  “Ν.Κ.”, παραθέτοντας και τους πίνακες με τα αναλυτικά μεγέθη της παροχής νερού ανά Δήμο και ανά μήνα για την τρέχουσα διετία.

Αφετηρία για τον σχεδιασμό κατανομής του νερού είχε σταθεί βεβαίως το μεγάλο γεγονός του περασμένου χειμώνα, η υπερχείλιση του Αποσελέμη. Ως γνωστόν, στην εκπνοή του Φεβρουαρίου, έγινε επισήμως το μεγάλο... “θαύμα” με τον Αποσελέμη! Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε, ξεπερνώντας τα 25 εκατ. κυβικά νερού, γράφοντας έτσι ιστορία για ένα φράγμα που έχει συζητηθεί πάρα πολύ, και το οποίο φράγμα - η αλήθεια είναι - πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός να το δούμε να γεμίζει...

Η υπερχείλιση του Αποσελέμη έγινε με ήπιο, ελεγχόμενο τρόπο, μετά από σχετικές κινήσεις και μέριμνα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που εύλογα δεν ήθελε να ρισκάρει μια φυσική αλλά συνάμα πιο “βίαιη” από πλευράς ορμητικότητας του νερού πρώτη υπερχείλιση.

Η υπερχείλιση του Αποσελέμη σήμανε αμέσως χαρμόσυνα μαντάτα και για τους τρεις Δήμους που υδρεύονται από το έργο. Εξαρχής, τα στελέχη του ΟΑΚ είχαν επισημάνει ότι ο γεμάτος Αποσελέμης μπορούσε να δώσει κομβική “ανάσα” στην ύδρευση των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού του 2021. Και πράγματι, αυτό μετουσιώθηκε και σε πράξεις.

Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κάθισαν σε ένα τραπέζι. Τα βρήκαν, τα συμφώνησαν ως προς την κατανομή της παροχής νερού, και έτσι στα μέσα της άνοιξης συμφωνήθηκε το αναλυτικό πλάνο της “μοιρασιάς” της υδροδότησης από τον Αποσελέμη σε βάθος 24 μηνών.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τις αποφάσεις των συμβάσεων μεταξύ του ΟΑΚ Α.Ε. και των τριών ΔΕΥΑ που εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια”, η κατανομή έχει ως εξής:

Δ. Ηρακλείου

Από τον Μάιο του 2019, τον Μάιο δηλαδή που μας πέρασε, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, ο Αποσελέμης θα τροφοδοτήσει το Ηράκλειο με 11.080.000 κυβικά νερού... Ποσότητα που δεν καλύπτει βεβαίως τις συνολικές ανάγκες ύδρευσης του Ηρακλείου, αλλά αποτελεί μια ισχυρή βάση-παρακαταθήκη ώστε να αποφευχθούν εκτεταμένα προβλήματα στο μέτωπο υδροδότησης, που πάντως τα βλέπουμε να ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα, με αρκετές γειτονιές να στενάζουν από πολυήμερες διακοπές νερού και τους δημότες να ξεσπούν με αγανάκτηση.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε, υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις παρεχόμενες ποσότητες νερού ανάμεσα στους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες η μηνιαία παροχή νερού προς τον Δήμο Ηρακλείου φτάνει τα 705.600 κυβικά νερού, ενώ π.χ. τον ερχόμενο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα μειωθεί στα 216.000 κυβικά.

Σημειώνεται ότι το νερό από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη έρχεται σε τρία σημεία-εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ:

- Στη δεξαμενή ύδρευσης Ηρακλείου Δ7 (περιοχή Δύο Αοράκια Ηρακλείου),

- Στη δεξαμενή ύδρευσης Ηρακλείου Δ3Α (περιοχή Παπά Τίτου Μετόχι) και

- Στη δεξαμενή ύδρευσης Ηρακλείου Δ4 (Οδός Ούλοφ Πάλμε, περιοχή Μεσαμπελιές Ηρακλείου).

Δ. Χερσονήσου

Ο Δήμος Χερσονήσου ξεκίνησε να παίρνει νερό από τον Αποσελέμη τον Απρίλιο και συνολικά μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα λάβει 5.250.000 κυβικά.

Τον μήνα αυτό που διανύουμε (όπως και τον Αύγουστο) η ΔΕΥΑ Χερσονήσου θα λάβει 335.000 κυβικά νερού. Η ποσότητα θα μειώνεται όσο περνούν οι μήνες και λιγοστεύουν οι ανάγκες ύδρευσης στον μεγάλο τουριστικό δήμο του νομού Ηρακλείου, για να φτάσουμε π.χ. στον Φεβρουάριο με μια παροχή της τάξης των 128.000 κυβικών.

Το νερό του Αποσελέμη ενισχύει το δίκτυο του Δήμου Χερσονήσου, φτάνοντας στις εξής εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΧ:

- Στη θέση Υ.1: Αγριανά,

- Στη θέση Υ.2: Χατζανά,

- Στη θέση Υ.3: Γούβες,

- Στη θέση Υ.4: Γούρνες,

- Στη θέση Υ.6: Αγριανά (κάτω διάβαση),

- Στη θέση Υ.7: Δράπανο (Λιμένας Χερσονήσου) και

- Στη θέση Υ.8: Σταλίδα.

 Δ. Αγίου Νικολάου

Από τον Ιούλιο αυτό, μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα τροφοδοτηθεί από το φράγμα Αποσελέμη με 5.250.000 κυβικά νερού.

Η μεγαλύτερη μηνιαία παροχή θα είναι τον Ιούλιο του 2020 (με 313.000 κυβικά), ενώ τους χειμερινούς μήνες η μηνιαία παροχή θα είναι στα μισά περίπου επίπεδα.

Το νερό του Αποσελέμη στον Δήμο Αγίου Νικολάου εισέρχεται στη Δεξαμενή Δ6 και στο Φρεάτιο Σύνδεσης (ΦΣ) Νεάπολης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News