default-image

Παραλία Κουρεμένου: Βουτιές σε καταγάλανα νερά και windsurfing!

Λασίθι
Παραλία Κουρεμένου: Βουτιές σε καταγάλανα νερά και windsurfing!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωρίστε τις πανέμορφες παραλίες της Σητείας

Το ταξίδι μας αυτή την φορά ξεκίνησε ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της Ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα της  Σητείας, ο πρώτος προορισμός που πήγαμε δεν θα μπορούσε να ταν άλλος από το τροπικό Βάι!

Το Βάι, ή πιο συγκεκριμένα το φοινικόδασος Βάι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη και συνάμα μια από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο όχι μόνο για το πανέμορφο φοινικόδασος του, αλλά και για τη μεγάλη αμμώδη παραλία που απλώνεται μπροστά του. δεν είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Κρήτη, αλλά είναι το μεγαλύτερο.

Να σας πω ότι Το Βάι βρίσκεται σε απόσταση 24χλμ ανατολικά από τη Σητεία και περίπου 6χλμ από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από την Σητεία είναι σε γενικές γραμμές καλός και δεν θα σας δυσκολέψει.Για να φτάσετε από το Ηράκλειο στη Σητεία θα χρειαστείτε 2 ώρες περίπου, ενώ από το Σητεία μέχρι το Βάι θα κάνετε άλλα 30 λεπτά περίπου..

Αν έρχεστε τώρα από Ρέθυμνο θα χρειαστείτε 4 ώρες μέχρι το Βάι, ενώ από τα Χανιά θα χρειαστείτε 4,5 – 5 ώρες. Το όνομα της περιοχής, Βάι προέρχεται από την ελληνική λέξη «βάγια» που είναι το όνομα για τα φοινικόδεντρα.

Το Βάι "ανακαλύφθηκε" από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του 70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν στην περιοχή, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Μέχρι τις αρχές του 1980 το Βάι είχε γίνει τόπος μόνιμης κατασκήνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Στη δεκαετία του 1980  κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Κρήτη και η παραλία φέρει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραλία Κουρεμένου 

Εμείς συνεχίσαμε το ταξίδι μας  λίγο πιο νότια από το Βάι όπου βρίσκονται οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες του Κουρεμένου! Η παραλία του κουρεμένου απέχει περίπου 20km από την Σητεία και 1km από το Παλαίκαστρο,  είναι μια ήσυχη παραλία ακόμα και μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο.  Σε κάθε σημείο της μπορείτε να βρείτε σημεία με άμμο και βότσαλο, και παντού κυριαρχούν τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά σε όλο το μήκος της.

Η παραλία του Κουρεμένου είναι η μεγαλύτερη της περιοχής του Παλαικάστρου και Σητείας με μήκος που ξεπερνάει το 1,5 χλμ και οριοθετείται στα βόρεια από το λιμανάκι του και στα νότια από το  όφο Καστρί και ανατολικότερα από το Ακρωτήριο Πλάκα. Έχει ψιλή καφετιά άμμο, ρηχά καταγάλανα νερά και πολλά αλμυρίκια.

Να σημειωθεί ότι η παραλία του Κουρεμένου τα τελευταία 10-12 χρόνια έχει γίνει το επίκεντρο για τους φίλους του Windsurfing διότι, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για windsurfing και ολοένα και περισσότεροι ξένοι και Έλληνες επισκέπτες ασχολούνται συστηματικά με αυτό. Έχετε λοιπόν  τη δυνατότητα να χαρείτε το άθλημα της ιστιοσανίδας νοικιάζοντας μια ή να πάρετε μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτές αφού υπάρχει κάποια ομάδα εκπαίδευσης σε συγκεκριμένο σημείο στην παραλία του Κουρεμένου.

Φαράγγι των νεκρών

Το ταξίδι μας όμως δεν σταματάει εδώ επισκεφτήκαμε άλλο ένα προορισμο ,το φαράγγι της Ζάκρου το οποίο είναι  μικρό φαράγγι στην ανατολική Κρήτη, που ξεκινά λίγο μετά το χωριό Ανω Ζάκρος και καταλήγει στον οικισμό και την παραλία Κάτω Ζάκρο. Το φαράγγι της Ζάκρου είναι όμορφο και βατό, αν και το δεύτερο όνομα του «Φαράγγι των Νεκρών» μπορεί να σας προκαλέσει μια ανησυχία αρχικά, αν δεν γνωρίζετε την ιστορία του.

Δεν ονομάστηκε έτσι γιατί οι πεζοπόροι αφήνουν τα κόκκαλα τους σ΄αυτό, αλλά γιατί οι αρχαίοι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές στα απότομα τοιχώματα του φαραγγιού για να θάβουν τους νεκρούς τους. Θα ήταν σίγουρα μεγάλη τιμή για τους νεκρούς να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους αυτοί που τους ανέβαζαν στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού για να τους μεταφέρουν στην τελευταία κατοικία τους μέσα σε κάποια σπηλιά στο επιβλητικό αυτό φαράγγι.

Το μονοπάτι που περνά μέσα από το φαράγγι και οδηγεί στην Κάτω Ζάκρο είναι σημαντικό για ένα επιπλέον λόγο, πέρα από την αρχαία ιστορία του και το όμορφο τοπίο του με τις πολλές σπηλιές. Είναι το τελευταίο τμήμα από το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει απο την Πορτογαλία, διασχίζει τη νότια Μεσόγειο, την Ελλάδα από βορρά προς νότο και την Κρήτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά για να καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο.

Δείτε το οδοιπορικό της εκπομπής "Καλό Μεσημέρι":

Ρεπορτάζ: Κλεοπάτρα Μαμουνάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News