Λασίθι

Αναβλήθηκε η δίκη για την επίθεση σε μετανάστες

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, για απρόκλητη απλή σωματική βλάβη, καθώς και για συμμορία

Στις αρχές του ερχόμενου έτους αναμένεται τελικά η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - για τη ρατσιστική επίθεση που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2013, στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας, σε βάρος τριών Πακιστανών μεταναστών.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης όπου θα εκδικαζόταν σήμερα η υπόθεση, ανέβαλε τη δίκη για τις 17 Ιανουαρίου του 2020, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Ο τελευταίος ζήτησε αναβολή, καθώς έπρεπε να βρίσκεται σε άλλο δικαστήριο.

Το Νοέμβριο του 2014, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου) είχε κρίνει ένοχους για την επίμαχη υπόθεση πέντε Κρητικούς, οι οποίοι -τουλάχιστον τότε- ήταν μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Ιεράπετρας της Χρυσής Αυγής.

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, για απρόκλητη απλή σωματική βλάβη, καθώς και για συμμορία.

Στον έναν εξ αυτών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 μηνών. Στους υπόλοιπους 4 επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών.

Σημειώνεται ότι έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, έχουν ασκήσει οι 4 από τους πέντε καταδικασθέντες. Πρόκειται για τους τέσσερις, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 3 ετών και 9 μηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, οι 5 καταδικασθέντες μαζί με έξι ακόμη νεαρούς - οι οποίοι δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ - αφού πρώτα απείλησαν τους μετανάστες ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή, τους επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας ξύλινα μαδέρια, και χτυπώντας τους στο κεφάλι και το σώμα.

Η επίθεση ήταν απρόκλητη, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι «δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση ή επαφή και δεν είχαν κανένα λόγο να στραφούν κατά των συγκεκριμένων παθόντων, αλλά ενήργησαν με κίνητρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα».

Κατόπιν, οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το σημείο, αφήνοντας τα θύματα τους αιμόφυρτα. Σημειώνεται ότι και οι τρεις Πακιστανοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, με σοβαρά τραύματα.

Πάντως και οι πέντε άνδρες – που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό– για την υπόθεση της "Βαϊνιάς" είναι μεταξύ των 69 κατηγορουμένων στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τελευταία 4 χρόνια, στην Αθήνα.

Εξάλλου, η υπόθεση της “Βαϊνιάς” αποτελεί μια από τις ουκ ολίγες συσχετισμένες υποθέσεις, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη μεγάλη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Αθήνα.

 

Σχόλια