Ζητούνται… ενισχύσεις για την Tuta

Λασίθι
Ζητούνται… ενισχύσεις για την Tuta

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλευρό των αγροτών ο Δήμος

Λόγω της κατάρρευσης των τιμών των κηπευτικών στην ελληνική αγορά και της σοβαρής μείωσης του τζίρου των αγροτών, εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρία τελευταία χρόνια από τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής, ο Δήμος και ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας ζητούν οικονομικές ενισχύσεις για όλους εκείνους τους παραγωγούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

«Συναντηθήκαμε με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της Ιεράπετρας και συζητήσαμε διεξοδικά τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, βλέποντας τα προβλήματα στην παραγωγή κηπευτικών να μεγαλώνουν. Ως Δήμος Ιεράπετρας θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του Αγροτικού Συλλόγου, να διεκδικήσει από την Πολιτεία να αναλάβει μέρος του κόστους αντιμετώπισης του πιο βλαβερού εντόμου (της Tuta absoluta), που καταστρέφει τις ντομάτες και ανεβάζει υψηλά το κόστος παραγωγής.

Θα είμαστε στο πλευρό του Συλλόγου για να ζητήσουμε από τη συντεταγμένη Πολιτεία κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), έπειτα από μια δύσκολη τριετία καταστροφών, θεομηνιών και πολλών προβλημάτων από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες έπληξαν και μηδένισαν τα αγροτικά εισοδήματα. Και έχουν δικαίωμα να ζητήσουν οι παραγωγοί κηπευτικών κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, από τη στιγμή που για ανάλογους λόγους έχουν δοθεί στους κτηνοτρόφους της Κρήτης και στους παραγωγούς ροδάκινων, αχλαδιών, τεύτλων, καπνών και άλλων καλλιεργειών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Στον παραγωγό κηπευτικών και στον ελαιοπαραγωγό της Ιεράπετρας δεν έχει δοθεί ποτέ ούτε ένα ευρώ από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αν και υπάρχουν πάντα σοβαροί λόγοι», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Στα αζήτητα

Επειδή ορισμένα θερμοκηπιακά κηπευτικά είναι στα αζήτητα τις τελευταίες μέρες, θα συζητηθεί με τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) και το ενδεχόμενο να “χρησιμοποιήσουν” μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα τον κοινοτικό κανονισμό στήριξης, που έδωσε μια καλή λύση τον Ιούνιο του 2011, όταν έσκασε το σκάνδαλο με το παθογόνο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli, το οποίο ενοχοποιήθηκε για την επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία, και ακολούθησε η δυσφήμιση όλων των κηπευτικών της Νότιας Ευρώπης.

Από αυτό το ταμείο, προσφεύγοντας στην απόσυρση-καταστροφή-δωρεάν διανομή, οι αγρότες της Ιεράπετρας μοιράστηκαν τότε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), όμως, δεν πήραν ποτέ, γιατί δεν τις ζήτησαν, αν και τις δικαιούνταν.

Τι λέει ο κανονισμός De Minimis;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει πολιτική για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να διατηρηθεί ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρατική ενίσχυση είναι η παρέμβαση μιας δημόσιας Αρχής (σε επίπεδο εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό), μέσω των δημόσιων πόρων, με σκοπό την υποστήριξη ορισμένων επιχειρήσεων ή παραγωγών. Συνεπώς, η επιχείρηση που δέχεται μια τέτοιου είδους ενίσχυση πλεονεκτεί απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, έχει εισαχθεί και ισχύει ο κανόνας de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). Ο κανονισμός de minimis εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι με μορφή ποσού έως 200.000 ευρώ και λόγω του χαμηλού ύψους του θεωρείται ότι δεν επηρεάζει τον ανταγωνισμό (ήσσονος σημασίας), άρα δεν έχει πολύπλοκες διαδικασίες έγκρισης από την Ε.Ε. Έτσι, ο εν λόγω κανονισμός ορίζει ότι μια επιχείρηση δε δύναται να λάβει ενισχύσεις de minimis που να ξεπερνούν το ποσό των 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ για τον τομέα των οδικών μεταφορών) ανά τριετία. Για παράδειγμα, εάν η ενίσχυση μιας επιχείρησης εγκρίνεται το 2011, η τριετία αφορά τα έτη 2009, 2010 και 2011. Επομένως, προκειμένου μια επιχείρηση να υποβάλει αίτηση σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με καθεστώς de minimis, δεν πρέπει να έχει λάβει, ή εφόσον εγκριθεί, δε θα πρέπει να έχει λάβει ενισχύσεις de minimis κατά την τελευταία τριετία που να ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 200.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στην Κρήτη πήγαν στην κτηνοτροφία. Το ποσό των 9.100.000 ευρώ δόθηκε για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα σε αιγοπροβατοτρόφους της Περιφέρειας Κρήτης και μετά από την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (Ε.Ε.) 316/2019.

Σκοπός της έκτακτης στήριξης ήταν η αναπλήρωση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων του νησιού, λόγω των πρόσφατων έντονων δυσμενών καιρικών φαινομένων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την κήρυξη εκτεταμένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News