Φόνος Καλαντζάκη: Γενετίστρια θα αποφανθεί για τον πατέρα του παιδιού της 39χρονης

Κρήτη
Φόνος Καλαντζάκη: Γενετίστρια θα αποφανθεί για τον πατέρα του παιδιού της 39χρονης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξέταση DNA με απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου

Δρομολογήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η εξέταση βιολογικού υλικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο αείμνηστος Χριστόδουλος Καλαντζάκης, ο οποίος εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στα Πιλαλήματα Σητείας, από τον πρώην εραστή της συζύγου του, είναι ο φυσικός πατέρας του ανήλικου τέκνου που μεγάλωνε μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε με δικαστική απόφαση η διενέργεια εξέτασης δείγματος αίματος από ειδική πραγματογνώμονα, προκειμένου εκείνη να γνωμοδοτήσει εάν ο αδικοχαμένος Λασιθιώτης καρδιολόγος ήταν ο φυσικός πατέρας του παιδιού.

Η εν λόγω εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση αποκαλύφθηκε χθες από την εκπομπή του Star “Αλήθειες με τη Ζήνα”, όπου παρουσιάστηκε απόσπασμα της επίμαχης απόφασης που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, ορίστηκε από το δικαστήριο γενετίστρια-μοριακή βιολόγος για να προβεί στην εν λόγω εξέταση.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο «ορίζει πραγματογνώμονα, μοριακή βιολόγο-γενετίστρια, η οποία θα εξετάσει δείγμα αίματος που θα λάβει από το ανήλικο τέκνο, από τη μητέρα του και βιολογικό υλικό του ήδη αποβιώσαντος καρδιολόγου, από τα ρούχα που ο θανών φορούσε κατά τον χρόνο της δολοφονίας του και έχουν εμποτιστεί με το αίμα του».

«Η πραγματογνώμονας θα εξετάσει τα στοιχεία του αίματος και του βιολογικού υλικού με τη μέθοδο υβριδοποίησης DNA με RNA ή με όποια άλλη πρόσφορη μέθοδο ή και με συνδυασμό περισσότερων μεθόδων, και θα γνωμοδοτήσει για το αν ο καρδιολόγος είναι ο φυσικός πατέρας του παιδιού, σε έκθεση που θα συντάξει», αναφέρεται, ακόμη, στη δικαστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, κλήθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις ο αδερφός αλλά και η μητέρα της 39χρονης χήρας του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, ο οποίος εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στα Πιλαλήματα της Σητείας, από τον πρώην εραστή της 39χρονης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο στενοί συγγενείς της χήρας του γιατρού - η οποία (όπως και ο πρώην εραστής της) καταδικάστηκε πριν από λίγους μήνες σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την εμπλοκή της στην πολύκροτη υπόθεση - καλούνται πλέον να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις στον πταισματοδίκη Σητείας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απόρροια της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου: Πριν από μερικές εβδομάδες, η Έδρα είχε αποφασίσει να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην αρμόδια Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί αφενός το ενδεχόμενο η μητέρα της 39χρονης να διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας, και αφετέρου το ενδεχόμενο ο αδερφός της καταδικασθείσας να εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας με κάποιας μορφής συνέργεια, αλλά και να τέλεσε - και αυτός - το αδίκημα της ψευδορκίας.

«Η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση. Βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο (...). Εάν και εφόσον υπάρχουν στοιχεία, θα ασκηθεί ποινική δίωξη», ανέφερε προ ημερών ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της 39χρονης, Μανόλης Αναστασάκης. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, ο αδερφός και η μητέρα της 39χρονης, που καταδικάστηκε σε ισόβια για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του συζύγου της, καλούνται να πουν «τη θέση τους σε σχέση με αυτά που τους προσάπτουν». Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, πρόκειται για μια «διαδικασία που θα τραβήξει σε χρόνο».

Η απόφαση του δικαστηρίου - Ισόβια στη χήρα και τον πρώην εραστή της

Η πολύκροτη δίκη έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχους τόσο τον 38χρονο πρώην εραστή της χήρας Καλαντζάκη, όσο και την ίδια την 39χρονη. Ο 38χρονος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ η 39χρονη για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Υπενθυμίζεται ότι η Έδρα διαφοροποιήθηκε από το κατηγορητήριο, αλλά και από την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί: Η 39χρονη παραπέμφθηκε να δικαστεί για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συζύγου της. Ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία που της είχε αποδοθεί από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Εντούτοις, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου μετέτρεψε την κατηγορία από άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία.

Τελικά, τακτικοί και λαϊκοί (ένορκοι) δικαστές έκριναν ομόφωνα ένοχη την 39χρονη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του άνδρα της και η χήρα του καρδιολόγου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News