«Ξεπαγώνει» το αλιευτικό καταφύγιο στο Καλό Χωριό

Λασίθι
«Ξεπαγώνει» το αλιευτικό καταφύγιο στο Καλό Χωριό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινο φως» από την Περιφέρεια για το προωθούμενο έργο στο Καραβοστάσι του Καλού Χωριού

Να λοιπόν που βγαίνει από τον “πάγο” η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Καλό Χωριό Λασιθίου, ένα έργο που συζητιέται εδώ και πάνω από 15 χρόνια...

Μετά τον Δήμο Αγίου Νικολάου που γνωμοδότησε θετικά, και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης “άναψε” με τη σειρά της “πράσινο” στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με κάποιους πρόσθετους όρους.

Βεβαίως στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για οριστική “τροχοδρόμηση” του αλιευτικού καταφυγίου, που σχεδιάζεται μια 15ετία τώρα στο Καραβοστάσι, λίγο έξω από το Ίστρον, διότι μιλάμε για ένα εγχείρημα που έχει εκτιμώμενο κόστος περί τα 5,4 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστο αν και πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Ωστόσο, μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας για τους περιβαλλοντικούς όρους, το έργο που θα δώσει “ανάσα” στην επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής κάνει ένα σημαντικό βήμα σε διαδικαστικό τουλάχιστον επίπεδο.

Στο συγκεκριμένο σημείο, στο Καραβοστάσι Καλού Χωριού, υπάρχει σήμερα μια υποτυπώδης προβλήτα, με την οποία εξυπηρετούνται όπως-όπως οι ψαράδες της περιοχής.

Με το προωθούμενο έργο του αλιευτικού καταφυγίου, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και πλήρως εξοπλισμένος αλιευτικός λιμενίσκος, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής. Ο σχεδιασμός του έργου γίνεται με παράλληλο στόχο το αλιευτικό καταφύγιο να είναι σε θέση να παρέχει λιμενικές εξυπηρετήσεις (ελλιμενισμό σκαφών σε περίπτωση θαλασσοταραχής, παροχή νερού κ.λπ.) και για άλλες κατηγορίες σκαφών, εκτός από αλιευτικά, όπως ναυταθλητικά και τουριστικά.

Το έργο προτείνεται να κατασκευαστεί στη δυτική βραχώδη ακτή του ομώνυμου όρμου και σε απόσταση περίπου 130 μέτρων από το δυτικό όριο της παραλίας του Καλού Χωριού, ενώ απέχει περίπου 2 χλμ. από τον ομώνυμο οικισμό.

Τα κύρια έργα αφορούν σε: α) κατασκευή προσήνεμου και υπήνεμου μόλου και παραλιακών κρηπιδωμάτων, β) ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, γ) διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης, και ε) διαμόρφωση-βυθοκόρηση λιμενολεκάνης.

Στη λιμενολεκάνη θα μπορούν να εξυπηρετούνται περίπου 46 αλιευτικά σκάφη διαφόρων κατηγοριών, ενώ η δυναμικότητα του καταφυγίου μπορεί να αυξηθεί κατά 22 σκάφη με χρήση του εξωτερικού τμήματος του υπήνεμου μόλου, με αποτέλεσμα η μέγιστη δυναμικότητα του αλιευτικού καταφυγίου να φτάνει περίπου τα 68 σκάφη.

(Κεντρική φωτογραφία από το αλιευτικό καταφύγιο Ποσειδωνίας στη Σύρο)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News