default-image

Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας

Λασίθι
Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το Πάσχα άρχισε να πέφτει η τιμή της ντομάτας, η οποία μέχρι τώρα, παραμένει σε επίπεδα τέτοια που δε μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το 30% του κόστους παραγωγής

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού, στη ντομάτα, που αποτελεί το βασικό προϊόν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ιεράπετρας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την πλειονότητα των αγροτών, που αναζητούν τρόπους να κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, ξεπερνώντας όλες τις αρνητικές συγκυρίες μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς.

Μετά τις εορτές του Πάσχα άρχισε να πέφτει η τιμή της ντομάτας, η οποία μέχρι τώρα, παραμένει σε επίπεδα τέτοια που δε μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το 30% του κόστους παραγωγής.

Ενώ οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πάνω από 0,60 λεπτά ανά κιλό, τις τελευταίες εβδομάδες η ανώτερη ποιότητα ντομάτας, διατίθεται από 0,15 έως 0,30 λεπτά το κιλό, οδηγώντας τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους παρότι υπάρχει ακόμη μια μεγάλη ποσότητα καρπού για συγκομιδή πάνω στα φυτά.

«Οι τιμές στη ντομάτα είναι ιδιαίτερα χαμηλές από το Πάσχα μέχρι και σήμερα, αν και μέχρι τότε η διακύμανση τους ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Είμαστε από τους πιο αδικημένους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα γιατί παράγουμε ευπαθή ποιοτικά κηπευτικά, για τα οποία δεν μπορούμε να πάρουμε μια τιμή που να καλύπτει έστω το κόστος της παραγωγής μας. Δεν θα έπρεπε να πουλάει κανείς παραγωγός ντομάτες κάτω από το κόστος της παραγωγής.

Στα δημοπρατήρια τα προϊόντα μας αγοράζονται από 0,05 λεπτά μέχρι 0,30 λεπτά το κιλό. Εμείς δεν έχουμε δηλαδή δικαίωμα, να βγάλουμε ένα λογικό κέρδος για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Και δε φτάνει η χαμηλή τιμή της ντομάτας, αλλά τις τελευταίες μέρες κατρακυλούν οι τιμές και στα υπόλοιπα κηπευτικά, ενώ παράλληλα γίνονται αθρόες εισαγωγές κηπευτικών από χώρες χαμηλού κόστους για τις οποίες ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την υγιεινή και ασφάλεια των καταναλωτών», μας λέει η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Όσοι προσπαθούν να ακτινογραφήσουν με ψυχραιμία την αγορά των κηπευτικών λένε ότι έχουν συγκεντρωθεί φέτος πάρα πολλές αρνητικές συγκυρίες ταυτόχρονα.

Οι παραγωγοί συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις ασθένειες, χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και ωφέλιμα έντομα, ο βαρύς βροχερός χειμώνας όμως, έχει οδηγήσει τις καλλιέργειες σε μειωμένη παραγωγή προϊόντων, ενώ οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις φόρτωσαν χρέη τους παραγωγούς. Η υποκατανάλωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν επέτρεψε να διακινηθούν με άνεση τα προϊόντα στις αγορές, ενώ οι υποχρεώσεις των αγροτών έπρεπε να πληρωθούν στην ώρα τους.

Οι τιμές παραγωγού που έδωσαν το πρωί της Τετάρτης οι έμποροι στα κηπευτικά που δημοπρατήθηκαν στην Ιεράπετρα ενδεικτικά ήταν: αγγούρι 0,14, ντομάτα από 0,15 έως 0,31, μελιτζάνες από 0,30 έως 0,40, πιπεριές(κέρατο) από 0,30 έως 0,40 και ντοματίνια βελανίδια από 0,62 έως 0,75 το κιλό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News