Λασίθι

Στο σκαμνί 52χρονος για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ στον Άγιο Νικόλαο

Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών - Άσκησε έφεση δηλώνοντας εξ αρχής «αθώος»

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να “αναβιώσει” σήμερα, Τετάρτη, η υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού σχεδόν 250.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, από τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου (ΔΕΠΑΜΑΝ), στο Λασίθι.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει ο πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΠΑΜΑΝ, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ο 52χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει - σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης - ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας.

Μετά από ενδείξεις που φανέρωναν την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στη ΔΕΠΑΜΑΝ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου ανέθεσε στις αρχές του 2007 σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την επίμαχη εταιρεία.

Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στα έτη 2004, 2005 και 2006. Η έκθεση του ορκωτού, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2007, αποκάλυψε ότι όντως υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 248.495 ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα, τα έτη 2005 και 2006, ενώ στον «ειδικό κανονισμό της μαρίνας καθορίζεται τιμολόγιο για υπηρεσίες υδροδότησης ηλεκτροδότησης σκαφών, σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμολογούνταν ή συμπεριλαμβάνονταν στις συμβάσεις ελλιμενισμού και κυρίως τις μακροπρόθεσμες - σε τέτοιες δε συμβάσεις είχε χορηγηθεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον τιμοκατάλογο».

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στο παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Γενάρη του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2006 ο κατηγορούμενος χορηγούσε εκπτώσεις αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη μαρίνα, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από τις καθορισμένες, σε ποσοστό που κυμαινόταν από 27,51% έως και 43,02%.

Πριν από μερικά χρόνια, η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Το δικαστήριο καταδίκασε τον 52χρονο σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Αποφασίστηκε, ωστόσο, η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Επιστολή κατηγορούμενου

«Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ»

Τον Μάρτιο του 2017 ο κατηγορούμενος κ. Ιωάννης Μπολανάκης είχε κοινοποιήσει ανοικτή επιστολή, στην οποία ισχυριζόταν ότι είναι αθώος, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δε θα πάει όπως «την πρώτη φορά σαν το σκυλί στο αμπέλι».

«Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή λέω ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ και ότι είμαι πέρα για πέρα αθώος. (...) Εγώ πήγα την πρώτη φορά “σαν το σκυλί στο αμπέλι”, αλλά η σοφή παροιμία λέει... “απού καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”. Και αυτή τη φορά να ξέρετε ότι υπάρχουν αποδείξεις και όχι όπως δικάστηκα εγώ με αποχρώσες ενδείξεις», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, τότε ο κ. Μπολανάκης. Εξάλλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη δεύτερη αναβολή που δόθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος είχε κοινοποιήσει και δεύτερη ανοικτή επιστολή, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ευθυνόταν ο ίδιος για τις αναβολές της δίκης.

«Δικάσιμος είχε οριστεί στις 20/9/2017. Το δικαστήριο ξεκίνησε κανονικά, αλλά μετά από την κατάθεση στοιχείων που παρουσιάστηκαν από μέρους μου, σε συζήτηση που έγινε μεταξύ των δικαστών, η μία άποψη ήταν να δικαστεί η υπόθεση με όσα στοιχεία υπήρχαν, τα οποία όμως ήταν ελλιπή, αφού τα υπόλοιπα στοιχεία δεν υπήρχαν και δεν είχαν συμπεριληφθεί στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, πράγμα που ήταν πολύ πιθανό να οδηγούσε στην απαλλαγή μου λόγω αμφιβολιών.

(...) Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της υπόθεσης έως τις 19/9/2018 και έδωσε εντολή στη μηνύτρια να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία για τα έτη που αφορούσε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και να τα ελέγξει τεχνικός σύμβουλος, ώστε να παρουσιαστούν στο επόμενο δικαστήριο, και ακόμα να κληθεί ο ορκωτός λογιστής για να καταθέσει αν τα στοιχεία που κατείχα και παρουσίασα στο δικαστήριο τα είχαν ήδη συμπεριλάβει στο πόρισμα ή όχι.

Στις 19/9/2018 και αφού πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, κανένα στοιχείο δεν προσκομίστηκε στο δικαστήριο, όμως ο ορκωτός λογιστής προσήλθε και αναγνώρισε ότι τα στοιχεία τα οποία επικαλούμαι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πόρισμα. Μετά απ’ όλα αυτά, το δικαστήριο ανέβαλε και πάλι την εκδίκαση της υπόθεσης και έδωσε την ίδια ως άνω εντολή, με την προϋπόθεση να δοθούν και σ’ εμένα, ώστε να βάλω αν θέλω τεχνικό σύμβουλο να τα ελέγξει, και ακόμα να προσκομιστούν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για τα ίδια έτη, που μέχρι σήμερα δε φαίνονται πουθενά.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι από την αρχή αυτής της ιστορίας φωνάζω πως είμαι αθώος και ότι, λόγω των πάρα πολλών έργων και αγώνων που είχαν γίνει, λείπουν τιμολόγια τα οποία δεν έχουν καταγραφεί στα βιβλία εσόδων και εξόδων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμμένει πεισματικά στην αθωότητά του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια