default-image

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας

Λασίθι
Αισιόδοξα τα μηνύματα για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θετικό πρόσημο μπαίνει στον τελευταίο μήνα της άνοιξης η παραγωγή κηπευτικών της Ιεράπετρας

Μετά από έναν δύσκολο, βροχερό και βαρύ χειμώνα, που προκάλεσε πολλά προβλήματα στην παραγωγή των εκτός εποχής κηπευτικών της Ιεράπετρας, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι, αν πάει καλά και ο Μάης, η σαιζόν θα κλείσει για τους περισσότερους παραγωγούς με θετικό πρόσημο.

«Η σαιζόν εξελίσσεται καλά για μια μερίδα παραγωγών που κατάφεραν μέσα στο βαρύ χειμώνα να παραγάγουν μεγάλο όγκο προϊόντων και να εκμεταλλευτούν τις καλές γενικά τιμές, που επικρατούσαν στο μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου.

Για τους υπόλοιπους η σαιζόν είναι μέχρι στιγμής μέτρια, αλλά λίγο καλύτερη από την περυσινή. Για τη δική μας ομάδα παραγωγών η καλλιεργητική περίοδος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι.

Σε γενικές γραμμές όμως φέτος, είχαμε στο «Κρητικό Περβόλι» μειωμένη παραγωγή και λογικά υψηλότερες τιμές στα περισσότερα προϊόντα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν φέτος στο μεγαλύτερο διάστημα  του χειμώνα, καθόρισαν και τον όγκο της παραγωγής αλλά και την πρόσοδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Ιεράπετρας», μας είπε ο ταμίας της Ομάδας Παραγωγών «Κάμιρος», κ. Κώστας Αστροπεκάκης.

Η σταθερή πορεία της τιμής της ντομάτας από το Φθινόπωρο μέχρι σήμερα, ήταν από τα θετικά και αξιοσημείωτα δεδομένα μιας σαιζόν που ήταν εντελώς διαφορετική σε όλα της από την προηγούμενη.

«Όσοι γνώριζαν τα μυστικά της θρέψης και της περιποίησης της καλλιέργειας της ντομάτας κατά τους κρύους και βροχερούς μήνες του χειμώνα, εισέπραξαν παρά τις μειωμένες ποσότητες στην παραγωγή τους περισσότερα χρήματα ανά στρέμμα, γιατί η τιμή παραγωγού από την αρχή μέχρι τώρα ήταν γύρω από το 1 ευρώ. Εγώ είχα λίγο μικρότερο όγκο παραγωγής αλλά μεγαλύτερη πρόσοδο ανά στρέμμα», μας είπε ο παραγωγός κ. Γιώργος Στρατάκης, που θεωρείται από τους πιο ειδικούς στην καλλιέργεια της ντομάτας με ρεκόρ παραγωγής 28 τόνους ανά στρέμμα.

Οι παραγωγοί πιπεριάς και μελιτζάνας παρά τις ικανοποιητικές τιμές δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν τον όγκο της παραγωγής των προηγούμενων ζεστών περιόδων. Ενώ τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει να ζεστάνει λίγο και έχει αυξηθεί ο όγκος της παραγωγής οι αγορές δεν μπορούν να απορροφήσουν τις πιπεριές της Β’ ποιότητας, με αποτέλεσμα να μένουν στα αζήτητα και να καταλήγουν στα κοπάδια των κτηνοτρόφων της Ιεράπετρας, για λήψη Βιταμίνης C.

Για δε την καλλιέργεια του αγγουριού η σαιζόν ήταν πολύ δύσκολη και η παραγωγή μέτρια σε όγκο αλλά και πρόσοδο.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν φέτος να παραγάγουμε πολλά και καλά προϊόντα. Η ποιότητα δεν ήταν λόγω καιρού, αυτή που εμείς επιθυμούσαμε.

Στην κάθε καλλιέργεια πιπεριάς, τα φυτά έκαναν μικρότερο ποσοστό προϊόντων Α’ ποιότητας και εξ αυτού του λόγου είχαμε αυξημένες τιμές σε αυτήν την κατηγορία.

Η αυξημένη ζήτηση στη μειωμένη παραγωγή πιπεριάς(κέρατου) Α’ ποιότητας, ήταν ο παράγοντας που ανέβασε τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ 8ετίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η παραγωγή πιπεριάς έπεσε -23% ενώ αντίστροφα η τιμή της στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 23%.», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Οργάνωσης Παραγωγών «Ανατολή» κ. Μάνος Καπαράκης.

Ένας παράγοντας που τελικά δεν θα επιτρέψει στους παραγωγούς στο τέλος να καταγράψουν τα προσδοκόμενα κέρδη από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων τους, είναι ότι ο βαρύς χειμώνας, είχε σαν επακόλουθο την αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Είναι αλήθεια ότι εμείς στην Ο.Π. «Νότος» που καλλιεργούμε κυρίως ντομάτες, είχαμε μειωμένη παραγωγή, και καλύτερες τιμές στις πωλήσεις μας, αλλά και μεγαλύτερο κόστος παραγωγής ανά στρέμμα, επειδή ο βαρύς χειμώνας δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες μας , που για να τις αντιμετωπίσουμε αυξήσαμε το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα.

Τώρα που αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός ξεκινά και ο αγώνας μας να ελέγξουμε τους πληθυσμούς του καταστροφικού εντόμου “Tuta Absoluta” που χρειάζεται συνδυασμούς διαφόρων εφαρμογών για να περιοριστεί. Δεν ξέρουμε πως θα πάει ο Μάης και για το λόγο αυτό, δεν έχουμε βγάλει ακόμα τα συμπεράσματα μας. Λογαριασμό θα κάνουμε στις αρχές Ιουνίου και τότε θα ξέρουμε αν μπορούμε να βάλουμε θετικό πρόσημο σε τούτη την καλλιεργητική περίοδο, που ευτυχώς τελειώνει με αρκετό νερό στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών», μας είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Νότος» κ. Αντώνης Πλεξουσάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News