Χαμηλότερες τιμές σε αρνιά και κατσίκια λόγω… κυκλωμάτων

Λασίθι
Χαμηλότερες τιμές σε αρνιά και κατσίκια λόγω… κυκλωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων ζώων από τα Βαλκάνια  

Μετά από μια δύσκολη περίοδο ξηρασίας που ταλαιπώρησε εκτός από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Ν. Λασιθίου, ο φετινός βροχερός χειμώνας, βοήθησε στην ανάπτυξη των βοσκοτόπων και συνεπώς στην μεγαλύτερη παραγωγή αμνοεριφίων που το μεγαλύτερο μέρος τους, έχει ήδη διατεθεί στην ελεύθερη αγορά κρεάτων.

«Φέτος είχαμε επάρκεια αμνοεριφίων σε όλη την Κρήτη και εδώ στο Νομό Λασιθίου, με αποτέλεσμα να έχει διατεθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος τους στην κρεαταγορά σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με πέρυσι. Τα κατσικάκια έχουν διατεθεί από τους παραγωγούς μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου, από 3,80 έως 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα αρνάκια από 3.80 έως 4,20. Μέχρι τη μεγάλη Πέμπτη θα έχουν εξαντληθεί κα τα τελευταία αποθέματα που υπάρχουν ακόμη.

Είχαμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε τα αμνοερίφια μας και 0,50 λεπτά παραπάνω, αλλά δεν υπήρχαν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να ελέγξουν τα κυκλώματα των παράνομων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων ζώντων ζώων από τις Βαλκανικές χώρες, παρά τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα κυκλώματα αυτά, κάνουν εισαγωγές ζώντων ζώων σε προγενέστερο χρόνο από τις εορτές του Πάσχα, τα σφάζουν και τα αποθηκεύουν σε καταψύξεις, για να τα αποψύξουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και να τα διαθέσουν στους ανυποψίαστους καταναλωτές, που δε μπορούν να αναγνωρίσουν την ημέρα σφαγής τους και την προέλευση τους», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Το κόστος της παραγωγής των αμνοεριφίων για τον Λασιθιώτη κτηνοτρόφο, είναι πολύ υψηλότερο, από τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης Κρήτης, τη στιγμή που υποχρεώνονται να προσφεύγουν στα πιστοποιημένα σφαγεία των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου για να σφάξουν τα ζώα τους, επειδή τα τελευταία χρόνια τα σφαγεία της Νεάπολης παραμένουν κλειστά.

«Αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για εμάς τους κτηνοτρόφους στο Ν. Λασιθίου, που μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά κατσίκια και αρνιά, αλλά δεν έχουμε πιστοποιημένα σφαγεία για να εξυπηρετηθούμε. Στο Ν. Λασιθίου έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία 70 παραγωγοί κρέατος σε συνεργασία με την ΕΑΣ Μεραμπέλλου, να πάρουμε και να λειτουργήσουμε εμείς οι ίδιοι τα σφαγεία της Νεάπολης. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε τελικά», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Μπρόκος, που βρίσκεται μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι κτηνοτρόφοι του Ν. Λασιθίου αισθάνονται πιο ασφαλείς φέτος, καθώς τα βοσκοτόπια μετά τις βροχές του χειμώνα, βρίσκονται στα καλύτερα τους και υπάρχει αρκετή δωρεάν ζωοτροφή στην ύπαιθρο, ενώ την ίδια ώρα άρχισε να εφαρμόζεται και στην πράξη το μέτρο του ΥΠΑΑΤ που ορίζει συγκεκριμένους χρόνους συντομότερης πληρωμής του γάλακτος και του κρέατος από τους εμπόρους και τα τυροκομεία.

Άρχισε να κινείται η Πασχαλινή Αγορά

Ενώ βρίσκονται στην κορύφωση τους οι προετοιμασίες της Πασχαλινής αγοράς, από τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της Ιεράπετρας, άρχισε σιγά-σιγά να κατεβαίνει στο εμπορικό κέντρο το καταναλωτικό κοινό, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων, οπότε και ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα το εορταστικό ωράριο.

Όλοι οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, ελπίζουν στην πραγματική «Ανάσταση» της αγοράς μετά από μια «αναιμική και άνευρη» περίοδο, όπου οι χειμερινές και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μάρτη, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Εδώ και δυο βδομάδες, τα καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων έχουν τοποθετήσει στις καλόγουστες βιτρίνες τους, τα ανοιξιάτικα εμπορεύματα σε τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές, ενώ ξεκίνησαν το ένα μετά το άλλο, να ανοίγουν και τα εποχιακά καταστήματα καφέ και εστίασης, στην παραλιακή ζώνη, προκειμένου να υποδεχτούν τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, που θα κατακλύσουν τα ξενοδοχεία, τα οποία κάνουν έναρξη της νέας σαιζόν, σταδιακά μετά τις 6 έως τις 26 Απριλίου.

«Με αφορμή την προχθεσινή επιτυχημένη διοργάνωση του Final 4 Βόλεϊ Ανδρών , από το Δήμο, είδαμε στην Ιεράπετρα αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά το περασμένο Σαββατοκύριακο και αρκετό κόσμο στα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων. Η κίνηση κάθε μέρα που περνά θα μεγαλώνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο , καθώς τα καταστήματα της Ιεράπετρας είναι όλα προετοιμασμένα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών, διαθέτοντας ποιοτικά εμπορεύματα στις καλύτερες τιμές.

Ας προσέξουν οι καταναλωτές, γιατί φέτος δε θα γίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1-15 Μαΐου, αφού έγιναν από τις 15-30 Μαρτίου.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, εύχεται σε όλο τον κόσμο Χρόνια πολλά! Καλή Ανάσταση!», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, κ. Γιώργος Γιακουμάκης υποστήριξε ότι, «η κίνηση στην αγορά άρχισε να φαίνεται από την περασμένη εβδομάδα. Η αγορά της Ιεράπετρας, έχει βάλει τα καλά της και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όλων των καταναλωτών, που δεν έχουν πλέον λόγους να τρέχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Ιεράπετρα οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα πάντα και σε πολύ καλές τιμές.

Θετικό στοιχείο για την Πασχαλινή αγορά της Ιεράπετρας, θα είναι βελτίωση του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας μετά τη Μεγάλη Τετάρτη, γεγονός που θα βοηθήσει τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι έχουν κλείσει τις Πασχαλινές τους αποδράσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής , να κάνουν και τα πρώτα τους ανοιξιάτικα μπάνια, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισαν να καταφθάνουν στη γενέτειρα τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από κάθε γωνιά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, για να κάνουν παραδοσιακό Πάσχα στο χωριό με την οικογένεια τους, που τους έχει λείψει πάρα πολύ.

Αρκετοί θα είναι και φέτος οι Ιεραπετρίτες της Αθήνας, που θα επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, για να περάσουν και αυτές τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το παραδοσιακό Πάσχα στην Ιεράπετρα και τα χωριά της, έχει ξεχωριστή ομορφιά, γι΄ αυτό κάθε χρόνο, έρχονται να το ξαναζήσουν εκατοντάδες επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, αλλά και οι ξενιτεμένοι Ιεραπετρίτες που βρίσκονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας η στο εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News