Ξεσηκωμός στο Καβούσι για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης κοντά σε πηγές

Κρήτη
Ξεσηκωμός στο Καβούσι για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης κοντά σε πηγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των φορέων για την εγκατάσταση μιας τέτοιας ρυπογόνου μονάδας στις πηγές Μαλαύρας

Την πλήρη αντίθεση τους για την προωθούμενη μονάδα αφαλάτωσης στο Δήμο Ιεράπετρας εκφράζουν φορείς της Ανατολικής Κρήτης, από την περιοχή του Καβουσίου. 

Μάλιστα χθες υπήρξε και σύσκεψη στην διάρκεια της οποίας, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση τους στην δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στις πηγές Μαλαύρας.

Καλούν, δε, όλους του υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι ότι θα παραιτηθούν της υποψηφιότητας τους, από τους δημοτικούς συνδυασμούς, σε περίπτωση που οι επικεφαλής των συνδυασμών δεν δεσμευτούν για την μη εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο Δήμο Ιεράπετρας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους

Σήμερα 15 Απριλίου 2019 έγινε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των φορέων  του Καβουσίου και όλων των Καβουσανών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, για το προωθούμενο σχέδιο εγκατάστασης μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στην Μαλαύρα Καβουσίου.

Λάβαμε υπόψη ότι:

Α. Μονάδες αφαλάτωσης παγκοσμίως γίνονται μόνο για ύδρευση και όχι για άρδευση σε κράτη με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες (Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ντουμπάι, Κουβέιτ, Κατάρ, Ιαπωνία, Ισραήλ κ.ά. ). Τούτο οφείλεται στο ότι απαιτείται τεράστιο κόστος αρχικής επένδυσης και  στο υψηλό κόστος λειτουργίας των , οι οποίες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, ανεξαρτήτως μεθόδου αφαλάτωσης και είδους νερού, υφάλμυρου ή θαλασσινού.  

Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετές μονάδες αφαλάτωσης σε πολύ μικρά άγονα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων  για τη μερική κάλυψη τοπικών αναγκών και μόνο για ύδρευση.    

Β. Έγκυρες μελέτες Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κρατικών και διεθνών φορέων,  διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες στο θέμα της αφαλάτωσης και ενημερώσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες, υποδεικνύουν ότι τέτοιες μονάδες εγκαθίστανται, αφού εξαντληθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των «φυσικών» λύσεων προτού οδηγηθούμε στην βιομηχανική παραγωγή, η οποία ούτως ή άλλως λειτουργεί επικουρικά. Δηλαδή, εν ολίγοις, είναι αδιανόητο να οδηγούμαστε σε ενεργοβόρα, ρυπογόνο και πανάκριβη βιομηχανική παραγωγή όταν τεράστιες ποσότητες υδάτων χάνονται, λόγω έλλειψης βασικών έργων υποδομής.

Γ. Η τιμή πώλησης του αφαλατωμένου ύδατος στους αγρότες, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, λόγω του τεράστιου κόστους αρχικής επένδυσης και του υψηλότατου κόστους λειτουργίας και συντήρησης,  θα είναι πολλαπλάσια της σημερινής, στην καλύτερη των περιπτώσεων πέντε (5,00) ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα τον καταστροφικό μαρασμό των αγροτών και της οικονομίας του τόπου.

Δ. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα αλμόλοιπα των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης είναι υψηλής επικινδυνότητας, στην περιοχή διάθεσης τους (ιζηματογενέσεις, αύξηση αλατότητας, επικίνδυνες χημικές ουσίες από την παραγωγική διαδικασία, αύξηση θερμοκρασίας κλπ) και επηρεάζει δυσμενέστατα τους βιοτικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη ολοκληρωτική καταστροφή του ζωικού και φυτικού θαλάσσιου πλούτου.

Ε. Όλες οι μονάδες αφαλάτωσης, ανεξαρτήτως μεθόδου, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, με αποτέλεσμα την αρνητική επιβάρυνση του ενεργειακού ισοζυγίου της ήδη ελλειμματικής περιοχής μας. Σε περίπτωση κατά την οποία, μέρος της απαιτούμενης ενέργειας υποκατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνεται το κόστος και η τιμή του νερού σε απίστευτα ύψη.  

Ομόφωνα αποφασίστηκε:

  1. Η στήριξη του ομόφωνου ψηφίσματος της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων, που έγινε στις 31 Μαρτίου 2019, για την μη χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στις πηγές Μαλαύρας.
  2. Η αντίθεση μας στην δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης γενικά στον Δήμο Ιεράπετρας.
  3. Καλούμε όλους του υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την αφαλάτωση και την εγκατάσταση μιας τέτοιας ρυπογόνου μονάδας στις πηγές Μαλαύρας και γενικά στο Δήμο Ιεράπετρας. 
  4. Να ενημερωθούν οι Δημότες και οι εμπλεκόμενοι φορείς για τις συνέπειες στο περιβάλλον και στο απαγορευτικό κόστος των αγροτικών καλλιεργειών.
  5. Δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι ότι θα παραιτηθούν της υποψηφιότητας τους, από τους δημοτικούς συνδυασμούς, σε περίπτωση που οι επικεφαλής των συνδυασμών δεν δεσμευτούν για την μη εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο Δήμο Ιεράπετρας.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Τοπικό Συμβούλιο Καβουσίου

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Καβουσίου

Αγροτικός Συνεταιρισμός Καβουσίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι 

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News