Λασίθι

13χρονη έσωσε ηλικιωμένο που στραβοκατάπιε σουβλάκι

Πρόκειται για μια… Ηρωίδα από τη Σητεία που συγκινεί με την κίνησή της

Απίστευτο και όμως αληθινό αυτό που συνέβη στη Σητεία με πρωταγωνίστρια, το δίχως άλλο, μία 13χρονη μαθήτρια η οποία έσωσε έναν ηλικιωμένο άντρα από βέβαιο πνιγμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΑΚ στο Facebook, το κορίτσι μόλις είχε σχολάσει και επέστρεφε στο σπίτι της. Τότε είδε τον άντρα να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, να κρατά το λαιμό με τα δύο του χέρια και να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Η 13χρονη αμέσως αναγνώρισε τον κίνδυνο, τον πλησίασε και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα, χάρη στο σεμινάριο πρώτων βοηθειών που είχε παρακολουθήσει στο σχολείο της πριν από δύο χρόνια, κατάφερε να τον σώσει.

Διαβάστε αναλυτικά όσα γράφει η ανάρτηση της ΕΔΕΑΚ:

«Η ώρα ήταν περίπου 13:30 όταν η 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη είχε σχολάσει από το σχολείο της και επέστρεφε στο σπίτι όταν ξαφνικά βλέπει σε πεζόδρομο της Σητείας έναν ηλικιωμένο άνδρα σχεδόν γονατιστό  να κρατά το λαιμό του με τα δυο του χέρια και με κατακόκκινο χρώμα προσώπου  να προσπαθεί  να αναπνεύσει ( σημάδι πνιγμονής από τροφή ή ξένο σώμα).

Το μικρό κορίτσι  αντέδρασε άμεσα γιατί αναγνώρισε τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχε ο ηλικιωμένος και αποφάσισε να τον βοηθήσει κάνοντας μια τεχνική που απελευθερώνει τον αεραγωγό από ξένο σώμα, με αποτέλεσμα μετά από 5 χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις, το κομμάτι της τροφής που ήταν ένα μεγάλο κομμάτι κρέας από σουβλάκι, να πεταχτεί στην 5 κοιλιακή ώθηση και να απελευθερωθεί  ο αεραγωγός του ηλικιωμένου.. Ο άνθρωπος φανερά σοκαρισμένος και με τρεμάμενη φωνή, αφού έκατσε και ηρέμησε, ευχαρίστησε θερμά τη μικρή και έφυγε για το σπίτι του.

Το φοβερό σ' αυτή την ιστορία είναι ότι η μικρή είχε παρακολουθήσει πριν 2 χρόνια, σεμινάριο για της πρώτες βοήθειες στο σχολείο της από την ΕΔΕΑΚ και θυμόταν όλες τις ενέργειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε κάποιον που έχει υποστεί πνιγμονή.

Να τονίσουμε επίσης ότι η μικρή Καλλιόπη είναι κόρη μέλους της ΕΔΕΑΚ Σητείας, που σύμφωνα  με την  ίδια ,  είχε διαβάσει σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της μαμάς της, ενώ συχνά τις έλυνε απορίες που είχε γύρω από τις πρώτες βοήθειες και από ότι φάνηκε γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει.

Συγχαρητήρια πολλά στη μικρή Καλλιόπη αλλά και στη μαμά της  Μαριάννα  Λελεκάκη!».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια