Ιεράπετρα: Η Πυροσβεστική εντατικοποιεί τους ελέγχους για την πρόληψη πυρκαγιών

Λασίθι
Ιεράπετρα: Η Πυροσβεστική εντατικοποιεί τους ελέγχους για την πρόληψη πυρκαγιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα αντιπυρική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην ύπαιθρο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, προανήγγειλε από την Ιεράπετρα, το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Πριν από τη συνάντηση που είχε με το προσωπικό και τον νέο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας επιπυραγό Δημήτρη Καλιοτζή, είχε επισκεφτεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, με τον οποίο συμφώνησε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που υπάρχει  μεταξύ Δήμου και Π.Υ. προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο.

«Επειδή έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα στο Αρχηγείο της Π.Υ. για την πρώιμη εκδήλωση των πυρκαγιών φέτος, οι κατευθύνσεις που έχουν δώσει στους περιφερειακούς διοικητές και στους διοικητές των τοπικών πυροσβεστικών υπηρεσιών  είναι , να ξεκινήσουμε άμεσα ,σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία να κάνουμε συναντήσεις και ενημερωτικές δράσεις με τα τοπικά συμβούλια τους Δήμους, τους Συλλόγους και τους φορείς, ώστε να ξεκινήσουμε την Πρωτομαγιά που αρχίζει η αντιπυρική περίοδος να εντατικοποιούμε τους ελέγχους μας και να επιβάλουμε αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες», είπε ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Δημήτρης Καλιοτζής.

Η νέα αντιπυρική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι πλούσιες φετινές βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης στην ύπαιθρο, πράγμα που σημαίνει πως όταν εκδηλωθεί κάποια δασική πυρκαγιά, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί τους κατοίκους της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι αναφορικά με την πρόληψη και τώρα που δεν έχουμε μπει ακόμη στην αντιπυρική περίοδο, καθώς ο κίνδυνος για εκδήλωση και επέκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλος και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές που είχαμε στο ανατολικό τμήμα του Δήμου Ιεράπετρας πριν από λίγες μέρες.

Είναι απαραίτητο όσοι ανάβουν φωτιά να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα  όπως νερό και να φροντίζουν για την πλήρη κατάσβεσή της πριν αποχωρήσουν από το σημείο. Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις  είναι τσουχτερά σύμφωνα με τη νομοθεσία. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να αδιαφορούν και να ανάβουν φωτιά ενώ φυσούν ισχυροί άνεμοι. Ο πολίτης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η φωτιά είναι  πάντα επικίνδυνη».

Ο Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Π.Υ. αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα θα διατεθεί ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες στο πλαίσιο της πρόληψης και συνέστησε για μια ακόμη φορά την προσοχή εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά από 1η του Μάη. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια σε στόλο και προσωπικό στην υπηρεσία της Κρήτης και ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες, τους δήμους και όλους όσοι συνεργάζονται με την υπηρεσία στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Ο μέχρι χτες διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας Παναγιώτης  Καράμπελλας που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να κρατήσει πολύ χαμηλά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή ευθύνης του, προήχθη στον βαθμό του αντιπύραρχου και μετατέθηκε στην Π.Υ Ρεθύμνου, αναλαμβάνοντας τη θέση του διοικητή, εκεί όπου υπηρετούσε πριν πάρει προαγωγή ο Νίκος Λαγουδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News