Λασίθι

«Καμπανάκι» από τους αστυνομικούς του Λασιθίου

Για έλλειψη προσωπικού κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές - Ακάλυπτος ο νομός την τουριστική σεζόν

Το θέμα έλλειψης προσωπικού και την ανάγκη ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου φέρνει στο προσκήνιο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου με επιστολή της προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, «αξιότιμε κύριε αρχηγέ, η Ένωσή μας πολλές φορές στο παρελθόν έχει θίξει το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού στη Δ.Α. Λασιθίου, όπου πολλές αστυνομικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους και να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νομού μας.

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μεγάλης άφιξης τουριστών σε επίπεδο νομού, ιδιαιτέρως στις περιοχές του Αγίου Νικολάου, της Ελούντας, της Πλάκας, της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, με τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτελούν τη ναυαρχίδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Όπως γνωρίζετε, ο λιμένας Αγίου Νικολάου Λασιθίου αποτελεί πύλη εισόδου του χώρου Schengen και κάθε καλοκαιρινή περίοδο υποδέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων, όπου έκαστο μεταφέρει έως και 1.500 επισκέπτες, και για το έτος 2019 παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με το 2018. Ο διαβατηριακός έλεγχος, μέχρι τώρα, διενεργούταν από μόνο έναν αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, ο οποίος παράλληλα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος στο Γραφείο Αλλοδαπών της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Όμως, στα πλαίσια της εφαρμογής του υπ’ αριθμ. 2016/399 από 09-03-2016 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι σε όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαθέτουν θεώρηση εισόδου κατά τον διαβατηριακό έλεγχο θα γίνεται αναζήτηση στο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS).

Η εφαρμογή του ανωτέρω Κανονισμού, όπως καταλαβαίνετε, με έναν μόνο αστυνομικό είναι αδύνατη και θα προκαλέσει, πέρα της πολύωρης αναμονής των επιβατών, τον κίνδυνο, εκτός των δυσμενών σχολίων αυτών, την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έσχατη λύση το κλείσιμο του συγκεκριμένου σημείου διέλευσης, πλήττοντας την τοπική οικονομία, το κατά βάση έσοδο της τοπικής κοινωνίας.

Ακόμα, το Γραφείο Διαβατηριακού Ελέγχου θα πρέπει να παραμένει ανοικτό, με επαρκή αστυνομική δύναμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου στον λιμένα, που αυτό υπολογίζεται περί τις 12 ώρες. Επίσης, κατά τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων με Ισραηλινούς επιβάτες, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της επιβατικής κίνησης, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγίου Νικολάου επιφορτίζεται και με μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη την παραμονή και μετακίνηση αυτών σε διάφορες περιοχές του νομού».

Ειδικότερα, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου Λασιθίου, το οποίο έχει υπό την εποπτεία του όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες του νόμου Λασιθίου, όπως τονίζει η Ένωση, λειτουργεί μόνο με τρεις αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη θερινή περίοδο, πέρα της καθημερινής καταπόνησης των αστυνομικών λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας, δυσχεραίνει τον έλεγχο και το Τμήμα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και στις ανάγκες των επισκεπτών των προαναφερόμενων μονάδων.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, ο κρατικός αερολιμένας Σητείας αποτελεί πύλη εισόδου του χώρου Schengen, απασχολώντας μεγάλο αριθμό αστυνομικού προσωπικού κατά τον διαβατηριακό έλεγχο. Μάλιστα η επιβατική κίνηση κατά το 2017 ήταν 28.000 περίπου, το έτος 2018 ξεπέρασαν τις 47.000 και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 100.000.

Το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, εκτός των άλλων καθηκόντων του, είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή ενίσχυση του Αστυνομικού Σταθμού Αερολιμένα, για τον έλεγχο των επιβατών και τη μεταγωγή συλληφθέντων αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα στα δικαστήρια που βρίσκονται στη Νεάπολη Λασιθίου. Έτσι, το ελάχιστο υπολειπόμενο προσωπικό των υπηρεσιών εκεί πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντά του και να προσφέρει το αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες.

 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ζητούν άμεση ενίσχυση

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή, όπως τονίζουν το Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης, «ως συνδικαλιστική οργάνωση που, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/82 και του άρθρου 23 του Συντάγματος, έχει ως σκοπό την προάσπιση και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των αστυνομικών υπαλλήλων που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, παρακαλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω προβλήματα και προτείνουν τα κάτωθι για την επικείμενη τουριστική περίοδο: Την άμεση ενίσχυση με 8 αστυνομικούς για το Γραφείο Διαβατηριακού Ελέγχου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου Λασιθίου, την άμεση ενίσχυση με 2 αστυνομικούς του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου Λασιθίου, την άμεση ενίσχυση με 10 αστυνομικούς για τον Αστυνομικό Σταθμό Αερολιμένα Σητείας, και την άμεση ενίσχυση με 5 αστυνομικούς για το Α.Τ. Σητείας, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αποστολή τους».

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι «η ενίσχυση της Δ.Α. Λασιθίου με αποσπάσεις αστυνομικών εκτός νομού είναι άκρως επιβεβλημένη και απαραίτητη. Όχι μόνο για την ομαλότητα της λειτουργία της και για τη στοιχειώδη ελάφρυνση του προσωπικού της, αλλά και για την απρόσκοπτη προσπάθεια εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αυτής της μικρής κοινωνίας».

Αποδέκτης της επιστολής της Ένωσης είναι ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με κοινοποίηση στους: υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, προϊστάμενο Επιτελείου ΑΕΑ, γενικό επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού ΑΕΑ, διευθυντή Αστυνομικού Προσωπικού AEA, γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Υπηρεσίες Δ.Α. Λασιθίου και βουλευτές του νομού Λασιθίου.

 

Σχόλια