Λασίθι

5 πυρκαγιές που απείλησαν ζωές και περιουσίες ξεκίνησαν από ... κλαδιά

Στον Εισαγγελέα οδηγείται ο υπαίτιος της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ιεράπετρα

Η φωτιά που έκαψε 50 στρέμματα γης στην Ιεράπετρα και κινητοποίησε για ώρες ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ξεκίνησε από…αμέλεια και μάλιστα εγκληματική. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία πολίτης που επιχείρησε να κάψει κλαδιά έθεσε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες καθώς δεν υπολόγισε ότι με ανέμους που πνέουν με ένταση έως και 10 μποφόρ, μια φωτιά παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο υπαίτιος ενώπιον του Εισαγγελέα

Όπως τόνισε διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης κ.Λαγουδάκης στο neakriti.gr «μετά το κλάδεμα καίνε κλαδιά από ελιές, τα παρατάνε και φεύγουν... Δεν μπορείς να καις, ακόμη και εκτός αντιπυρικής περιόδου, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και όταν τους παραβαίνεις πρόκειται για πράξεις ποινικά ελέγξιμες. Ξέρουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά, θα σχηματιστεί δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Υπενθυμίζεται ότι η μάχη με τη φωτιά στη θέση «μαύρος Κόλυμπος» ήταν εξαιρετικά δύσκολη με σύμμαχο της πυρκαγιάς τους ανέμους. Στην κατάσβεση συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, ενώ προς στιγμήν ορατός ήταν ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς τα σπίτια και τα θερμοκήπια της περιοχής.

Η φωτιά πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο και δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για κάθε ενδεχόμενο.

Μπαράζ πυρκαγιών λόγω καύσης κλαδιών

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι συνολικά στη διάρκεια της Κυριακής είχαμε 5 πυρκαγιές (!) εκτός από την Ιεράπετρα: σε Αδελιανό Κάμπο Ρεθύμνου, Καλονύχτη, Πόμπια και Άρβη του δήμου Βιάννου και σε όλες κοινός παρνομοαστής σύμφωνα με την πυροσβεστική ήταν η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών με τη φωτιά στη συνέχεια να παίρνει τεράστιες διαστάσεις και κινητοποιεί τους πυροσβέστες. Όπως τονίζει ο κ.Λαγουδάκης «πρόκειται για μπαράζ πυρκαγιών από τέτοια αιτία .Γι’αυτό θα πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, γιατί θέτουμε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Η υπηρεσία μας δεν θα μείνει αδρανής και θα εφαρμόζει τη νομοθεσία. Την Κυριακή έπνεαν άνεμοι έως και 10 μποφόρ και τη Δευτέρα 25/3 τα πράγματα θα είναι χειρότερα οπότε απαιτείται προσοχή»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια