Μιχάλης Γεροντής: Πως προβλέπει τον καιρό με τα «Μερομήνια»

Λασίθι
Μιχάλης Γεροντής: Πως προβλέπει τον καιρό με τα «Μερομήνια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δριμολόγος αποκάλυψε τα μυστικά με τα οποία προβλέπει τον καιρό, στην εκπομπή "Ανδριανή"

Τα σημάδια στη φύση που «δίνουν» στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί ο καιρός μέσα στο χρόνο, «διαβάζει» ο Μιχάλης Γεροντής. Η Βούλα Νεονάκη συνάντησε τον δριμολόγο για την εκπομπή «Ανδριανή» και αποκάλυψε τα μυστικά με τα οποία «διαβάζει» τον καιρό.

Ο δριμολόγος μεγάλωσε στο Καλό Χωριό Ιεράπετρας  και από μικρός παρατηρούσε τη γιαγιά του και άλλους ηιλικιωμένους του χωριού που παρατηρούσαν τα καιρικά φαινόμενα και έβγαζαν τις προβλέψεις του καιρού καθώς τότε δεν είχε αναπτυχθεί ακόμη η επιστήμη της μετεωρολογίας.

Ο Μιχάλης Γεροντής μπορεί να σπούδασε φιλοσοφία ωστόσο επιστρέφοντας στο χωριό του άρχισε να διαβάζει τα σημάδια του καιρού ενώ έγραψε και βιβλίο που σχετίζεται με τα μερομήνια.

Σύμφωνα με τον κ.Γεροντή: «δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να μιλήσουμε για τα 150 σημάδια που χρειάζονται και που παρατηρεί ένας κτηνοτρόφος ή εγώ προσωπικά, γιατί ξέρω τι παρατηρώ εγώ, δεν ξέρω τι παρατηρούν άλλοι άνθρωποι. Είναι ο ζωικός κόσμος (το βατραχάκι, η αράχνη κλπ.) και είναι και ο φυτικός κόσμος (τα φυτά, τα δέντρα, οι θάμνοι, η χλόη).

Σε ότι αφορά τα μυστικά του ο δριμολόγος αποκάλυψε: «το βασικότερο στοιχείο του καιρού και της ατμόσφαιρας που με επηρεάζει είναι η θερμοκρασία των ημερών του Αυγούστου από 1-6 και 26 και έως 31. Επίσης ο τζίτζικας ο οποίος όταν δυναμώνει η θερμοκρασία, δυναμώνει η φωνή του. Όταν έρχεται αεράκι και δροσίζει, είναι κάλμα μέχρι να σταματήσει…Αυτό το σημάδι της θερμοκρασίας με επηρεάζει. Επίσης η θάλασσα. Όταν φωνάζει ο τζίτζικας κοιτάζει τη θάλασσα. Έχει κύμα; Έχει σκούρο χρώμα, έχει άσπρο χρώμα, έχει γαλάζιες λωρίδες; Γιατί οι γαλάζιες λωρίδες είναι χιόνι. Το σκούρο χρώμα σημαίνει λίγο ανομβρία και λίγο αέρα. Η άσπρα θάλασσα, η κάλμα (όπως στην Ελούντα, στον κόλπο του Μεραμπέλου) μου προλέγει τον καιρό του μήνα…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News