Σκοπή Σητείας: «Δεν μπορώ να ζήσω άλλο χωρίς την…», είχε γράψει ο μαθητής

Κρήτη
Σκοπή Σητείας: «Δεν μπορώ να ζήσω άλλο χωρίς την…», είχε γράψει ο μαθητής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ από την αυτοκτονία του Μάνου - Τραγική φιγούρα ο πατέρας του

Θρήνος στη Σκοπή Σητείας εξαιτίας του θανάτου του 17χρονου Μάνου που έφυγε ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ προηγουμένως είχε στρέψει το κυνηγετικό όπλο προς το μέρος του.

Ερωτική απογοήτευση φαίνεται να οδήγησε τον Μάνο σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη του, βυθίζοντας μια για πάντα την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους στο πένθος.

Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με την αστυνομία , είχε αφήσει και σημείωμα που εξηγούσε για ποιο λόγο έκανε ό,τι έκανε.

Σε αυτό και σύμφωνα με το protothema, ο ίδιος ανέφερε: «Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά δεν μπορώ να ζήσω άλλο χωρίς την… ήταν η αρχή του σημειώματος, το οποίο έχουν οι αρχές στην κατοχή τους. Έγραφε επίσης, απευθυνόμενος στους γονείς του, «να κοιτάξετε να περνάτε καλά», ενώ είχε και ένα μήνυμα προς την κοπέλα, ζητώντας και από εκείνη να «περνάει καλά στη ζωή της».

Aπαρηγόρητοι οι γονείς, συγγενείς αλλά και συμμαθητές του που  δεν μπορούν να πιστέψουν πως το μόλις 17 ετών παιδί τους, πήρε την καραμπίνα και πάτησε τη σκανδάλη.

Ο Μάνος ήταν μαθητής της  Β Λυκείου στο χωριό Σκοπή της Σητείας  και σύμφωνα με πληροφορίες από το φιλικό του περιβάλλον τον τελευταίο ένα χρόνο διατηρούσε  σχέση με μια συνομήλική  του κοπέλα , την οποία υπεραγαπούσε. 

Κανείς, όμως δεν φανταζόταν πως  ο 17χρονος μαθητής θα έπαιρνε την απόφαση να αυτοκτονήσει.

Ο Μάνος από νωρίς χτες  το μεσημέρι είχε κλειδώσει την πόρτα του σπιτιού του για να μην μπορέσει να μπει κανείς και τον σταματήσει. Λίγο πριν στρέψει την καραμπίνα στο πρόσωπό του είχε πάρει μια λευκή κόλα και  εξηγούσε  γιατί έφευγε από τη ζωή .

Όταν ο πατέρας του έφτασε στο σπίτι και κατάλαβε ότι είναι κλειδωμένο, άρχισε να φωνάζει στον Μάνο να του ανοίξει. Ήταν πλέον αργά. Ο Μάνος είχε ήδη βάλει τέλος στη ζωή του.

Σπαρακτικά μηνύματα στο διαδίκτυο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που με αναρτήσεις στο προσωπικό του προφίλ στο facebook αποχαιρετούν τον νεαρό αυτόχειρα με σπαρακτικά μηνύματα.

«Ήσουν ένα από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα.. Ένα πολύ σπάνιο παιδί με πάντα όρεξη και χαμόγελο που έκανες τους πάντες ευτυχισμένους. Περάσαμε όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές μαζί. Ευχαριστώ που με βοήθησες και συγγνώμη που δεν ήμουν εγώ δίπλα σου να σε βοηθήσω. Εις το επανιδείν φίλε μου», αναφέρει σε μήνυμά του ένας φίλος του 17χρονου.

Το προηγούμενο περιστατικό αυτοκτονίας μαθητή στην Κρήτη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις εφήβων που έχουν επιχειρήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Να υπενθυμίσουμε την πιο πρόσφατη αυτοκτονία νεαρού στην Κρήτη, αυτή τη φορά στα Χανιά. Ήταν τότε που αυτοκτόνησε ένας 18χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου στα Χανιά. Ο αυτόχειρας έδωσε τέλος στη ζωή του με κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο σπίτι του, ενώ επρόκειτο να δώσει το τελευταίο μάθημα των απολυτήριων εξετάσεων της Γ’ Λυκείου.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αυτοκτονίας νερού καταγράφηκε, συγκεκριμένα, πέρυσι στα τέλη της άνοιξης, στη συνοικία της Χαλέπας. Τον 18χρονο μαθητή βρήκε, στην περίπτωση εκείνη, η μητέρα του μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η “Νέα Κρήτη” έγραφε τότε για πολλές περιπτώσεις στον νομό Χανίων, είτε αυτοκτονιών είτε αποπειρών αυτοκτονιών, τις οποίες διαχειρίζεται το Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων. Κάθε μία, ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως διαφορετική περίπτωση, κατά την οποία εξετάζεται η ψυχοσύνθεση του ατόμου, οι οικογενειακές συνθήκες και πολλοί ακόμη παράγοντες.

Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, πίσω από απόπειρες αυτοκτονίας βρίσκονται προβλήματα ψυχικής υγείας ή ψυχολογικές διαταραχές.

Τι αναφέρουν οι ψυχολόγοι

Για φαινόμενο που μαστίζει τα Χανιά και αποδίδεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες είχε μιλήσει στη “Νέα Κρήτη”, τότε, η παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων κ. Βασιλική Στυλιανίδου. «Το παιδί που το κάνει αυτό, που αυτοκτονεί, αισθάνεται τεράστιο χρέος... Ότι τη ζωή του δεν μπορεί να την υποστηρίξει. Όπως το χρέος του επιχειρηματία ο οποίος φαλιρίζει και φουντάρει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Στυλιανίδου.

«Και στα παιδιά τα οποία εμείς είδαμε και είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, αυτό συνέβη στο ιστορικό μετά από μια ερωτική απογοήτευση στον χώρο του σχολείου. Ο όρος “ερωτική”, βέβαια, είναι υπερβολικός γι' αυτή την ηλικία. Απλώς κάποιο παιδί τού ίδιου φύλου τα κορόιδεψε».

Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, πίσω από απόπειρες αυτοκτονίας βρίσκονται προβλήματα ψυχικής υγείας ή ψυχολογικές διαταραχές. Όπως είπε η κ. Στυλιανίδου, «κάτι υπάρχει. Κάποια διαταραχή υπάρχει. Όμως είναι τόσο συχνή και τόσο συνηθισμένη, που πλέον εμείς την αντιμετωπίζουμε σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών». Η παιδοψυχίατρος του Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας μίλησε ακόμη για ταυτόχρονη αύξηση των περιστατικών αποφυγής του σχολείου, στοιχείο που επίσης προβληματίζει. «Στο ιστορικό παιδιών που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας υπάρχει πάντα μια φυγή από το σπίτι. Το παιδί αισθάνεται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλο αυτό το σχέδιο που το μεγάλωσε μέσα στην οικογένεια», σημείωσε η κ. Στυλιανίδου. Η ίδια επισήμανε ότι ένας από τους παράγοντες που επίσης εξετάζεται στις αυτοκτονίες είναι η σχέση του αυτόχειρα με τους γονείς του. «Τη ζωή την παίρνουμε από τους γονείς και έχει να κάνει με το πώς αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος».

48χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του

 Χθες όμως είχαμε και δεύτερη αυτοκτονία! Μέσα σε λουτρό αίματος βρέθηκε σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου ένας άντρας 48 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας έκοψε τις φλέβες του, με τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν σοκαρισμένοι από όσα αντίκρισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόχειρας προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του διά απαγχονισμού, δεν τα κατάφερε όμως και επέλεξε να αυτοτραυματιστεί στο στήθος με μαχαίρι, ενώ νωρίτερα είχε κόψει και τις φλέβες του... Πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα ο άτυχος 48χρονος είχε πιεστεί τον τελευταίο καιρό λόγω οικονομικών προβλημάτων. Σε εξέλιξη είναι πάντως η προανάκριση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News