«Ξεσηκώνονται» οι Ιεραπετρίτισσες για το γυναικολόγο, Σωκράτη Μέγκουλα

Λασίθι
«Ξεσηκώνονται» οι Ιεραπετρίτισσες για το γυναικολόγο, Σωκράτη Μέγκουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν να παραμείνει στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ο αγαπητός γυναικολόγος

Οι γυναίκες της Ιεράπετρας ξεκίνησαν έναν καινούργιο αγώνα, απαιτώντας την παραμονή του επικουρικού γυναικολόγου του Νοσοκομείου της πόλης, κ. Σωκράτη Μέγκουλα, η σύμβαση του οποίου λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο.

Με επιστολή διαμαρτυρίας - έκκληση που συνέταξαν και απέστειλαν προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την ΥΠΕ Κρήτης, τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου, τους βουλευτές Λασιθίου, το Σύλλογο εργαζομένων, το Δήμο Ιεράπετρας, τη Δημοτική επιτροπή Υγείας, το Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου και τους τοπικούς φορείς, εξηγούν γιατί επιθυμούν διακαώς να μείνει και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις γυναίκες, ο αγαπημένος τους γυναικολόγος Σωκράτης Μέγκουλας, ξεκινώντας παράλληλα τη συγκέντρωση υπογραφών σε ένα ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί επίσης στο Υπουργείο Υγείας, από το οποίο στην ουσία ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα τους, ξεπερνώντας τις τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού.

«Μετά από τέσσερα χρόνια παύσης της λειτουργίας της, τα τελευταία τρία χρόνια η Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, λειτουργεί και έχει καταφέρει πραγματικά πάρα πολλά: εξετάσεις χιλιάδων γυναικών, γυναικολογικές επεμβάσεις, γέννες με φυσιολογικό τοκετό, αλλά και με καισαρική, ιατρείο γονιμότητας, ενημερωτικές εκστρατείες κλπ.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η Γυναικολογική κλινική έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ντόπιου γυναικείου πληθυσμού. Από τα εξωτερικά ιατρεία της έχουν περάσει πάνω από 3.500 γυναίκες και υπάρχει μια τάση αυξανόμενης προσέλευσης, που είναι εμφανές ότι δύσκολα πλέον μπορεί να καλυφθεί μόνο από ένα γιατρό. Η τοπική κοινωνία στηρίζει έμπρακτα την Κλινική και πρόσφατα μάλιστα την ενίσχυσε με νέο εξοπλισμό, μέσω του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου.

Το κέρδος αυτό, για το σύνολο της κοινωνίας μας, το οφείλουμε στους εργαζόμενους που στελεχώνουν την Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική και ειδικά στον μαιευτήρα - γυναικολόγο Σωκράτη Μέγκουλα, που ως επικουρικός γιατρός είναι μαζί μας από το 2016. Παρά τις αντιξοότητες, με την επιστημονική του κατάρτιση, τη σοβαρότητα και την επιμονή του, την αφοσίωσή του πέρα από ωράρια και καθήκοντα, αλλά και τον φιλικό και ευγενικό του χαρακτήρα ζωντάνεψε την Κλινική και έχει ανοίξει προοπτικές, που δεν διαφαίνονταν πριν», αναφέρουν στην επιστολή τους οι γυναίκες της Ιεράπετρας.

«Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι η σύζυγος του γιατρού ως μαία, διορισμένη σε άλλο νοσοκομείο της χώρας, έχει αποσπαστεί και εργάζεται μαζί του, ενισχύοντας επιπλέον την συγκεκριμένη κλινική του Νοσοκομείου μας.

Αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται και της εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί, ήταν η προκήρυξη από το Υπουργείο Υγείας θέσης μόνιμου γυναικολόγου για την Μ-Γ κλινική, η οποία και καλύφθηκε από γιατρό, επίσης εξαίρετο επιστήμονα, όπως μαθαίνουμε. Και ενώ θα περίμενε κανείς η θετική αυτή εξέλιξη να προσθέσει δυναμική στην κλινική, να εξυπηρετήσει περισσότερες γυναίκες και να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της, οι αυτονόητες προσδοκίες μας διαψεύδονται.

Αυτό συμβαίνει διότι, ενώ ο ένας νέος γιατρός έρχεται, ο προηγούμενος οδηγείται πρακτικά στην απόλυση. Η ενιαία διοίκηση του νοσοκομείου μας, δηλώνει αναρμόδια να ανανεώσει τη σύμβαση του γιατρού Σωκράτη Μέγκουλα, που λήγει τον Ιούλιο, για τρία ακόμη χρόνια, καταφέρνοντας μόνο να πετύχει την ανανέωση της μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη, όσο περίπου χρειάζεται ο μόνιμος συνάδελφός του να εγκατασταθεί στην πόλη μας και να αναλάβει τα καθήκοντά του. Έτσι μένουμε πάλι με έναν μόνο γιατρό και χάνουμε το γιατρό στον οποίο οφείλουμε την επαναλειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής και την εμπιστοσύνη των γυναικών της περιοχής μας σε αυτήν», προσθέτουν οι διαμαρτυρόμενες ιεραπετρίτισσες.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, μετά από πολύ καιρό, οι γυναίκες της Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής κάνουν πλέον σε μεγάλο βαθμό προληπτικές εξετάσεις, επεμβάσεις και γέννες στον τόπο τους, χωρίς μετακινήσεις, άγχος, περιττά έξοδα, χωρίς αναστάτωση στην οικογενειακή τους ζωή και επιβάρυνση στην εργασία τους.

Τι ζητούν οι διαμαρτυρόμενες Ιερεπετρίτισσες;

«Ζητάμε από τους αρμόδιους, να λάβουν υπόψη ότι μόνο στην περιοχή της Ιεράπετρας κατοικούν 13.800 γυναίκες, χωρίς να υπολογίζουμε τις γυναίκες όλης της νοτιοανατολικής Κρήτης, από τη Βιάννο ως το Γούδουρα που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, χωρίς να υπολογίζουμε τις χιλιάδες εποχιακές εργάτριες γης, ούτε τις τουρίστριες που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή μας.

Ζητάμε να ενθαρρυνθεί η επιλογή ενός επιστήμονα να μείνει με την οικογένειά του στην πόλη μας και να επιβραβευτεί η πρωτοποριακή και πολύτιμη προσφορά του στην κοινωνία μας.

Ζητάμε να γίνει κατανοητό ότι η σχέση των γυναικών με τον γυναικολόγο τους είναι ιδιαίτερης φύσης. Απαιτεί οικειότητα και εμπιστοσύνη και συχνά συνδέει την ασθενή με το γιατρό της για μια ζωή. Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες ανάμεσά μας, που αμελούν απαραίτητες εξετάσεις, λόγω ντροπής, αμηχανίας, έλλειψης εμπιστοσύνης. Ζητάμε να μην απομακρύνετε έναν γιατρό που ήδη έχει «χτίσει» μια άριστη σχέση με τις ασθενείς του.

Ζητάμε την ανανέωση της σύμβασης του γιατρού μας Σωκράτη Μέγκουλα για τρία ακόμη χρόνια.

Ζητάμε να ενισχυθεί στην πράξη ένα Νοσοκομείο, που μετά από καιρό βλέπει νέο προσωπικό στην γυναικολογική κλινική, κερδίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών και παίρνει ανάσα, ύστερα από μια περίοδο σκληρής εγκατάλειψης και σκόπιμης υποστελέχωσης και αποδιάρθρωσης. Ζητάμε από την Ενιαία Διοίκηση του Νοσοκομείου, να λειτουργήσει για το καλό όλου του Λασιθίου.

Ζητάμε την πλήρη στελέχωση σε ιατρικό μαιευτικό προσωπικό και μαίες, τουλάχιστον όπως προβλεπόταν από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου μας, πριν το ¨κουτσούρεμά¨ του, ζητάμε δηλαδή, την επαναφορά των δύο οργανικών θέσεων ιατρών μαιευτήρων.

Ζητάμε την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, για μας, για τις μητέρες μας, για τις κόρες μας, για κάθε γυναίκα στην περιοχή μας», καταλήγουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους οι γυναίκες της Ιεράπετρας.

Η θέση του κ. Αρακαδάκη

Θέσαμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την επιστολή των γυναικών της Ιεράπετρας, στον αναπληρωτή διοικητή του πολύπαθου Νοσοκομείου κ Γιώργο Αρακαδάκη, ο οποίος ήταν σαφής.

«Το πρόβλημα», μας απάντησε, «είναι ότι, για τους επικουρικούς ιατρούς υπάρχει μια λίστα στην ΥΠΕ στην οποία έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους μέχρι στιγμής τρείς γυναικολόγοι. Οι δύο από αυτούς δεν έχουν ζητήσει το Νομό Λασιθίου. Από αυτή τη λίστα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε κατά σειρά προτεραιότητας τον γιατρό που έχει σειρά. Αυτό για να γίνει πρέπει πρώτα να λήξει η σύμβαση του επικουρικού γυναικολόγου που υπηρετεί τώρα στο νοσοκομείο μας. Ο ίδιος ο κ Σωκράτης Μέγκουλας, έχει δικαίωμα να ξαναγραφεί στη λίστα όταν λήξει η σύμβαση του, αλλά θα γραφεί τελευταίος, αφού προηγούνται άλλοι συνάδελφοι του. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέσα από αυτή τη λίστα όποιον θέλουμε. Δεν ξέρουμε επίσης αν αυτός που έχει σειρά, θέλει να έρθει στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, αν και έχει δηλώσει Νομό Λασιθίου.

Στο μεταξύ περιμένουμε το νέο μόνιμο μαιευτήρα –γυναικολόγο που έχει επιλεγεί από το συμβούλιο κρίσεων και αναμένεται να διοριστεί υπολογίζω σε περίπου δυο μήνες. Σίγουρα δε θα αφήσουμε μόνο με ένα γυναικολόγο τη μαιευτική κλινική, αλλά δεν ξέρουμε, ο επικουρικός που ασφαλώς θα ζητήσουμε να προσληφθεί, αν θα είναι ο ίδιος ο κ Σωκράτης Μέγκουλας», δήλωσε ο κ αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ Γιώργος Αρακαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News