Στην Ελένη Βλάσση τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών

Λασίθι
Στην Ελένη Βλάσση τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας άκουσε τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου

Τα χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού χώρου της Ιεράπετρας συζήτησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας με την υποψήφια Δήμαρχο Ελένη Βλάσση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου στα γραφεία του Συλλόγου στη Νέα Ανατολή και χαρακτηρίστηκε θερμή, ανθρώπινη και εποικοδομητική.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Τσικαλουδάκη και τα μέλη Νίκος Χαραλαμπάκης, Γιάννης Μιχελαράκης και Εμμανουήλ Χρηστάκης συνεχάρησαν την κ. Βλάσση για την πορεία που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια με το φεστιβάλ και έχει συμβάλλει να γίνει η Ιεράπετρα πολιτιστικός τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός μέσω ενός σλόγκαν «Έλα στο νότο για να δεις όλο τον κόσμο» με την Ιεράπετρα να είναι το νοτιότερο μέρος, η Πύλη της Μεσογείου και σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων.

Το «καυτό» θέμα του νερού και του φράγματος Μπραμιανών ήταν το πρώτο θέμα που έβαλε στο τραπέζι η κ. Βλάσση.

Οι αγρότες απάντησαν: «Παρά τις υποσχέσεις που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί, τις μελέτες που λένε πως έχουν ολοκληρωθεί, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Η κα. Βλάσση παρενέβη και επεσήμανε, ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα παραμένει χαμηλή παρά τις υψηλές βροχοπτώσεις που είχαμε φέτος, σε σχέση με τα άλλα φράγματα της Κρήτης που ήδη έχουν υπερχειλίσει. Ο μεγαλύτερος όγκος νερού χάνεται στη θάλασσα. Πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση για να προχωρήσουν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα».

Στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιεράπετρας (ΣΧΟΑΠ), ανέφεραν ότι «οι απόψεις και οι προτάσεις των αγροτών δεν εισακούστηκαν. Ο ΣΧΟΑΠ έχει σχεδιαστικά λάθη. Παρά το ότι έχει παρθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, απόφαση για τροποποίηση του Γ.Π.Σ., μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι για να προχωρήσει».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Τσικαλουδάκη, επικεντρώθηκε στους περιορισμούς που έβαλε το σχέδιο για περιοχές που είναι ήδη εγκατεστημένες θερμοκηπιακές μονάδες. «Σταματάει η επέκταση του θερμοκηπίου. Ένας νέος αγρότης δε μπορεί να δημιουργήσει και καλλιεργήσει κάπου αλλού. Υπάρχουν περιοχές, όπως το φράγμα των Μπραμιανών, λόγω προστατευόμενης περιοχής δε μπορούν να γίνουν νέες μονάδες» τόνισε.

Στο θέμα των φυτικών υπολειμμάτων ανέφεραν, ότι είναι θέμα που τους έχει προβληματίσει χρόνια. «Λύσεις υπάρχουν! Ο Δήμος μας λέει, ότι υπάρχουν δύο αδειοδοτημένοι χώροι για τα φυτικά και πλαστικά υπολείμματα, αλλά κανείς δεν τους ξέρει. Η κα. Βλάσση τους ρώτησε γιατί η μονάδα κομποστοποίησης που έχουν ζητήσει οι αγρότες και προβλέπεται στο Γ.Π.Σ., δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα; Και το συμβούλιο απάντησε, ότι όλα αυτά τα χρόνια η φωνή τους είναι “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Στο θέμα του ελέγχου στα κηπευτικά, ο σύλλογος έχει ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους, ώστε να προστατευτούν τα πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα. «Πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα φορτία κηπευτικών που εισάγονται στην Ελλάδα από μόνιμα κλιμάκια στο τελωνείο, με στόχο τον έλεγχο φυτικών υπολειμμάτων και τη χώρα προέλευσης».

Οι αγρότες αναφέρθηκαν στο φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα της ντομάτας και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε παραγωγούς και καταναλωτές.

«Υπάρχουν αγροτικά προϊόντα σε πλεονάσματα και τα πετάμε. Γίνονται εισαγωγές ίδιων προϊόντων σε χαμηλό κόστος και τα δικά μας παραμένουν αδιάθετα. Στα εισαγόμενα δεν γίνονται έλεγχοι και για τα Γεραπετρίτικα προϊόντα καλλιεργούν ένα μύθο ότι υπάρχουν φυτοφάρμακα, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία μας. Τα μεν εισαγόμενα βαπτίζονται Γεραπετρίτικα χωρίς έλεγχο φυτοφαρμάκων, βλαβερά για την υγεία, τα δε προϊόντα της Ιεράπετρας πωλούνται στις ελληνικές αγορές, βαπτίζονται Ελληνικά και όχι Ιεραπετρίτικα, λόγω της δυσφήμισης τους».

Η κ. Βλάσση επικεντρώθηκε στο βασικό πρόβλημα του αγροτικού χώρου και του πρωτογενούς τομέα και στο γεγονός ότι όλο και λιγότεροι ακολουθούν το επάγγελμα του αγρότη.

«Η ύπαιθρος αρχίζει να αδυνατεί πάρα πολύ. Υπάρχει συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και σήμερα ο αγρότης δίνει καθημερινή μάχη επιβίωσης κάνοντας πολλούς αγρότες να σταματήσουν να ασχολούνται με τη γη. Χρειάζεται αποκέντρωση και αλλαγή πολιτικής, μοίρασμα γης σε ακτήμονες που έχουν όρεξη να δουλέψουν».

Η υποψήφια δήμαρχος επισήμανε, ότι έχουν ανοίξει οι αγορές στην Κίνα και στο Ισραήλ για το λάδι και το μέλι της περιοχής μας και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Οι αγρότες εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις αγορές αλλά παράλληλα και την ανησυχία τους για το θέμα αυτό της δακοκτονίας. Η καλλιέργεια της ελιάς, που είναι το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν της Κρήτης έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα στο θέμα της δακοκτονίας «Το θέμα τα τελευταία χρόνια έχει κορυφωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από τις απώλειες της παραγωγής και την ποιότητα του ελαιόλαδου λόγω δακοπροσβολής. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και δραματική μείωση της χρηματοδότησης.

Την περυσινή περίοδο προσλήφθηκαν επόπτες των εργασιών στο τέλος Αυγούστου, όταν η δακοκτονία βρισκόταν πια στο τέλος της. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο χάνονται μεγάλες ποσότητες καρπού από την δακοπροσβολή και την μη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και το ότι μειώνεται η ποιότητα του παραγόμενου λαδιού με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς».

Ελένη Βλάσση: «Να αγωνιστούμε μαζί με τους αγρότες για να μπορέσουμε να κάνουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές»

Από την πλευρά της η κ. Βλάσση τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και το μεγαλύτερο πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Η οικονομία της Ιεράπετρας στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, γεγονός που πρέπει ως περιοχή να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατόν για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στην γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν την γνώση τους και την σύγχρονη τεχνολογία για να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τους αγρότες, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των χαμηλών τιμών, της αύξησης του κόστους παραγωγής και των σημερινών συνθηκών της οικονομίας μας. Διεκδικούμε μαζί με όλους τους φορείς του αγροτικού χώρου χρηματοδοτήσεις των έργων που είναι αναγκαία για το πρόβλημα του νερού και βάζουμε στόχους για το μέλλον.

Η κ. Βλάσση τόνισε ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου τα έχει ζήσει από μικρή ηλικία επειδή κατάγεται από αγροτική οικογένεια και γνωρίζει καλά με πόσο κόπο κερδίζει ο αγρότης το μεροκάματο του και πόσους κινδύνους κρύβει η αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους αγρότες ότι η ανοδική πορεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας τα τελευταία πέντε χρόνια πέτυχε 2 σημαντικούς στόχους ανοίγοντας εμπορικούς και επενδυτικούς δρόμους σε πολλές χώρες της γης. Τόνισε ότι η πεντάστερη αναγνώριση του φεστιβάλ από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του Hollywood, η απόκτηση για δεύτερη χρόνια της ευρωπαϊκής ταυτότητας EFFE έδωσε ώθηση και στον τουρισμό, καθώς η Ιεράπετρα στα επόμενα χρόνια θα αναγνωριστεί ως τουριστικός προορισμός διαφορετικών μορφών.

Σημαντική ήταν η αναφορά της στο πολιτιστικό της ταξίδι, ως πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές φεστιβάλ νέων κινηματογραφιστών στην περιοχή. Χ'ian της Κίνας. «Ανοίχτηκαν πολιτιστικοί, εμπορικοί και επενδυτικοί δρόμοι στην τεράστια αγορά της Σανγκάης για τα προϊόντα της Ιεράπετρας και κυρίως για το λάδι και το μέλι. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που πετύχαμε εμείς μέσω της προβολής και βράβευσης του ντοκιμαντέρ «Ελαίας δρόμοι» που προβάλλεται τα δύο τελευταία χρόνια» τόνισε.

Στο φεστιβάλ του 2018 στην Ιεράπετρα, οι πολιτιστικοί πρεσβευτές από την Κίνα γνώρισαν την Ιεράπετρα και την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασαν το θαυμασμό τους και επισκέφθηκαν ελαιώνες, καθώς και την αρχαιότερη Μινωική Ελιά στο Καβούσι και τόνισαν ότι το λάδι που θέλουν να χρησιμοποιούν στη χώρα τους μελλοντικά θα προέρχεται από την Ιεράπετρα και τις Μινωικές ελιές του αρχαιότερου πολιτισμού της γης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News