Μειωμένη η κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις της Ιεράπετρας

Λασίθι
Μειωμένη η κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίζουν πως θα δουν «άσπρη μέρα» στα ταμεία τους οι καταστηματάρχες την άνοιξη

Μεγάλη πτώση καταγράφει κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων η αγορά της Ιεράπετρας, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνά το -20%.

Οι κανονικές εκπτώσεις τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά ξεκινούν αμέσως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαρτίου, περίοδος η οποία όταν υπάρχουν απούλητα χειμερινά εμπορεύματα, παρατείνεται πολλές φορές και για άλλες 15 μέρες.

«Αν και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας μπήκαν στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων με μεγάλα ποσοστά για να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, η πτώση του τζίρου που υπολογίζουμε ότι κατέγραψαν τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου ξεπερνούν το 20%», μας δήλωσε ο οικονομικός επόπτης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Απόστολος Παπαϊωάννου.

«Το κακό είχε ξεκινήσει από την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν η κίνηση ήταν ανησυχητικά υποτονική. Η αγορά της Ιεράπετρας κινήθηκε μόνο όταν διανεμήθηκαν τα κοινωνικά μερίσματα.

Τώρα ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει κατά την περίοδο της ανοιξης, όπου έχουμε τις εορτές του Πάσχα και το άνοιγμα των ξενοδοχείων καθώς θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος μέσα στον Απρίλη», πρόσθεσε ο κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.

Από την περίοδο των Χριστουγέννων η εικόνα της αγοράς δεν ήταν καθόλου καλή και οι έμποροι της περιοχής προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα αίτια της πτώσης του τζίρου στα καταστήματα  τους.

«Περάσαμε από μια μέτρια -από όλες τις απόψεις- περίοδο των Χριστουγέννων και είδαμε την Πρωτοχρονιά να βελτιώνεται κάπως η κατάσταση. Ακολούθησαν οι χειμερινές εκπτώσεις, όπου είδαμε τον κόσμο πάρα πολύ σφιγμένο. Δε μείναμε καθόλου ικανοποιημένοι από τις χειμερινές εκπτώσεις γιατί η πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων εκτιμώ ότι ξεπέρασε το -20%.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που ακολουθούν, δίνουν την ευκαιρία σε όσους έχουν χειμερινά εμπορεύματα που πρέπει να διώξουν, να βγουν με μεγαλύτερες εκπτώσεις για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Σε αυτές τις περιόδους ψωνίζουν εκείνοι που δεν έχουν οικονομική άνεση και περιμένουν μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων.

Ο βαρύς χειμώνας δε βοήθησε την αγροτική Ιεράπετρα γιατί το αγροτικό χρήμα δε φάνηκε ακόμα στην αγορά δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού ήταν καλές, αλλά η παραγωγή λόγω κακού καιρού πάρα πολύ μικρή.

Την ίδια ώρα, στις “πλάτες” του κάθε νοικοκυριού φορτώθηκαν τόσα πολλά χαράτσια, με τελευταίο το μεγάλο κόστος της δήλωσης των ακινήτων στο κτηματολόγιο», είπε ο έμπορος  εσωρούχων Μπάμπης Μπαχλιτζανάκης.

Η κίνηση στην αγορά των έτοιμων ενδυμάτων και υποδημάτων της Ιεράπετρας, ήταν πολύ παράξενη κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Βλέπαμε ότι όσοι και όσες κατέβαιναν για αγοράς στα καταστήματα του κέντρου, αγόραζαν μόνο ρούχα και παπούτσια μικρής έως μέσης αξίας που σκόπευαν να δωρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεν αγόραζαν δικά τους ρούχα και παπούτσια για να βγουν να γιορτάσουν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σαν να περίμεναν όλοι τις εκπτώσεις.

Και όταν ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, οι καταναλωτές έτρεχαν να καλύψουν τις ανοικτές υποχρεώσεις, που είχαν αφήσει από τα τέλη του περασμένου χρόνου, συνεπώς χρήματα για ψώνια δεν είχαν μείνει. Είμαστε όλοι εισπρακτικά πιο κάτω από την περυσινή εκπτωτική περίοδο.

Τώρα για τις ενδιάμεσες, ανεβάσαμε τα ποσοστά των εκπτώσεων όσο δεν πάει και ελπίζουμε να προσελκύσουμε αυτούς που ανέβαλαν τα ψώνια τους για αργότερα», μας είπε ο έμπορος ενδυμάτων και υποδημάτων Μιχάλης Λιοντάκης.

Εκτός από τα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το καταναλωτικό κοινό της Ιεράπετρας, η μείωση της αγοραστικής του δύναμης φέτος, οφείλεται και στη μείωση των αγροτικών εισοδημάτων από τα κηπευτικά και το λάδι. Μεγάλη στροφή επίσης προς τις ηλεκτρονικές αγορές εξ αποστάσεως, παρατηρείται στο νεανικό καταναλωτικό κοινό, που αγοράζει τα πάντα από το διαδίκτυο.

Ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι έμποροι της Ιεράπετρας, υποστηρίζουν, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ καλύτεροι καθώς θα ξεκινήσει να φαίνεται στην αγορά το αγροτικό χρήμα από των κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News