Κινδύνευσαν με πλημμύρες σπίτια - Η κακοκαιρία χτύπησε και το Λασίθι

Κρήτη
Κινδύνευσαν με πλημμύρες σπίτια - Η κακοκαιρία χτύπησε και το Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Δήμο Ιεράπετρας, εξαιτίας των χθεσινών πολύωρων βροχοπτώσεων, ήταν σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες.

Σε εγρήγορση βρίσκονται από χθες το πρωί η Πολιτική Προστασία και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων του νομού Λασιθίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολύωρη βροχόπτωση στις χαμηλές κυρίως περιοχές, εκεί όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι όγκοι νερού, από τα ποτάμια και τα ρέματα, λίγα μέτρα πριν καταλήξουν στη θάλασσα.

Από το πρωί της Κυριακής οι κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες δεν είχαν προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Ζημιές δεν προκάλεσε επίσης ούτε το μικρού μεγέθους χαλάζι που έπεσε κατά τις 10:30 προχθές το πρωί στην Ιεράπετρα.

Οι βροχές που έπεσαν κατά τη διάρκεια του διημέρου στη Σητεία, ωστόσο, προκάλεσαν μικροπροβλήματα στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ δημιουργήθηκε μια τεράστια λίμνη στις εκβολές του ποταμού λίγο πριν τη παραλία του Κουρεμένου.

«Πράγματι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίμνη από τα νερά που έχει κατεβάσει ο ποταμός λίγο πριν την παραλία του Κουρεμένου Σητείας, μήκους 80 περίπου μέτρων και πλάτους γύρω στα 20 μέτρα. Επειδή συνεχίζει να βρέχει κατά διαστήματα, φοβούμαστε ότι, αν ανέβει περισσότερο η στάθμη του νερού αυτής της λίμνης, θα πλημμυρίσουν κάποιες ταβέρνες και εξοχικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους μόνο το καλοκαίρι. Είμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας, αλλά ζητούμε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να μετακινούνται προς τον Κουρεμένο αυτές τις ώρες που έχει φουσκώσει το ποτάμι», μας είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, υπεύθυνος και για την Πολιτική Προστασία, κ. Νίκος Κοζυράκης.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, κ. Γιάννης Γουλιδάκης, μας είπε ότι είναι όλες οι υπηρεσίες σε επιφυλακή. «Είμαστε σε επιφυλακή για οτιδήποτε δημιουργηθεί από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Επειδή έχουμε πολύωρες βροχοπτώσεις, έχει παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση υδάτων στο Οροπέδιο Λασιθίου και στην παραλία του Κουρεμένου Σητείας, φαινόμενα τα οποία τα παρακολουθούμε. Αν οι βροχές συνεχιστούν για πολλές ώρες ακόμη, θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε την κυκλοφορία των οχημάτων στους οριζόντιους και στους κάθετους δρόμους του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και θα επιτρέψουμε να γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων μόνο περιφερειακά.

Για τον Κουρεμένο Σητείας, όπου απειλούνται μαγαζιά και εξοχικά με πλημμύρα, παρακαλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μην κινούνται προς το σημείο αυτό, για να μην έχουμε ατυχήματα, καθώς έχει δημιουργηθεί λίγο πριν την ακτή μια τεράστια λίμνη, όπου το νερό έχει και μεγάλο βάθος. Άλλα προβλήματα μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι (σ.σ. χθες) δε μας είχαν αναφερθεί, αν και στην Ιεράπετρα είχαμε πολλά φουσκωμένα ρέματα και κίνδυνο ατυχημάτων όσων απερίσκεπτα περνούσαν από τις διάσπαρτες ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν δυτικά και ανατολικά της πόλης», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

«Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις»

Στον Δήμο Ιεράπετρας, εξαιτίας των πολύωρων χθεσινών βροχοπτώσεων, ήταν σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες, ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης κ. Πέτρος Μαστοράκης, καθώς και η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη. «Συνεργεία του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το πρωί. Παρακαλούνται οι πολίτες να μη μετακινούνται στους δρόμους χωρίς σοβαρό λόγο, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση των οχημάτων του Δήμου και της Πυροσβεστικής και να αντιμετωπίζονται άμεσα όσα περιστατικά αναφερθούν. Απαγορεύονται οι διελεύσεις των οχημάτων από τις ιρλανδικές διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια», ανακοίνωσε η υπεύθυνη αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη. «Μπορεί η βροχή να πέφτει ασταμάτητα, αλλά η ραγδαιότητά της δεν είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα να προλαβαίνουν τα νερά να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, αφού έχουμε καθαρισμένα τα ρέματα και τα ποτάμια μας. Μέσα στην πόλη τα συστήματα απορροής των όμβριων υδάτων λειτουργούν κανονικά, καθώς έχουμε καθαρίσει όλους τους αγωγούς των ομβρίων», πρόσθεσε τέλος ο αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Μαστοράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News