Λασίθι

Αναβίωσαν τα «Αλωνέματα» στα «Μικρά Μετέωρα» του Λασιθίου

Για άλλη μία χρονιά αναβίωσαν τα «Αλωνέματα» στην Κοιλάδα του Καλαμαυκιανού ποταμού

Βρίσκεται στις παρυφές των Λασιθιώτικων βουνών με πλούσια ιστορία (στα εδάφη της φιλοξενήθηκε η αρχαία Λάρισα), που από την πρώτη στιγμή μαγεύει τον επισκέπτη λόγω  της ποικιλομορφίας του ανάγλυφού της.

Εδώ συναντάς κανείς τα «μικρά μετέωρα»  του Λασιθίου με τα περίφημα πεύκα μπονσάι στις κορυφές τους, λόγος που έδωσαν στην Καλαμαύκα το προσωνύμιο Κινέζικο τοπίο, ενώ οι «πέτρινοι θεοί» με πλήθος άλλων βραχομορφών προσδίδουν μία μοναδικότητα στη Γεραπετρίτικη ενδοχώρα, λόγος που την καθιέρωσαν ως ένα από Γεωλογικά Μνημεία της Ελλάδας.

Σήμερα η Καλαμαύκα παραμένει ένα ζωντανό χωριό με Δημοτικό Σχολείο, συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ, καθώς επίσης με πλήθος παραδοσιακών ταβερνών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις ντόπιες μαγειρικές συνταγές και να διασκεδάσει σε κάποια από τα παραδοσιακά γλέντια που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις είναι και τα «Αλωνέματα» που κάθε χρόνο αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού στην Κοιλάδα του Καλαμαυκιανού ποταμού, ενώ δε λείπουν και οι εξορμήσεις στην Ακρόπολη του Καστέλου, σε σπήλαια και φαράγγια αλλά και μοναστήρια με βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια