Τα προβλήματα του λαδιού στον Αραχωβίτη, ελπίζοντας σε λύσεις

Λασίθι
Τα προβλήματα του λαδιού στον Αραχωβίτη, ελπίζοντας σε λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πάμε στον υπουργό με αναλυτική ατζέντα και ελπίζουμε σε λύσεις», αποκαλύπτει ο Α. Στρατάκης

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του ελληνικού ελαιολάδου σε μια εποχή τόσο κακή για τις τιμές παραγωγού θα ζητήσει την ερχόμενη Τρίτη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, με τον οποίο θα συναντηθεί, η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΕΔΟΕ Ανδρέας Στρατάκης.

«Μη συγκρίνετε ανόμοιες καταστάσεις», είπε ο συνεταιριστής, για να απαντήσει στα ερωτήματα της “Ν.Κ.” ως προς τη μεγάλη διαφορά των τιμών παραγωγού σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Η Ιταλία έχει εδώ και πολλά χρόνια ελαϊκή πολιτική. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ, αλλά έτσι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να στηρίξουμε το ελαιόλαδο», ανέφερε χαρακτηριστικά και μας έδωσε στοιχεία πολύ ενδιαφέροντα για τη δυναμικότητα της Κρήτης και κυρίως του νομού Ηρακλείου στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.

«Θα βάλουμε στον υπουργό πολλά θέματα για το ελαιόλαδο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Ανδρέας Στρατάκης.

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί εισηγούνται προς το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αλλαγή του ορίου των 5 γραμμών, και συγκεκριμένα μείωση της οξύτητας από 0,8 σε 0,5 για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο έξτρα παρθένο.

«Αυτό θα είναι επίσης ένα θέμα από αυτά που θα συζητήσουμε με τον υπουργό», σύμφωνα με τον συνεταιριστή. Προς το παρόν όμως ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ότι η Ιταλία έχει πολύ μεγαλύτερες τιμές παραγωγού, λόγω και του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη χώρα στηρίζει το προϊόν, στηρίζει τους παραγωγούς και τους τυποποιητές της μέσα από εθνική ελαϊκή πολιτική.

«Ξεκίνησε και τελειώνει μια πάρα πολύ κακή χρονιά για μας. Το τι γίνεται στην Ιταλία είναι άλλο θέμα. Η Ιταλία έχει μια ελαϊκή πολιτική που πάντα στηρίζει τον παραγωγό, το προϊόν, την εμπορία και την εμφιάλωση. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ. Είμαστε λοιπόν φέτος σε μια κακή χρονιά. Και αν ένα λάδι είναι μέχρι 3,05 γραμμές οξύτητας μπορεί να πληρωθεί και 3,10 και 3,15 και 3,20 ευρώ το κιλό και αν κι εφόσον και αυτά έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά σωστά. Από την οξύτητα αυτή και πάνω δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον καθόλου. Κατεβαίνουν οι τιμές στα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό»...

Ο συνεταιριστής συνέχισε λέγοντας: «Η Ιταλία αυτή τη στιγμή στα χύμα ελαιόλαδα τροφοδοτείται από την Ισπανία, με παραδοτέα τιμή 2,80 ευρώ το κιλό στην Ιταλία. Άρα ο Ιταλός παραγωγός παίρνει 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό και όχι παραπάνω. Η ζημιά την οποία έχει υποστεί η χώρα μας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη φετινή χρονιά. Η χώρα με ταχύτητα πρέπει να πάει σε μια θεσμοθετημένη ελαϊκή πολιτική».

Μάλιστα, τα στοιχεία που μας έδωσε ο Ανδρέας Στρατάκης είναι χαρακτηριστικά. «Σε μια μεγάλη παραγωγή 300.000 τόνων που μπορεί να έχει η χώρα μας, το λάδι το οποίο εμφιαλώνεται υπερβαίνει τους 24.000 τόνους. Αν αφαιρέσουμε και την αυτοκατανάλωσή μας σε όλη την επικράτεια, όλο το άλλο λάδι φεύγει χύμα προς την Ιταλία»...

17 εκατ. ελαιόδεντρα!

Η δυναμικότητα στον νομό Ηρακλείου

Είναι πολύ σημαντικά τα στοιχεία για τον νομό Ηρακλείου. Όπως λέει ο συνεταιριστής, «ο νομός Ηρακλείου καλλιεργεί ακριβώς 861.200 στρέμματα και 17 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Αυτά τα δέντρα για να καλλιεργηθούν, για να ψεκαστούν, χρειάζονται χρήματα. Και μια ζωή ακούμε πως ο νομός Ηρακλείου βγάζει 40.000 τόνους λάδι.

Αν λοιπόν τα 17 εκατομμύρια δέντρα που έχουμε ήταν παραγωγικά. Και μπορούσαν να καλλιεργηθούν σωστά και να συντηρηθούν σωστά, εγώ λέω πως ο νομός Ηρακλείου θα έβγαζε στη χειρότερη περίπτωση 100.000 τόνους. Γιατί δεν τους βγάζει; Υπάρχουν λόγοι. Επομένως, ας δούμε αυτό το ζήτημα και ας αφήσουμε τη διαφορά των τιμών παραγωγού με την Ιταλία. Δεν είναι αυτό το θέμα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News