Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Φωτιά από κεραυνό δίπλα σε θερμοκήπια

Λασίθι
Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Φωτιά από κεραυνό δίπλα σε θερμοκήπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανή ζημιά σε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα

Συναγερμός σήμανε στις 8.00 το πρωί της Τετάρτης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά από πτώση κεραυνού στο Καλαμάκι Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, ανάμεσα σε θερμοκήπια.

Αργά το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είχε σβήσει, ενεργό μέτωπο δεν υπήρχε ωστόσο πυροσβέστες πρόκειται να παραμείνουν στο σημείο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

«Γείτονες μας, άκουσαν εκείνη τη στιγμή έναν πολύ δυνατό κρότο από βροντή που ακολούθησε μια μεγάλη λάμψη αστραπής και αμέσως μετά, είδαν τη φωτιά να ξεπηδά δίπλα από το θερμοκήπιο μας. Τρέξαμε αμέσως, ενώ ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έφθασε πάρα πολύ γρήγορα στο σημείο, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά ενώ ψιχάλιζε εκείνη την ώρα. Η φωτιά έκαιγε από την αρχή καλάμια, αλμυρίκια και υπολείμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που είχαν αφεθεί από χρόνια σε αυτό το σημείο, χωρίς να έχει γίνει κάτι, προκειμένου να υπάρχει μια κάποια ασφάλεια, σε περίπτωση θεομηνίας, δηλαδή πυρκαγιάς, πλημμύρας η ανεμοθύελλας. Είμαστε απροστάτευτοι από τα στοιχεία της φύσης και έχουμε ευθύνες κι εμείς οι ίδιοι οι αγρότες που δεν φροντίζουμε να καθαρίζουμε το χώρο, γύρω από τα θερμοκήπια μας», δήλωσε η κα. Αργυρώ Αγγελάκη-Ακαμωτάκη, αγανακτισμένη από το γεγονός ότι κινδύνεψαν να καούν (υπό βροχή) από έναν κεραυνό, περιουσίες και κόποι μιας ζωής. 

«Ειδοποιηθήκαμε κατά τις 8.00 το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας και σπεύσαμε στο σημείο της πυρκαγιάς αρχικά με δυο οχήματα και αργότερα ,αφού εκτιμήσαμε ότι η φωτιά δεν θα έσβηνε τόσο εύκολα , με άλλα δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου. Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε πλευρικά την πυρκαγιά και να την κρατήσουμε όσο γίνεται μακριά από τα θερμοκήπια των παραγωγών κηπευτικών. Πιστεύω ότι θα καίει για πολλές ώρες ακόμη παρά τη βροχή, γιατί στο σημείο αυτό, υπήρχαν πάρα πολλά καλάμια, σκουπίδια και φυτικά απορρίμματα πεταμένα», μας είπε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός κ. Δημήτρης Καλιοτζής.

Το γεγονός της εκδήλωσης πυρκαγιάς λίγα μέτρα από το κύμα του Νότιου Κρητικού πελάγους, μέσα στο καταχείμωνο, κι ενώ ο καιρός είναι από νωρίς τα ξημερώματα βροχερός και έχουν προηγηθεί τόσες πολλές βροχές στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, προβλημάτισε πολλούς Ιεραπετρίτες.

«Και όμως το είδαμε κι αυτό… Να βρέχει, να τρέχει το νερό της βροχής από τις υδρορροές των θερμοκηπίων στα χαμηλά σημεία δίπλα στη θάλασσα και να εκδηλώνεται εκεί, σε αυτό το σημείο η πυρκαγιά από κεραυνό… ενώ ψιχαλίζει. Δεν ξέρω τι άλλο θα δούμε ακόμα στην Ιεράπετρα φέτος …», μας είπε ο γεωπόνος και αγρότης κ Μανόλης Καλύβας, ο οποίος έτρεξε να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς καθώς κινδύνευε θερμοκήπιο της οικογένειας του.

«Αυτό το συμβάν θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους εκείνους τους συναδέλφους μας αγρότες, που πετούν ότι δεν τους χρειάζεται, δίπλα ακριβώς από το θερμοκήπιο τους, σε ποτάμια, γκρεμούς, ακτές και ρέματα, χωρίς να σκέφτονται ότι έτσι δημιουργούνται δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις ίδιες τους τις περιουσίες, σε περίπτωση πυρκαγιάς η πλημμύρας», πρόσθεσε ο κ. Μανόλης Κλύβας.

Η φωτιά και ο καπνός κοντά στην παραλία της Νέας Ανατολής, φαινόταν από πολλά χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία σε όλους τους κατοίκους της αγροτικής Ιεράπετρας.

Μέχρι το μεσημέρι κι ενώ η φωτιά σιγόκαιγε τα σκουπίδια και τα πλαστικά που είχαν συγκεντρωθεί πριν από χρόνια σε αυτόν τον παράκτιο «σκουπιδότοπο», οι περίοικοι μετρούσαν κάποιες μικροζημιές μόνο, στα πλαστικά κάλυψης και στα πλαϊνά των θερμοκηπίων τους, τα οποία μπορούσαν άμεσα να επισκευαστούν.

Όσοι πάντως κινδύνεψαν να πάθουν μεγαλύτερες ζημιές υποστηρίζουν ότι , τα πράγματα για εκείνους θα ήταν πολύ δυσκολότερα αν έπνεαν νότιοι άνεμοι , οδηγώντας την πυρκαγιά προς τα θερμοκήπια και όχι προς τη θάλασσα, όπως έγινε στην πραγματικότητα επειδή φυσούσε βόρειος άνεμος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News