'Άφησαν εκτός την Ιεράπετρα - Οργή για τον νέο πανεπιστημιακό χάρτη της Κρήτης

Λασίθι
'Άφησαν εκτός την Ιεράπετρα - Οργή για τον νέο πανεπιστημιακό χάρτη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεράπετρα ενωμένη διεκδικεί το μερίδιό της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  

Με πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ηλία Νταραρά,  αργά το βράδυ της Τετάρτης, συζητήθηκε κατεπειγόντως το θέμα της απουσίας της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης από την πρόταση-πόρισμα της 11μελούς επιτροπής Γαβρόγλου που αφορά στην ανάπτυξη και το νέο σχεδιασμό της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης η δημοσίευση του πορίσματος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, εξόργισε τους Ιεραπετρίτες, καθώς σε κανένα σημείο του το πόρισμα δεν αναφέρει ως έδρα τμήματος ή σχολής την Ιεράπετρα.

Παρότι υπήρχαν τα τελευταία χρόνια επαναλαμβανόμενες συναντήσεις και διαβεβαιώσεις τριών τουλάχιστον υπουργών Παιδείας προς τον δήμαρχο Ιεράπετρας, ότι θα έβλεπαν θετικά την επαναλειτουργία του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης, το οποίο έχει κλείσει, ούτε αυτό περιλαμβάνεται στις θέσεις του τελευταίου πορίσματος των ακαδημαϊκών.

Αφού πήραν το λόγο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, μετά την ενημέρωση του δημάρχου Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη, τοποθετήθηκαν υπέρ της διεκδίκησης ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Σχολής, καθώς το πόρισμα των ακαδημαϊκών θα πρέπει να το μελετήσει ο υπουργός Παιδείας και να λάβει εκείνος την πολιτική απόφαση που θα οδηγεί το νομό Λασιθίου και όλες τις πόλεις του σε μία ισόρροπη ανάπτυξη των τμημάτων και των σχολών Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό άλλωστε αποτελεί θέση και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση σχετικού ψηφίσματος διεκδίκησης, το οποίο θα συνοδεύει τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη, στο ραντεβού που έχει οριστεί στις 14 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης ορίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα συνταχθεί με επιχειρήματα και θα τεκμηριωθεί ο φάκελος της διεκδίκησης πανεπιστημιακής σχολής, καθώς πολλοί τοποθετήθηκαν υπέρ της δημιουργίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ή Σχολής Καλών Τεχνών επιμένοντας ωστόσο στην επαναλειτουργία του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης  καθώς και  της ενεργοποίησης του προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει πάρει ΦΕΚ και ορίζει την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στην Ιεράπετρα.

Στην απόφαση-ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις που κατ'  επανάληψη μας έχει δώσει και να συμπεριλάβει την Ιεράπετρα στο χάρτη της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Είναι αυτονόητο πως διεκδικούμε να λειτουργήσει στην Ιεράπετρα η Σχολή Μουσικών Σπουδών η Καλών Τεχνών, χωρίς όμως να αποσύρουμε το πάγιο αίτημα μας, για επαναλειτουργία του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης, καθώς  και την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος  για την ίδρυση και λειτουργία του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.

Τονίζουμε την ύπαρξη κτηριακών εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία τους , καθώς και την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου μας όπου απαιτηθεί.

Δεν αποκλείουμε δυναμικές κινητοποιήσεις στο Δήμο Ιεράπετρας,  αν δεν πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση».

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, όπου θα κληθούν οι βουλευτές του Νομού, οι φορείς και οι σύλλογοι,  ώστε να καθοριστούν και να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η ΝΟΔΕ Λασιθίου

Αργά το απόγευμα της Τρίτης 05/02/2019 και μια μέρα μετά την συνάντηση των φορέων του νομού Λασιθίου, τέθηκε υπόψη της ΝΟΔΕ Λασιθίου το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης.

«Το συγκεκριμένο πόρισμα», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΝΟΔΕ Λασιθίου, «δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακοσχεδιασμένη άσκηση επί χάρτου, ένας επικίνδυνος πειραματισμός, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, που εξυπηρετεί μόνο καιροσκοπικούς, μικροπολιτικούς και πελατειακούς σκοπούς, χωρίς καμία αναφορά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η παράταξη μας από καιρό είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, εις βάρος του νομού Λασιθίου, με την κατάργηση του τμήματος του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα και την υποβάθμιση των υπολοίπων τμημάτων σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία. Πάγια θέση της παράταξης μας ήταν και παραμένει όχι μόνο η συνέχιση της λειτουργίας αλλά και η αναβάθμιση των υφιστάμενων τμημάτων ή ακόμα και η ίδρυση νέων τμημάτων, αν βέβαια πληρούνται συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Το πόρισμα προβλέπει ίδρυση σχολών και τμημάτων χωρίς σαφείς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς σαφή χωροθέτηση. Αυτό μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και θα τραυματίσει την ενότητα των τοπικών κοινωνιών του νομού Λασιθίου. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε στο πλευρό των φορέων του νομού μας που από τις συνθήκες είναι υποχρεωμένοι πλέον να αντιδράσουν.

Επί της ουσίας στον Άγιο Νικόλαο δημιουργείται λεκτική αναβάθμιση από τμήμα σε σχολή. Και αυτό γιατί ένα τμήμα μόνο του δεν μπορεί να έχει διοικητική αυτοτέλεια, θα έχει συνεχώς ελλείψεις σε καθηγητές και στην πράξη αρχικά θα υποβαθμιστεί και στην συνέχεια θα απαξιωθεί».

«Φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου γίνεται αναφορά στις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεις καταλήγει ότι για όλα τα σημερινά προβλήματα στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φταίνε οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν τη χώρα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να αρθεί η αδικία που έχει υποστεί ο Νομός Λασιθίου.

«Αυτή την ανάγκη την έχει απόλυτα κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και πιστεύουμε ότι, στο μέτρο του δυνατού, θα προσπαθήσει να την καλύψει» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι είναι:

  1. Να λαμβάνει υπόψη τις ήδη υπάρχουσες δομές και να τις αναβαθμίζει σε πανεπιστημιακό επίπεδο σπουδών.
  2. Να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του νομού, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τον πολυκεντρικό χαρακτήρα του.
  3. Να τις προσαρμόσει στις παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και να αναπτύξει νέες, που λείπουν από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κρήτη.

4.Να τις εντάσσει σε ενιαίο σχεδιασμό και να μην έχουν επικάλυψη με άλλα τμήματα στην Κρήτη, ώστε να είναι βιώσιμες τόσο ακαδημαϊκά όσο και εκπαιδευτικά.

5.Να προωθεί τις συνέργειες των επιμέρους τμημάτων στο νομό, ώστε να προωθείται η βιωσιμότητα και να αμβλύνονται τα όποια μειονεκτήματα.

  1. Να αξιοποιεί τους νέους θεσμούς έρευνας και κατάρτισης, με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ώστε να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, βασισμένου στην γνώση και στην υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News