Ευλογία οι βροχές και τα χιόνια - Άνοιξαν οι πηγές στα ορεινά της Ιεράπετρας

Λασίθι
Ευλογία οι βροχές και τα χιόνια - Άνοιξαν οι πηγές στα ορεινά της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4.000.000 κυβικά μέτρα νερού στο Φράγμα Μπραμιανών

Από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη μέχρι την 31η Ιανουαρίου, οι βροχοπτώσεις στα ορεινά της Ιεράπετρας, είχαν ξεπεράσει τα 700 χιλιοστά

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει μπει στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών από τους Μύθους, την Καλαμαύκα και τον ποταμό του «Κόρακα», μια μεγάλη ποσότητα νερού, που μαζί με το νερό των πηγών της Μαλαύρας και το 1.100.000 κυβικά που είχε ο ταμιευτήρας στις αρχές του Δεκέμβρη, σήμερα να φτάνει τα 4.000.000 κυβικά, ανακουφίζοντας εν μέρει τους υπεύθυνους του τοπικού ΤΟΕΒ και τους αγρότες, οι οποίοι όμως δεν εφησυχάζουν, αν δεν δουν να ξεκινούν τα συμπληρωματικά έργα εμπλουτισμού του ταμιευτήρα.

«Επειδή σταθήκαμε τυχεροί και έπεσαν αρκετές βροχές και χιόνια τις τελευταίες 40 ημέρες στην περιοχή μας, αυτό δε σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα της επάρκειας του νερού. Μόλις εχθές στον ΤΟΕΒ συντάξαμε νέο έγγραφο αίτημα και το αποστείλαμε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, από τον οποίο ζητάμε να μεριμνήσει ώστε να επισπευστεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και να δημοπρατηθεί η νέα προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου για να αντικαταστήσουμε την παλιά με την οποία δεν μπορούμε να φέρουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού στον ταμιευτήρα. Αν αυτές τις 40 βροχερές μέρες είχαμε σε λειτουργία τις νέες προσαγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας διαμέτρου ενός μέτρου, τώρα ο ταμιευτήρας θα είχε γεμίσει», μας είπε με παράπονο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Διπλάσιες οι βροχές στα ορεινά

Στα ορεινά, δυτικά, βόρεια και ανατολικά της Ιεράπετρας, οι βροχοπτώσεις που καταγράφονται κατά τους δυο πρώτους μήνες του χειμώνα, ξεπερνούν τα 700 χιλιοστά , ενώ στον κάμπο της Ιεράπετρας στη νότια παραλιακή ζώνη οι βροχοπτώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 350 χιλιοστά.

«Αυτό που παρατηρούμε και φέτος είναι ότι, οι βροχές είναι λιγότερες στα πεδινά τμήματα και στην πόλη της Ιεράπετρας και σχεδόν διπλάσιες στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της. Το ευχάριστο είναι ότι, στην περιοχή του Φαραγγιού της Σαρακήνας των Μύθων, όπου έχουμε  ανοίξει τις γεωτρήσεις, η στάθμη του νερού στον υπόγειο υδροφορέα, έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες στο ίδιο επίπεδο όπου την είχαμε βρει, πριν την περίοδο της ξηρασίας. Με αυτή την ένδειξη συμπεραίνουμε ότι, το νερό που είχαμε αντλήσει από αυτά τα τεράστια υπόγεια ντεπόζιτα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει ήδη αναπληρωθεί από τις καλές βροχοπτώσεις και τα χιόνια του Δεκέμβρη και του Γενάρη και έχουμε πάλι για ώρα ανάγκης στη διάθεση μας, αυτά που τα έχουμε ονομάσει στρατηγικά αποθέματα νερού», μας εξηγεί ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Επειδή όλα δείχνουν ότι θα πέσουν και άλλες βροχές στη συνέχεια, πολλοί έμπειροι παρατηρητές του καιρού υποστηρίζουν ότι, μέχρι τα τέλη του Απρίλη στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών θα έχουν μπει γύρω στα 9 με 10 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

«Η χρονιά φαίνεται ότι υδρολογικά είναι πάρα πολύ καλή. Οι πηγές όλων των ορεινών και ημιορεινών όγκων της Ιεράπετρας έχουν ανοίξει από τα μέσα του Γενάρη, και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να έρχεται καλό καθαρό ποιοτικό νερό στον ταμιευτήρα μέχρι τα τέλη της Άνοιξης. Με τα έργα που περιμένουμε να κατασκευαστούν σύντομα και με μια καλή διαχείριση από τον ΤΟΕΒ θα λύσουμε το αρδευτικό πρόβλημα της Ιεράπετρας για πολλά ακόμη χρόνια.

Σε αυτό βοηθούν και οι ίδιοι οι αγρότες που φτιάχνουν ομβροδεξαμενές και αποταμιεύουν το νερό της βροχής, με το οποίο ποτίζουν τις ευαίσθητες καλλιέργειες των κηπευτικών υπό κάλυψη. Από φέτος φαίνεται καθαρά ότι, με το να ποτίζουν τα θερμοκήπια με βρόχινο νερό, έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση του νερού από τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να εξοικονομούν χρήματα από τη μείωση του κόστους της άρδευσης», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News