Λασίθι

Στο Εθνικό Θέατρο η Αρχαιολογική ανασκαφή στο Κεντρί Ιεράπετρας

Η Αρχαιολογική ανασκαφή στο Κεντρί Ιεράπετρας παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο

Σημαντικές στιγμές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της χρονιάς που πέρασε, παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή στο «κτίριο Τσίλλερ» του Εθνικού θεάτρου Αθηνών.

Μεταξύ των εκατοντάδων ανασκαφών των αρχαιολόγων που έφεραν στο φως κατά τη διάρκεια  της περασμένης χρονιάς σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, ξεχώρισε και για το λόγο αυτό παρουσιάστηκε σε αυτή την εκδήλωση , η σωστική ανασκαφή του αρχαίου τάφου Υστερομηνωικής ΙΙΙ Α-Β περιόδου, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου στο Κεντρί της Ιεράπετρας, συγκινώντας το πανελλήνιο.

«Κλήθηκα από τη γ.γ. του ΥΠΠΟ κ. Μαρία Βλαζάκη στο Εθνικό Θέατρο, να παρουσιάσω την ανασκαφή που κάναμε στο Κεντρί τον περασμένο Αύγουστο, σε μια σημαντική εκδήλωση, υψηλού επιπέδου όπου μου έγινε η μεγάλη τιμή να μιλήσω για τα ευρήματα της ανασκαφικής μας έρευνας και μελέτης. Σε αυτή την εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι πιο σημαντικές στιγμές του ΥΠΠΟ της χρονιάς που πέρασε», μας είπε ενθουσιασμένη για τη μοναδική εμπειρία, επιστρέφοντας από την Αθήνα, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού.

 

Είναι όλα εφήμερα;

Δεν είναι όλα εφήμερα, καθώς κάθε χρονιά αφήνει πίσω της ορισμένες σημαντικές στιγμές με ιδιαίτερη σημασία και νόημα, που διαρκούν στο χρόνο και επανέρχονται για να μας κρατούν αισιόδοξους.

 Η στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανακάλυψης ενός αρχαιολογικού ευρήματος, της ολοκλήρωσης ενός έργου αναστήλωσης ή η στιγμή της ένταξης ενός μνημείου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ένα θραύσμα του χρόνου, το οποίο εμπεριέχει το θρίαμβο και την αναπαράσταση της πολιτισμικής προσδοκίας.

 Είναι μια στιγμή που υπερβαίνει τη δοκιμασία της γνώσης, τη συστηματική δουλειά, τη συλλογική προσπάθεια, την έμπνευση και την επινοητικότητα και συγκροτεί την

υπαρξιακή συνθήκη του πολιτισμού. Υπερβαίνει και το άθροισμά τους.

Είναι μια στιγμή που μετατρέπεται σε γεγονός.

Μια επιλογή τέτοιων σημαντικών στιγμών του 2018 μοιράστηκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού στη

γιορτή που οργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 27 Ιανουαρίου στο Εθνικό Θέατρο (Κτίριο Τσίλλερ).

Παραστάσεις, συναυλίες, αρχαιολογικά ευρήματα, η αναγνώριση εκφάνσεων της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς από την Unesco, έργα αναστήλωσης και συντήρησης, βρήκαν τη θέση τους σ’ αυτόν τον αστερισμό, που προκύπτει από την

καθημερινή δουλειά και τη βαθιά πεποίθηση ότι αξίζει η προσπάθεια για να δει κανείς το νέο, το διαφορετικό, το ιδιαίτερο να γεννιέται μπροστά στα μάτια του.

Τις στιγμές αυτές επέλεξαν οι ίδιοι οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί, οι διευθύνσεις και οι εφορείες του Υπουργείου. Ήταν οι στιγμές που προσέφεραν ένα απτό αποτέλεσμα αρχαιολογικό, πολιτισμικό ή καλλιτεχνικό, ή που συμπύκνωσαν τη χαρά της δημιουργικότητας, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των στελεχών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τη συλλογική τους προσπάθεια στην κατεύθυνση της πολιτισμικής ανάπτυξης της χώρας. Ήταν οι στιγμές που εικονοποιούν και πραγματώνουν σταδιακά την πορεία μιας πολιτικής του πολιτισμού που έχει ως στρατηγικούς στόχους τη δημιουργική οικονομία αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής, τα πολιτισμικά δικαιώματα όλων, τη μείωση των πολιτισμικών ανισοτήτων και διακρίσεων.

« Στόχος του ΥΠΠΟ η πολιτισμική δημοκρατία ως θεμελιώδης συνθήκη της πολιτικής δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

 

Η ανασκαφή του Αυγούστου στο Κεντρί Ιεράπετρας

Η Σωστική ανασκαφή του Υστερομινωικού ΙΙΙΑ-Β τάφου στη θέση Κεντρί Δήμου Ιεράπετρας, συγκίνησε το περασμένο καλοκαίρι το πανελλήνιο.

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2018, από τυχαίο συμβάν, υποχώρησε το έδαφος σε ελαιώνα κοντά στον οικισμό Κεντρί Ιεράπετρας και δημιουργήθηκε λάκκος διαμέτρου 1,20μ. Η σωστική ανασκαφή που ακολούθησε αποκάλυψε ένα θαλαμοειδή τάφο λαξευμένο στο μαλακό μαργαϊκό ασβεστόλιθο με τρεις εσωτερικές κόγχες και είσοδο προς τα Ανατολικά. Ο θόλος του τάφου ήταν ακέραιος ενώ είχε υποχωρήσει η οροφή της εισόδου και τα χαλαρά επιφανειακά χώματα που εισχώρησαν κάλυψαν τις λάρνακες μέχρι το μέσον τους. Το δάπεδο του τάφου ήταν σε βάθος περίπου 3,30 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Στη νοτιοδυτική κόγχη ήταν τοποθετημένη μια κιβωτιόσχημη λάρνακα καλυμμένη με πώμα η οποία έφερε γραπτή διακόσμηση με αφηρημένα φυτικά μοτίβα. Στο εσωτερικό της η σορός η οποία από μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται να ανήκε σε ενήλικη γυναίκα, ήταν τοποθετημένη με το κεφάλι προς Νότο, σε ισχυρά συνεσταλμένη στάση. Γύρω από τη λάρνακα περισυλλέχθηκαν 13 ψευδόστομοι αμφορείς με γραπτή διακόσμηση.

Στη βόρεια κόγχη βρισκόταν μία λουτηροειδής λάρνακα οκτώσχημης κάτοψης, της οποίας μεγάλο τμήμα είχε σπάσει, προφανώς από την κατάρρευση της οροφής. Φέρει διακόσμηση με φυτικά μοτίβα και αβακωτό κόσμημα. Στη νότια πλευρά διατηρεί σπάνια παράσταση με ορθή ανθρώπινη μορφή η οποία κατευθύνει άλογο με άρμα που μεταφέρει τρεις ακόμη ανθρώπινες μορφές. Στο εσωτερικό της λάρνακας ο νεκρός, πιθανότατα άνδρας, ήταν τοποθετημένος σε συνεσταλμένη στάση. Τα οστά ήταν αποσαθρωμένα και ευπαθή λόγω έλλειψης καλύμματος. Γύρω από τη λάρνακα ήταν τοποθετημένοι 6 ψευδόστομοι αμφορείς, 2 μικύλλα προχοΐδια και 1 πρόχους.

Στη νοτιοανατολική κόγχη ήταν ένας αμφοροειδής κρατήρας με σύμφυτο υποστατό, ένα άωτο κύπελλο και ένας ψευδόστομος αμφορέας. Ο κρατήρας φέρει γραπτή διακόσμηση με σχηματικό χταπόδι και πτηνό.

Οι λάρνακες μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης του Μουσείου Αγίου Νικολάου, όπου τα οστά αφαιρέθηκαν προσεκτικά, με μικροανασκαφή.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε με την αφαίρεση των επιχώσεων στο δρόμο του τάφου, χωρίς να εντοπισθούν ευρήματα. Διαπιστώθηκε ότι η είσοδος του τάφου ήταν φραγμένη με αμελές λιθολόγημα σε έκταση έως 2,20 μ.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν προ- και μετα-πτυχιακοί φοιτητές Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ καθώς και φοιτητές του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών, αναφέρει στην έκθεση που είχε στείλει τότε στο ΥΠΠΟ η έφορος αρχαιοτήτων Λασιθίου κ Χρύσα Σοφιανού.

«Τελικά, δεν είναι όλα εφήμερα…

Πόσα αντιφατικά συναισθήματα, πόσες συγκινήσεις...

Ένας τάφος ασύλητος, κλειστός και ξεχασμένος για αιώνες… Μπήκαμε το καλοκαίρι να ταράξουμε την ησυχία των νεκρών... και είχαμε ενοχές…

Τρεις οι κόγχες, μια γυναίκα στη μια και ένας άνδρας στην άλλη… Ο σύντροφος της;  Η τρίτη κόγχη κενή… Ποιον περίμεναν; Τελικά που τάφηκε; Γιατί δεν είναι μαζί τους; Αυτοί εικονίζονται άραγε στην παράσταση;

Μου έκαναν την τιμή από το ΥΠΠΟ να τους παρουσιάσω… Πού; Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου! Ιερός χώρος! Όπου έχουν ανέβει αριστουργήματα από ιερά τέρατα-ηθοποιούς... Τι άλλο πια! Είναι εφήμερα;», αναφέρει ρωτώντας ταυτόχρονα στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έφορος αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα της και κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αλλά και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αποτελέσματος της δουλειάς της και των συνεργατών της, νοιώθοντας προφανώς δέος και ικανοποίηση, για όλα αυτά μαζί.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια