Φώτα: Δύο φορές βούτηξαν οι κολυμβητές στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Φώτα: Δύο φορές βούτηξαν οι κολυμβητές στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χειμωνιάτικο ήλιο ο Καθαγιασμός των υδάτων

Με σύμμαχο τον Ιεραπετρίτικο χειμωνιάτικο ήλιο, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και έγινε ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της μεγαλύτερης πόλης του νομού Λασιθίου, την Ιεράπετρα.

Αν και επικρατούσε άπνοια με τη θερμοκρασία στους 11°C τα νερά του λιμανιού ήταν τόσο κρύα που αποθάρρυναν αρκετούς νέους, οι οποίοι κάθε χρόνο πέφτουν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Τελικά οι τολμηροί νεαροί που πήραν τη μεγάλη απόφαση να πέσουν στα παγωμένα νερά ήταν τρεις μόνο, ενώ κάθε χρόνο βουτούσαν πάνω από δέκα.

Όταν όμως ο εφημέριος του Ι.Ν. Αφέντη Χριστού, πατήρ Ανδρέας, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο πλωτό Λ.Σ.138 του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα,  δίνοντας το σύνθημα στους τρεις κολυμβητές, να πέσουν στα παγωμένα νερά με αφετηρία την προβλήτα του λιμανιού και να συναγωνιστούν στην ταχύτητα, κολυμπώντας μια απόσταση 30 περίπου μέτρων, ένα πιτσιρικάκι που ήταν σε ένα μικρό βαρκάκι με τον πατέρα του, πολύ κοντά στο πλωτό του λιμεναρχείου, ξάφνιασε τους πάντες, βουτώντας στα παγωμένα νερά και πιάνοντας τον Τίμιο Σταυρό πριν καταφτάσουν οι τρεις μεγαλύτεροι σε ηλικία βουτηχτές.

Ο πατήρ Ανδρέας το θεώρησε αθέμιτο και άδικο αυτό που έκανε ο μικρός και ζήτησε να ξαναπέσουν στη θάλασσα οι βουτηχτές μαζί με τον πιτσιρίκο για να ξαναρίξει τον Τίμιο Σταυρό στο νερό ώστε να αναδειχθεί με πιο δίκαιο τρόπο ο πιο τυχερός του Αγιασμού των υδάτων.

Τυχερός για πολλοστή φορά ο Αλ. Σπηλιαρωτάκης

Εκείνος που τα κατάφερε και πάλι φέτος, να φτάσει πρώτος στον Τίμιο Σταυρό, ήταν ο νεαρός Αλέξανδρος Σπηλιαρωτάκης, ο οποίος τα έχει καταφέρει άλλες τέσσερις φορές τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και στην Αυστραλία.

«Νιώθω ευλογημένος, και τυχερός γιατί με αξιώνει ο Θεός να φτάνω πρώτος τον Τίμιο Σταυρό. Πρόπερσι είχα πιάσει τον Τίμιο Σταυρό στην Αυστραλία. Θεωρώ ότι αυτό μου δίνει δύναμη, υγεία, ευτυχία και καλή τύχη στη ζωή μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νεαρός Αλέξανδρος Σπηλιαρωτάκης, ο οποίος αμέσως μετά όπως ορίζει το έθιμο, πήρε την παρέα του και γύρισε με τον Τίμιο Σταυρό όλα τα κεντρικά σημεία της Ιεράπετρας, για να δώσει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να προσκυνήσει το σύμβολο της Ορθοδοξίας και να πάρει Φώτιση.

Στην τελετή του Αγιασμού των  υδάτων  στην Ιεράπετρα, με τη Φιλαρμονική του Δήμου να δίνει τον τόνο,  έδωσαν το "παρών" και τις ευχές τους για καλή Φώτιση στο νέο έτος, ο βουλευτής κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, η καλλιτεχνική διευθύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Ιεράπετρας κ. Ελένη Βλάσση, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News