«Elounda Hills» - Τεράστια τουριστική επένδυση Ρώσων στην Κρήτη

Λασίθι
«Elounda Hills» - Τεράστια τουριστική επένδυση Ρώσων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη ρωσικών συμφερόντων επένδυση

“Πράσινο φως” σε μια πολύ μεγάλη και πολυσύνθετη τουριστική επένδυση άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης για το φιλόδοξο πρότζεκτ “Elounda Hills”, ύψους 409 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Κοινοπραξία Mirum Hellas, με επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Ένα πρότζεκτ, σημειωτέον, που φέρεται να τέθηκε επί τάπητος και στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτίν!

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ήταν και η “αποχαιρετιστήρια” για το 2018, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό του 2018 και προαναγγελία του 2019, ενώ στάθηκε δίνοντας έμφαση σε δύο βασικές παρακαταθήκες: το ότι το 2018 έκλεισε, όπως είπε, με την Περιφέρεια να μη χρωστά ούτε 1 ευρώ για έργα ή προμήθειες, και ότι έχει 7πλασιαστεί η απορρόφηση χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς η Περιφέρεια κατάφερε να αποσπάσει 70 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε κομβική χρονιά από πλευράς έργων το 2019, επικεντρώνοντας ιδίως στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, για το οποίο πάντως επανέλαβε ότι θα είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα αν η αρμοδιότητά του είχε περάσει στα χέρια της Περιφέρειας.

Η τουριστική επένδυση

Αναλυτικότερα, το θέμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση “Elounda Hills” της εταιρείας Mirum Hellas στο νησί, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7853/3089/19.11.2018 έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τέθηκε προς γνωμοδότηση κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Την τουριστική επένδυση παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο γενικός διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ναπολέων Αυγούστης, ενώ για την επένδυση ενημέρωσαν επίσης οι μελετητές του έργου, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας κ.ά.

H επένδυση, που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, δάσος και άλλα. Ειδικότερα, προβλέπονται 375 πολυτελή διαμερίσματα και κατοικίες, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων δυναμικότητας 730 κλινών, πλήθος καταστημάτων, υποδομές κοινής ωφέλειας, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, το φιλόδοξο σχέδιο πρόκειται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, με ιδία κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 45-55%.

Ο αρμόδιος εισηγητής εκ μέρους της Περιφέρειας, αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, έκανε λόγο για μια σημαντική επένδυση, η οποία έρχεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και να συνεισφέρει στο πολυπόθητο “στοίχημα” της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μετά την εισήγηση για την υλοποίηση του έργου από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, ανέφερε ότι η επένδυση θα ωφελήσει την ανάπτυξη του τόπου, θα ενισχύσει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, καθώς επίσης και ότι η Κρήτη έχει ανάγκη από ποιοτικές επενδύσεις, ενώ και η Περιφέρεια εξετάζει όλες τις προτεινόμενες επενδύσεις δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για την επένδυση εξέφρασαν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και φορέων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική επένδυση. «Χαιρετίζουμε τέτοιες επενδύσεις, αρκεί να είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα αναπτυχθεί η Κρήτη», τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έδωσε και πολιτικό στίγμα λέγοντας πως πρόθεσή του είναι να ασκεί κριτική όπου θεωρεί ότι πρέπει να το κάνει και να συναινεί όταν θεωρεί ότι κάτι είναι προς όφελος της Κρήτης.

Από την παράταξη της “Ριζοσπαστικής Συνεργασίας”, ο Μιχάλης Κλάδος εξέφρασε μια καταρχήν θετική ματιά και στάση απέναντι στην τουριστική επένδυση στην Ελούντα, με την υποσημείωση όμως, όπως τόνισε, ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς επιμέρους ενστάσεις και επιφυλάξεις φορέων και κατοίκων της περιοχής.

«Η Κρήτη δε χρειάζεται μια τέτοια επένδυση. Φτιάχνουμε μια νέα πόλη που θα επιβαρύνει το πρόβλημα με το νερό στην ανατολική Κρήτη», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Κατά της επένδυσης τάχθηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Στέλιος Ορφανός, ο οποίος σημείωσε πως «φορέας της ανάπτυξης δε θα πρέπει να είναι το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο αλλά ο λαός»...

Κατά της φαραωνικής - όπως τη χαρακτήρισε - επένδυσης τάχθηκε επίσης ο Γιώργος Πιαγκαλάκης από την παράταξη “Ανυπότακτη Κρήτη”.

Δείτε στο βίντεο τους ύμνους της εταιρείας για τις ομορφιές της Κρήτης αλλά και την έκταση που θα αλλάξει ριζικά:

Επιφυλάξεις: Ενστάσεις από το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ πήρε θέση για την προωθούμενη τουριστική επένδυση “Elounda Hills”, εκφράζοντας έντονες από τη μεριά του επιφυλάξεις και ενστάσεις.

«Αφού μελετήσαμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά του επενδυτικού σχεδίου, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν στοιχεία που δε συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του κόλπου του Μεραμπέλου και του δήμου Αγίου Νικολάου, και θεωρούμε ότι θα τροποποιήσουν προς το αρνητικό τα χαρακτηριστικά της περιοχής, με κίνδυνο να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμα αρνητικά αποτελέσματα», αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, που προτάσσει τα εξής προβληματικά στοιχεία:

- Την αλλαγή των πολεοδομικών διατάξεων της συγκριμένης έκτασης.

- Την απουσία χωροταξίας στο σύνολο της έκτασης.

- Την έλλειψη σεβασμού στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της έκτασης, με τις μεγάλες κλίσεις και τον προσανατολισμό στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News