Στη Βουλή το «κόκκινο» σκαθάρι που «τρώει» τους φοίνικες  

Λασίθι
Στη Βουλή το «κόκκινο» σκαθάρι που «τρώει» τους φοίνικες  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «κόκκινο σκαθάρι» απειλεί τους φοίνικες που υπάρχουν στην Κρήτη, πολύ περισσότερο τον γνωστό τουριστικό προορισμό του Λασιθίου

Την έντονη ανησυχία που υπάρχει στην Κρήτη για προσβολή ακόμα και του φοίνικα του Θεόφραστου, που είναι το αρχαιότερο είδος στην Κρήτη, αλλά και για την καταστροφή του αξιοθέατου του φοινικοδάσους του Βάι, εκφράζει με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με ερώτησή του προς τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «το Rhynchophorus Ferrugineus ή ευρέως γνωστό ως «κόκκινο σκαθάρι» εξακολουθεί να απειλεί τους φοίνικες που υπάρχουν στην Κρήτη και μάλιστα πολύ περισσότερο το γνωστό τουριστικό προορισμό του Λασιθίου, το φοινικόδασος του Βάι.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/365/Ε.Κ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus Ferrugineus εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια ευρωπαϊκή οδηγία καλούνται τα κράτη-μέλη να πραγματοποιήσουν ετήσιες έρευνες για την παρουσία τού εν λόγω οργανισμού, να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχές βάσει των ερευνών τους και να λάβουν επίσημα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018/490, τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται στην Οδηγία 2007/365/Ε.Κ. έπαψαν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2018, καθώς από τις ετήσιες έρευνες που διενεργήθηκαν από τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με αυτή την οδηγία, ο εν λόγω οργανισμός έχει ήδη εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της απειλούμενης περιοχής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσής του στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ε.Ε.».

Δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στην Κρήτη για προσβολή ακόμα και του φοίνικα του Θεόφραστου, που είναι το αρχαιότερο είδος στην Κρήτη, αλλά και για την καταστροφή του αξιοθέατου του φοινικοδάσους του Βάι, ο κ. Βαρδάκης ζητά να ενημερωθεί από τα αρμόδια υπουργεία για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την εξάπλωση του εντόμου στα φοινικοειδή της Κρήτης και τα αποτελέσματα αυτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News