Σκουπίδια παντού - Μια μεγάλη χωματερή η Ιεράπετρα

Λασίθι
Σκουπίδια παντού - Μια μεγάλη χωματερή η Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εστίες μόλυνσης οι μικρές χωματερές στην Ιεράπετρα και τα χωριά της

Το κλείσιμο και η περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων(ΧΑΔΑ) στη θέση «Πλατειά Όψη» Ιεράπετρας, δεν επιτρέπει τα δυο τελευταία χρόνια στους δημότες, να πετούν ότι απόβλητα η απορρίμματα έχουν στο χώρο αυτό, όπως είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι δε μπορούν να μάθουν ακόμη, στο ευρωπαϊκό μοντέλο, «διαλογή στην πηγή» και διάθεση των απορριμμάτων για ανακύκλωση και επεξεργασία, να δυσκολεύονται να εναρμονιστούν με τις νέες συνθήκες, δημιουργώντας σε πάρα πολλά σημεία περιμετρικά της πόλης και στις δημοτικές της κοινότητες, μικρές χωματερές που εξελίσσονται σε εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε πολλές καταγγελίες περιβαλλοντικά ευαίσθητων συνδημοτών μας, ότι,  στο Πάνω και στο Κάτω Χωριό, στη Γρα Λυγιά, στο Στόμιο, στον Ξερόκαμπο, και στο νέο σχέδιο πόλης περιμετρικά της Ιεράπετρας, έχουν δημιουργηθεί μικρές χωματερές με τεράστιους όγκους κάθε λογής απορριμμάτων, που εξελίσσονται σε εστίες μόλυνσης, μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Έχει ενημερωθεί και έχει κάνει την αυτοψία του ο επόπτης καθαριότητας του Δήμου, και σιγά-σιγά, αφού θα έχουμε διαθέσιμα μηχανήματα, αυτοκίνητα και εργάτες καθαριότητας, θα πάμε να αποκαταστήσουμε αυτούς τους χώρους. Μόλις όμως καθαρίσουμε ένα σημείο, την επομένη σε ένα άλλο σημείο λίγο πιο κάτω, εμφανίζεται μια άλλη χωματερή την επόμενη μέρα», μας είπε ο διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Προϊστάκης.

Πλέον όλοι οι δημότες και κυρίως οι αγρότες και οι επαγγελματίες, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διαλογή στην πηγή.

«Πρέπει να βάζουν ξεχωριστά τα πλαστικά, τα ξύλα και τα σίδερα, τα μπάζα και τα οικιακά απορρίμματα.

Τα οικιακά οργανικά απορρίμματα πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά στους πράσινους κάδους. Στους μπλε κάδους τοποθετούμε τα οικιακά απορρίμματα από χαρτί και πλαστικό.

Οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους όγκους απορριμμάτων χαρτιού και πλαστικού, θα πρέπει να τα παραδίδουν στους αδειοδοτημένους ιδιώτες εργολάβους.

Στον ανοικτό ιδιωτικό χώρο υπαίθριας κομποστοποίησης του Καπιστρίου, μπορούν να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους, τα φυτικά υπολείμματα και τα ξύλα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών», πρόσθεσε ο κ. Προϊστάκης.

Την ίδια διαδρομή θα πρέπει να κάνουν και όσοι έχουν κλαδέματα και χόρτα από κήπους και παρτέρια.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας μεταφέρει στο Καπίστρι με τα αυτοκίνητα του, κλαδέματα και ξερόχορτα από αυλές και παρτέρια, εάν και εφόσον έχει τα μέσα, μόνο κατόπιν συνεννόησης και αφού πληρωθεί στο Δήμο το ανάλογο τέλος που είναι 15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Για δε τα πλαστικά των θερμοκηπίων και το χαρτί , υπάρχουν οι ιδιώτες εργολάβοι που αναλαμβάνουν την περισυλλογή και τη μεταφορά. Για όποια άλλη πληροφορία καλό είναι οι δημότες , να καλούν στο τηλέφωνο του επόπτη καθαριότητας που είναι το 2842340410», συμπλήρωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Προϊστάκης.

Οι πάντες πρέπει να καταλάβουν, ότι όλοι οφείλουν πλέον να κάνουν διαλογή στην πηγή.

«Παρακαλώ ιδιαίτερα τους ευτυχώς λίγους ακόμη , επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες μας, να μην πετούν δοχεία με καμένα λάδια από τις φριτέζες στους κάδους των απορριμμάτων. Υπάρχει ιδιώτης εργολάβος που περνά και τους αφήνει ειδικά δοχεία αποθήκευσης αυτών των λιπαρών αποβλήτων, τα οποία πηγαίνουν για μεταποίηση(σαπούνι και βιοντήζελ).

Υπάρχουν ακόμα συνδημότες που μας κάνουν παράπονα γιατί βρίσκουν χυμένα λάδια στα σημεία όπου έχουμε τους μπλε και πράσινους κάδους απορριμμάτων.

Σε ότι αφορά τη συλλογή γυαλιού στους μπλε κώδωνες που έχουμε σε πολλά σημεία της πόλης, πάμε καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε βρίσκουμε μέσα σε αυτούς και οικιακά απορρίμματα», κατέληξε ο κ Προϊστάκης.

Ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποκτήσουμε όλοι πιο φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση, είναι κατανοητό πλέον από τους περισσότερους.

Δεν είναι δυνατόν να μένουμε στις πρακτικές του 1970 τη στιγμή που όλη η Ευρώπη αλλάζει, τον τρόπο διαχείρισης των κάθε λογής απορριμμάτων της , προκειμένου να πετύχει το στόχο, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News