Απείλησε πλαγιά με θερμοκήπια η φωτιά στο Μύρτος Ιεράπετρας

Λασίθι
Απείλησε πλαγιά με θερμοκήπια η φωτιά στο Μύρτος Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαχτάρησαν παραγωγοί που είδαν τις φλόγες δίπλα στα θερμοκήπια

Θερμοκήπια και περιουσίες απείλησε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Γαβρίλη της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας, σε μια πλαγιά γύρω από την οποία υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα θερμοκηπίων.

«Γύρω στις 12.30 είδαμε τον καπνό και τρέξαμε αμέσως,  ειδοποιώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η φωτιά προχώρησε από την πίσω πλευρά του λόφου και γύρισε προς την ανατολική πλευρά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήρθε πολύ γρήγορα και με τη δική μας βοήθεια περιόρισε το μέτωπο και την έθεσε υπό έλεγχο πριν εξαπλωθεί στα γειτονικά θερμοκήπια», μας είπε ο αγρότης κ.Παναγιώτης Λαγός, που έχει θερμοκήπιο στην ίδια περιοχή.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ Παναγιώτης Καράμπελας, έστειλε ταχύτατα όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις των μονίμων υπαλλήλων της Π.Υ.,  ακόμη και εκείνους που είχαν ολοκληρώσει τη βάρδια τους, για να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

«Μας κάλεσαν κατά τις 12.30 μ.μ. και τρέξαμε με τέσσερα  επανδρωμένα Πυροσβεστικά οχήματα  δυο υδροφόρες και τους πυροσβέστες που τελείωναν τη βάρδια τους , γιατί εποχικούς τώρα δεν έχουμε,  προκειμένου να σταματήσουμε τη φωτιά πριν εξαπλωθεί στα γύρω θερμοκήπια.

Στις 2.00 μετά το μεσημέρι την είχαμε περιορίσει και περιμέναμε  ένα πεζοπόρο τμήμα τμήμα από το Ηράκλειο, για να κάνουμε την αποκάθαρση της πυρκαγιάς , έτσι ώστε  να μην αφήσουμε πίσω μας καμία εστία η οποία να καπνίζει, προκειμένου να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Προσοχή στην καύση υπολειμμάτων

Ας καταλάβουν επιτέλους οι αγρότες,  που έχουν υπολείμματα των καλλιεργειών τους  για κάψιμο, ότι αν και έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος,   η επικινδυνότητα λόγω ανομβρίας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ας περιμένουν ακόμη λίγες μέρες να πέσει η θερμοκρασία και να πέσουν οι πρώτες βροχές», μας είπε ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας κ Παναγιώτης Καράμπελας.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο διοικητής των Πυριοσβεστικών δυνάμεων του Νομού Λασιθίου κ Μιχάλης Βασιλάκης.

 «Κάνω έκκληση σε όλους τους αγρότες να μην καίνε ακόμη τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, γιατί η  ύπαιθρος είναι φρυγανιασμένη και αρκεί μόνο μια σπίθα για να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Ο καιρός δεν είναι μαζί μας δυστυχώς εφέτος. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τον καθένα που προσπαθεί να καθαρίσει την ιδιοκτησία του καίγοντας τα υπολείμματα της καλλιέργειας του.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε αρκετές τέτοιου τύπου πυρκαγιές , όπως π.χ. στον Κρούστα, στο Στόμιο και  σε άλλα σημεία του πιο ξηροθερμικού Νομού της Κρήτης», πρόσθεσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού Λασιθίου κ Μιχάλης Βασιλάκης.

 Η πυρκαγιά στου Γαβρίλη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έκαψε γύρω στα 15 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, σε μια πλαγιά που είχε γλιτώσει από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2016.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ είχαμε στην Ιεράπετρα άλλες δυο μικρές πυρκαγιές . Η πρώτη στη θέση Ψαλίδαινα Στομίου Νέας Ανατολής η οποία εκδηλώθηκε σε σωρό από φυτικά υπολείμματα και έκαψε μέρος ενός θερμοκηπίου καταστρέφοντας την καλλιέργεια του με τον καπνό. Η δεύτερη εκδηλώθηκε λίγο αργότερα σε δύσβατη περιοχή στους πρόποδες του όρους της Θρυπτής και έσβησε από  μόνη της καθώς δεν μπορούσε στο σημείο αυτό να πλησιάσει πυροσβεστικό αυτοκίνητο.

«Παρακαλώ όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πριν ξεκινήσουν να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους να είναι βέβαιοι ότι δεν φυσά αέρας, ότι έχουν καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο, ότι έχουν νερό δίπλα τους και ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να σβήσει και το τελευταίο κούτσουρο.

Θα στείλουμε στο μεταξύ από το Δήμο αίτημα στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, να ζητούμε την παράταση της αντιπυρικής περιόδου μέχρι να ξεκινήσουν οι βροχές και να πέσει η θερμοκρασία», μας είπε τέλος, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News